Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum se transmite infectia cu rotavirus?

Actualizat la data de: 13 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Introducere

Sus
Cum se transmite infectia cu rotavirus?

Infectia cu rotavirus este frecventa in randul copiilor cu varste mai mici de 5 ani si produce greata si diaree. Virusul se raspandeste in principal prin ducerea mainilor murdare la gura, ulterior atingerii unor suprafete sau alimente contaminate.

Infectia cu rotavirus este principala cauza de gastroenterita severa la copiii cu varsta sub 5 ani. Specialistii din domeniul medical sugereaza ca vaccinarea impotriva acestui agent patogen poate proteja copiii de efectele severe ale bolii. Totusi, copiii vaccinati se pot infecta si se pot imbolnavi, dar manifestarile vor fi mai blande.

O transmitere de la persoana la persoana poate avea loc cu usurinta in medii inchise, cu risc. Exemplele includ casele, spitalele, centrele de ingrijire, gradinitele etc.
Acest articol are ca scop prezentarea modului de transmitere a infectiei cu rotavirus, a perioadei de incubare a virusului, dar si a manifestarilor bolii. De asemenea, sunt prezentate cateva modalitati prin care infectia poate fi prevenita.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Transmiterea infectiei
  3. Perioada de incubatie
  4. Manifestarile infectiei cu rotavirus
  5. Posibilitati de prevenire
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Transmiterea infectiei

Sus

Expertii din domeniul sanatatii afirma ca rotavirusul se raspandeste in majoritatea cazurilor prin contactul de la mana la gura cu fecalele care contin virusul. Astfel, oamenii pot raspandi virusul daca nu se spala pe maini dupa utilizarea toaletei sau dupa ce au schimbat scutecul unui copil.

Rotavirusul poate supravietui ore intregi pe maini si pe suprafete dure si poate ramane infectios in fecale timp de o saptamana. In plus, persoanele care au contractat acest virus excreta cantitati semnificative de particule virale inainte de a prezenta simptome.
Specialistii considera ca doza infectionasa este cuprinsa intre 10000 si 10 milioane de particule virale. In general, scaunul contine aproximativ 100 de miliarde de particule pe mililitru.

Desi calea fecal-orala este principala cauza de infectie, oamenii de stiinta explica faptul ca oamenii pot transmite rotavirusul si pe cale aeriana, prin tuse si stranut. Potrivit unui studiu de specialitate, transmiterea rotavirusului prin picaturile din aer poate explica acumularea rapida de anticorpi anti-rotavirus in primii 3 ani de viata ai unei persoane, indiferent de conditiile sanitare si de igiena. Totusi, mai sunt necesare studii suplimentare pentru a dovedi cu exactitate acest aspect.
Se considera, de asemenea, ca transmiterea de la o persoana la alta prin intermediul mainilor este responsabila de raspandirea virusului in medii inchise. Astfel de medii includ casele, spitalele, centrele de ingrijire, gradinitele, scolile etc.

Copiii pot transmite virusul prin contactul direct cu jucarii, cu alimente sau cu alti copii. Conform studiilor, copiii au cele mai multe sanse de a contracta rotavirusul din ianuarie pana in iunie, iar acestia pot transmite ulterior infectia catre membrii familiei.

In general, infectarea cu rotavirus apare atunci cand particulele virale patrund in cavitatea bucala. Acest lucru se poate intampla atunci cand oamenii intra in contact cu fragmente din fecalele ce contin virusul. Astfel de scenarii pot fi reprezentate de diverse exemple, cum ar fi introducerea mainilor murdare in gura, atingerea obiectelor sau suprafetelor care nu au fost igienizate corespunzator sau consumul de alimente nespalate sau pregatite cu mainile nespalate.

Perioada de incubatie

Sus

Perioada de incubatie este notiunea care se refera la intervalul de timp dintre momentul in care o persoana intra in contact cu virusul si momentul in care prezinta primele simptome. Specialistii considera ca perioada de incubatie pentru rotavirus este de 2 zile. Totusi, exista si pareri cu privire la o perioada de incubatie de 1-3 zile.

Oamenii au cele mai mari sanse de a transmite virusul altor persoane atunci cand prezinta simptome, dar si in primele 3 zile dupa vindecare. Cu toate acestea, trebuie stiut ca raspandirea virusului poate fi posibila si in zilele ce preced aparitia simptomelor.

Manifestarile infectiei cu rotavirus

Sus

Dupa cum a fost precizat si anterior, manifestarile infectiei cu rotavirus debuteaza la aproximativ 2 zile dupa expunerea la agentul viral. Printre cele mai frecvente manifestari se regasesc diareea apoasa severa, febra, greata si varsaturile. De asemenea, pot surveni durerile abdominale si pierderea poftei de mancare.

Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa in randul sugarilor si copiilor. Adultii care se infecteaza cu acest virus tind sa dezvolte simptome mult mai usoare. Cu toate acestea, exista si in cazul lor riscul de a da mai departe infectia.

Infectia cu rotavirus poate provoca deshidratare prin pierderile de lichide asociate diareei si varsaturilor. Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru sugari si copii, asa ca simptomele deshidratarii trebuie recunoscute. Acestea includ scaderea numarului de urinari, uscaciune la nivelul gurii, limbii si gatului, senzatie de ameteala, plans cu putine sau fara lacrimi, somnolenta sau agitatie neobisnuita si fontanele „scufundate” in cazul nou-nascutilor.
In cazul in care apar manifestarile deshidratarii este necesara vizita la medic. Acesta poate evalua situatia, iar daca este vorba despre deshidratare severa poate recomanda administrarea de lichide pe cale intravenoasa.

Posibilitati de prevenire

Sus

Potrivit specialistilor din domeniul medical, vaccinul impotriva rotavirusului protejeaza 9 din 10 copii impotriva formelor grave ale bolii. Vaccinarea copiilor se face prin administrarea de picaturi in cavitatea bucala. Un copil poate avea nevoie de doua sau trei doze, in functie de tipul vaccinului pe care il primeste.
Trebuie cunoscut faptul ca si copiii vaccinati se pot imbolnavi, deoarece infectia naturala si vaccinarea nu asigura o protectie completa impotriva unei viitoare infectii. Copii care nu au fost vaccinati pot avea simptome mai severe prima data cand contracteaza virusul.

Persoanele care ingrijesc copii trebuie sa se spele foarte bine pe maini dupa ce schimba scutece. Cu toate acestea, rotavirusul este rezistent la majoritatea detergentilor dezinfectanti, inclusiv la produsele antibacteriene si poate ajunge sa infecteze chiar si cele mai curate medii.
Persoanele care se infecteaza cu rotavirus trebuie sa incerce sa previna deshidratarea. Consumul unor cantitati crescute de lichide este cel mai bun mod de a face acest lucru. De asemenea, pot fi folosite si sarurile de rehidratare orala, dar indicat este ca si acestea sa fie utilizate la recomandarea medicului. In cazul copiilor, medicii pot recomanda solutii de electroliti.

Concluzii

Sus

Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa in copilarie, iar vaccinarea este cea mai eficienta modalitate de a preveni instalarea simptomelor severe. Cu toate acestea, vaccinarea sau infectia naturala nu vor proteja impotriva viitoarelor infectii cu acest virus, ci doar vor reduce sansele unor forme severe de boala.

Pentru a preveni transmiterea infectiei, populatia trebuie sa mentinta o buna igiena prin spalarea frecventa a mainilor, in special dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor si inainte de pregatirea mesei sau inainte de a manca.
Infectia cu rotavirus poate duce la deshidratare, o complicatie ce poate fi deosebit de periculoasa pentru sugari si copii. Deshidratarea poate fi prevenita in principal printr-un aport crescut de lichide, dar medicii pot indica si alte variante de tratament, asa ca vizita la medic este foarte importanta.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431078/
https://www.nature.com/articles/nrdp201783
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558951/
https://www.cdc.gov/rotavirus/index.html
https://www.paho.org/en/topics/rotavirus
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/rotavirus-vaccine-questions-answers/


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate