Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Port-bebe-ul sau marsupiul, pericol pentru coloana vertebrala a bebelusilor

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Generalitati

Sus
Port-bebe-ul sau marsupiul, pericol pentru coloana vertebrala a bebelusilor

Port-bebe-ul sau marsupiul este o inventie moderna pentru transportarea rapida a bebelusilor. Parintii il apreciaza pentru pragmatismul de care da dovada si nu mai reusesc sa vada pericolele care se ascund in spatele lui. Pozitionarea incorecta a bebelusilor in aceste dispozitive de carat poate tensiona coloana vertebrala. Copiii se aleg cu deviatii ale acesteia si alte probleme locale care-i pot afecta postura pe termen lung.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Riscuri pentru coloana vertebrala
  3. Pozitia corecta a bebelusului in port-bebe sau marsupiu
  4. Citeste pe aceeasi tema

Riscuri pentru coloana vertebrala

Sus

Accesoriile clasice de carat bebelusul nu pun presiune pe coloana copilului, ci pozitionarea incorecta o face. Felul in care este construit marsupiul clasic incurajeaza multi parinti sa ii aseze in pozitie verticala. In acest fel, coloana nedezvoltata complet a bebelusilor este nevoita sa suporte intreaga greutate corporala. Piciorele lor atarna in aer, nu sunt flexate, si toata presiunea cade pe coloana.

Cea mai frecventa problema a coloanei care poate aparea in aceasta situatie este spondiloza. Exercitarea unei presiuni foarte mari asupra spatelui inferior determina alunecarea inainte a unei vertebre peste cea de dedesubt si formeaza astfel spondiloza. Desi nu este foarte comuna la varste atat de mici, ea este extrem de dureroasa si incomoda.

Folosirea incorecta a port-bebe-ului mai poate cauza si alte probleme de sanatate:
- ranile, luxatiile ori intinderile musculaturii gatului;
- blocarea cailor aeriene (sufocarea);
- deviatiile de coloana.

Pozitia corecta a bebelusului in port-bebe sau marsupiu

Sus

Desi multe accesorii incurajeaza o pozitionare verticala a bebelusilor, medicii recomanda ghemuirea lor intr-o pozitie anatomica, pe orizontala. Asezarea lor intr-o pozitie asemanatoare celei pe care au avut-o in uterul mamei le ofera confort si siguranta.

Aceasta pozitie este si ea riscanta la randul ei, dar din alt punct de vedere. Parintii trebuie sa aiba grija ca barbia bebelusilor sa nu stea niciodata lipita de piept. Exista aceasta tendinta, mai ales atunci cand ei nu isi pot sustine singuri capul. Daca se intampla acest lucru, exista riscul sufocarii din cauza blocarii cailor respiratorii. Medicii sustin ca trebuie sa existe o distanta de cel putin un deget (pe latime).


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate