Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diferente intre recoltarea celulor stem din maduva osoasa si cordonul ombilical

Actualizat la data de: 19 Ianuarie 2024
Consultant medical:

Dr. Papa Maria Camelia
Medic Specialist Genetica medicala si Medicina de familie

Clinica: Stem Cells Bank

Celule stem din maduva osoasa versus cordonul ombilical

Sus
Diferente intre recoltarea celulor stem din maduva osoasa si cordonul ombilical

Celulele stem sunt responsabile pentru mentinerea sanatatii noastre. Acestea indeplinesc trei functii importante: se autoregenereaza, se divid in alte celule, formand tesuturi noi si, de asemenea, contribuie la regenerarea altor celule. De aceea, acestea reprezinta un punct de interes major pentru domeniul medicinei.

Din punct de vedere istoric, celulele stem au fost extrase din maduva osoasa si din sange periferic. Pe masura ce tehnologia a avansat, iar studiile au fost din ce in ce mai complexe, celulele stem s-au demonstrat a fi disponibile si din cordonul ombilical la nasterea copilului.

Celulele stem din sangele din cordonul ombilical ofera cateva beneficii importante in plus fata de cele extrase din maduva osoasa, facandu-le o sursa pretioasa de sanatate.

Cuprins articol

  1. Celule stem din maduva osoasa versus cordonul ombilical
  2. Ce sunt celulele stem din cordonul ombilical
  3. Ce sunt celulele stem din maduva osoasa
  4. Diferente intre cele doua tipuri de recoltare a celulelor stem
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce sunt celulele stem din cordonul ombilical

Sus

Celulele stem din cordonul ombilical, cunoscute si sub numele de celule stem hematopoietice din cordonul ombilical, sunt tipuri speciale de celule stem gasite in sangele din cordonul ombilical si tesutul din jurul acestuia la nou-nascuti.

Aceste celule stem sunt remarcabile datorita capacitatii lor de a se transforma in diverse tipuri de celule sanguine si sistemul lor imunitar.

Ce sunt celulele stem din maduva osoasa

Sus

Celulele stem din maduva osoasa sunt celule speciale, numite celule stem hematopoietice, care se gasesc in maduva osoasa, o substanta moale si spongioasa situata in interiorul oaselor, precum soldul, coastele, vertebrele si sternul. Aceste celule stem hematopoietice au un rol esential in producerea si regenerarea celulelor sanguine in organism.

Diferente intre cele doua tipuri de recoltare a celulelor stem

Sus

Recoltarea celulelor stem din maduva osoasa si recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical sunt doua metode distincte pentru obtinerea acestor celule stem, fiecare avand propriile sale caracteristici si avantaje. Iata cateva diferente principale intre cele doua proceduri:

Sursa de celule stem

Maduva osoasa: Celulele stem hematopoietice din maduva osoasa sunt recoltate direct din interiorul oaselor mari, precum soldul, coastele, sternul sau vertebrele. Aceasta procedura implica de obicei anestezie generala sau anestezie locala si necesita introducerea unor ace in maduva osoasa pentru a recolta celulele stem.

Cordonul ombilical: Celulele stem din cordonul ombilical sunt colectate din sangele din cordonul ombilical si tesutul din jurul acestuia imediat dupa nasterea unui nou-nascut. Acest proces este relativ non-invaziv si nu necesita anestezie sau proceduri chirurgicale.

Cantitatea de celule stem

Maduva osoasa: Recoltarea de celule stem din maduva osoasa furnizeaza o cantitate mai mare de celule stem intr-o singura sesiune, ceea ce poate fi important in cazurile in care este necesar un numar mare de celule stem, cum ar fi pentru un transplant.

Cordonul ombilical: Recoltarea din cordonul ombilical furnizeaza o cantitate limitata de celule stem, iar aceasta poate fi insuficienta in anumite tratamente sau pentru adulti, deoarece cantitatea de sange din cordonul ombilical este limitata.

Proceduri pentru donatori

Maduva osoasa: Donarea de maduva osoasa implica o procedura mai invaziva si poate fi asociata cu o anumita durere si perioada de recuperare. Donatorii sunt de obicei adulti care se ofera voluntar si sunt compatibili cu pacientul.

Cordonul ombilical: Recoltarea din cordonul ombilical este mai putin invaziva si nu necesita perioada de recuperare a donatorului. Cordonul ombilical poate fi colectat si stocat intr-o banca de celule stem pentru utilizare ulterioara.

Gradul de risc al contaminarii grefei

Sangele din cordonul ombilical este extras din placenta si vasele ombilicale - ceea ce reduce la minimum riscul de contaminare.

In cazul celulelor din maduva osoasa, donatorul este de obicei un adult care ar putea fi un purtator asimptomatic de virusi ce pot deveni activi dupa transplant, existand astfel riscul de contaminare.

Compatibilitate

Maduva osoasa: Donatorii de maduva osoasa trebuie sa fie compatibili cu pacientul in ceea ce priveste markerii histocompatibilitatii HLA (antigenele leucocitare umane) pentru a minimiza riscul de respingere a transplantului.

Cordonul ombilical: Celulele stem din cordonul ombilical au o compatibilitate mai mare cu diferiti pacienti decat donatorii de maduva osoasa. Aceasta face ca recoltarea din cordonul ombilical sa fie o optiune mai usor de gasit pentru pacientii care au nevoie de un transplant, chiar daca nu au un donator compatibil in familie.

Disponibilitate pentru transplant

Celulele din cordonul ombilical stocate sunt disponibile oricand este nevoie de ele. Exista multe avantaje ale utilizarii celulelor stem din cordonul ombilical in comparatie cu cele din maduva osoasa. Familia economiseste timp pretios, bani si temeri in a cauta un donator al maduvei osoase compatibile, mai ales intr-o situatie critica din punct de vedere al timpului.

Concluzii

Sus

In concluzie, atat recoltarea celulelor stem din maduva osoasa, cat si recoltarea din cordonul ombilical au rolul lor in medicina si pot fi folosite in diverse situatii in functie de nevoile si circumstantele individuale ale pacientilor. Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje specifice, iar alegerea depinde de situatie si de compatibilitatea donatorului cu pacientul.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4401124/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7318975/


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate