Coronavirus Update

Cand devine durerea de cap un motiv de ingrijorare

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Cand devine durerea de cap un motiv de ingrijorare

Exista peste 300 de tipuri de durere de cap, din care aproximativ 10% au o cauza cunoscuta. Desi aparent banale, durerile de cap afecteaza buna desfasurare a activitatilor zilnice.

Puterea de concentrare este diminuata, persoanele afectate de aceste stari se vor izola de prieteni, iar viata sociala va fi influentata negativ, uneori efectele durerilor de cap punandu-si amprenta inclusiv asupra vietii sexuale.

O multitudine de afectiuni precum sinuzita, abcesele dentare, tensiunea oculara crescuta, meningita, traumatismul cranian, anevrismul, glaucomul, gripa, hipertensiunea arteriala sunt insotite si de dureri de cap puternice sau moderate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipurile de dureri de cap si tratamentul lor
  3. Tratamentul durerilor de cap
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipurile de dureri de cap si tratamentul lor

Sus

Migrena

In topul durerilor de cap, migrena este cea mai grava. Aceasta poate sa apara inca din adolescenta si persista ani de zile, femeile fiind mai predispuse decat barbatii. De asemenea, este posibil ca migrena sa apara in randul mai multor membri ai unei familii.

O criza provocata de migrena poate dura de la patru ore pana la trei zile si poate sa apara de cateva ori pe luna. Persoana in cauza poate fi extrem de sensibila la lumina si zgomote puternice si poate avea o senzatie pronuntata de greata.

Cefaleea

Cefaleea este o alta forma a durerii de cap; apare cu precadere in perioadele stresante si afecteaza peste 70% din populatia lumii, conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Mai mult, cefaleea se situeaza la nivel global intre primele trei cauze de dizabilitate, fiind cea mai frecventa cauza de absenteism de la munca. Cefaleea poate dura de la 30 de minute la cateva zile.

Spre deosebire de migrena, aceasta nu este insotita de dureri puternice, iar cu ajutorul analgezicelor trece usor. Cefaleea poate fi declansata si de anumite alergii alimentare.

Durerea de cap provocata de tensiune

Este un tip de durere de cap extrem de des intalnita si de cele mai multe ori e provocata de situatii stresante sau de incordarea puternica a gatului. Nu persista atat de mult precum migrenele si de regula trece cu ajutorul analgezicelor usoare.

Durerea de sinusuri

Sinuzita poate fi insotita de dureri de cap, uneori fiind prezenta si febra. Acest tip de durere poate fi diagnosticat numai de catre medic, iar tratamentul va consta in administrarea de antibiotice, decongestionate sau antihistaminice.

Tratamentul durerilor de cap

Sus

Nu toate durerile de cap primesc tratament. Acesta va fi ales in functie de tipul, frecventa si cauza care le-au declansat. In principal, tratamentul are doua componente: educatia cefaleei si tratamentul medicamentos.

Educatia cefaleei inseamna, de fapt, constientizarea de catre pacient a factorilor care declanseaza durerea si incercarea de eliminare a acestor factori. Printre factorii declansatori se enumera: fumatul, consumul de alcool, lipsa somnului, o alimentatie de tip fast-food.

Vizita la medic

Vizita la medic este obligatorie daca pacientul are mai mult de trei episoade de cefalee pe saptamana, daca durerea este puternica si se instaleaza brusc sau daca se declanseaza imediat dupa tuse.

De asemenea, se impune vizita la medic daca cefaleea este insotita de stari de pierdere a echilibrului, tulburari de vorbire sau de vedere, stari febrile, greata si varsaturi.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate