Clickmed
programare rapida la medic

Efecte ale disfunctionalitatii SIUI asupra pacientilor

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2014
Efecte ale disfunctionalitatii SIUI asupra pacientilor

Desi atragem atentia de cativa ani asupra disfunctionalitatilor SIUI, aceste probleme nu au fost rezolvate, mai mult, au fost rostogolite si peste functionarea SIPE si vor fi preluate cu siguranta si de DES.

De aceea, tragem un semnal de alarma asupra unor probleme pe care le-am desprins din practica noastra, in cabinete, probleme care afecteaza direct pacientul care ne intra zilnic in cabinete si implicit calitatea actului medical.

1. Prima si cea mai grava problema este reflectarea corecta a calitatii de asigurat. in timp am atras atentia de nenumarate ori asupra discordantelor din sistem intre ceea ce afiseaza sistemul informatic la solicitare si realitatea calitatii de asigurat a pacientilor. Ni s-a spus ca n se respecta protocoalele dintre diferitele institutii care trebuie sa raporteze periodic acest element, dar au trecut ani de cand nu s-a luat nicio masura in acest sens:

a. intai dorim ca medicul curant sa fie absolvit de necesitatea de a fi paznicul calitatii de asigurat si sa fie lasat sa isi exercite profesia. Astazi medicul trebuie sa faca interogarea sistemului pentru a afla calitatea de asigurat a pacientului sau, sa verifice prin declaratii buna credinta a pacientului (vezi retetele 0 - 700), sa se asigure ca are toate documentele pentru pacientii cu mai multe situatii speciale (vezi situatia pacientilor cu handicap), sa furnizeze documente doveditoare caselor de asigurari cu privire la unele situatii speciale (vezi situatia gravidelor), sa puna pacientii pe drumuri pentru diverse acte doveditoare (vezi certificatul fiscal sau actele de la registrul Comertului sau adeverintele de elevi pentru cei care depasesc 18 ani). Toate acestea indeparteaza consultatia medicala de la scopul sau, transforma relatia medic - pacient intr-una tensionata si medicul in gardian. Este exclusiv treaba sistemului informatic unic in care s-a investit enorm sa afiseze calitatea de asigurat a oricarei persoane si sa si-o asume. Am solicitat in nenumarate cazuri aceasta asumare catre CNAS si ne-a fost sistematic refuzata.
b. Trebuie responsabilizate si toate institutiile care trebuie sa trimita cu periodicitate de ceas date care sa convearga in SIUI, dar si pacientul, mai ales in situatia profesiilor in care acesta poarta direct responsabilitatea raportarilor catre fisc.
c. Nu in ultimul rand, SIUI trebuie sa expuna aceleasi date in toate segmentele sistemului sanitar si uniform, in prezent acest lucru nu se intampla, motiv pentru care exista discordante in serviciile medicale care se acorda pacientilor. Toti furnizorii de servicii medicale din sistem, fara discriminare, trebuie sa se asigure de calitatea de asigurat a pacientilor, altfel, asa cum se intampla in prezent, sanctiunile se aplica discrimnatoriu.
d. pierderea sau redobandirea calitatii de asigurat nu sunt corect reglate in sistem, ceea ce pune in pericol serviciile acordate pacientilor. Am dat in timp nenumarate exemple de servicii invalidate medicilor pentru acest motiv.
Cu introducerea noilor reglementari legate de pachetul de baza, toate aceste probleme vor scurta si mai mult timpul consultatiei in dauna problemelor cu care pacientii solicita consultatii curative sau preventive.

2. a doua disfunctionalitate importanta este legata de datele de identificare ale pacientilor, care nu sunt concordante cu datele reale in proportie importanta: Nume, prenume, adrese, date din buletinul / cartea de identitate, locul nasterii, erori de CNP sunt elemente impportante care fac greoaie functionarea SIUI si implicit a SIPE, nemaivorbind de DES, care va prelua datele de identificare tot din SIUI.

3. transferul pacientilor intre medici se face cu dificultate, pentru ca validarea inscrierilor este deficitara, lucru ce afecteaza acordarea serviciilor medicale la pacientii care figureaza mutati dar nevalidati,intr-o zona ”gri” care nu permite validarea serviciilor acordate acestora. Durata de rezolvare este in medie de doua luni, lucru imposibil de acceptat in cazul tuturor pacientilor, dar mai ales a celor cronici care au nevoie de retete periodic si care au numeroase acutizari, precum si a copiilor care acceseaza foarte frecvent medicii pentru diverse servicii medicale.

4. inscrierea nou-nascutilor si validarea lor pe listele medicilor de familie se face cu intarziere ceea ce afecteaza deasemenea serviciile medicale de care au nevoie acestia.

5. scoaterea decedatilor din bazele de date, asa cum se face acum, face imposibila plata medicului in luna decesului, atat per capita cat si pentru serviciile (inclusiv vizitele la domiciliu) efectuate in luna respectiva

6. Efectele disfunctionalitatilor SIUI mentionate mai sus se reflecta in mod sistematic pe SIPE, eliberarea retetei electronica fiind grevata de problemele deja aratate precum si de altele care deriva de aici:
a. de exemplu, faptul ca SIUI nu pune la dispozitie aceeasi baza de date online tuturor furnizorilor face imposibila detectarea pe loc a statusului de internat al pacientului. Din acest motiv, in acest moment sute demedici de familie sunt notificati cu privire la retete eliberate pacientilor care figureaza inca internati desi ei se prezinta in cabinete pentru retete compensate / gratuite. De aceea, suntem nevoiti acum sa solictam pacientilor declaratii pe propria raspundere ca nu mai figureaza internati la mpomentul eliberarii retetei.
b. aici apare si problema neeliberarii retetei electronice la externarea din spital, chestiune reglementata prin lege si nerespectata in proportie covarsitoare. Astazi numerosi medici de familie platesc ”nesabuinta” de a-si ocroti pacientii care nu au primit retetele la eliberarea din spital, din pacate sanctiunile nu se impart cu vinovatii pentru aceasta situatie.
c. imposibilitatea fractionarii retetei (reteta refill), care ar facilita accesul pacientului stabil la medic conform ghidurilor, pentru a nu mai pune pacientii pe drumuri, doar pentru nevoia de a primi reteta compensata. Un pacient stabil, consiliat de medicul de familie si instruit asupra bolii sale, ar putea accesa medicul pentru control periodic si implicit sistemul medical mai rar daca ar avea posibilitatea retetei refill, economisind si banii sistemului.
d. executarea lucrarilor de mentenanta si introducere in afara timpului normal de lucru, in ultimele luni au fost nenumarate zile in care sistemul nu a functionat sau a functionat incorect, fiind necesare inclusiv circulare de la CNAS pentru a debloca situatii generate de programarea incorecta. Pacientilor li s-au refuzat retete la farmacii sau au fost trimisi la medici pentru rescrierea retetelor.

7. Toate problemele aratate la SIUI si SIPE se vor rostogoli implicit la DES, care va prelua calitatea de asigurat si datele pacientilor din SIUI, iar lipsa de concordanta a datelor si nefunctionarea online va face imposibil accesul corect la datele din dosarul medical si completarea acestuia imediat, cu datele din consultatii, retete, internari, explorari etc precum si eliberarea retetei electronice in conditiile date.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate