Clickmed
programare rapida la medic

Top 5 probleme dentare

Actualizat la data de: 12 Martie 2012

Generalitati

Sus
Top 5 probleme dentare

Periajul dintilor cu regularitate, folosirea zilnica a atei dentare, o dieta sanataoasa si controalele periodice la medicul dentist sunt printre cele mai eficiente metode de prevenire a problemelor dentare.

Insa, in ciuda acestor masuri de prevenire, apar o serie de probleme dentare, printre cele mai comune regasindu-se gingivita, halena, cariile, problemele ortodontice, estetice si edentatiile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Gingivita
  3. Caria dentara
  4. Probleme ortodontice
  5. Problemele estetice
  6. Edentatiile
  7. Citeste pe aceeasi tema

Gingivita

Sus

Acesta problema apare din cauza depunerii tartrului, care este un process fiziologic, ce nu poate fi stopat, dar daca se face o indepartare periodica a tartrului, atunci nu apar problem gingivale.

Indepartarea tartrului (detartrajul) se face in mod usual o data la 6 luni. Sunt personae care au nevoie de detartraj mai repede si altele mai rar. In cadrul consultului de 6 luni se stabileste necesitatea detartrajului.

Gingivita se traduce in practica prin sangerari ale gingiei in timpul periajului, printr-o culoare rosu aprins a gingiei si printr-o sensibilitate crescuta (durere). De asemenea, apare si halena (mirosul neplacut al gurii).

In timp, daca tartrul nu este indepartat , acesta gingivita evolueaza spre boala parodontala. Apar retrageri ale gingiei, pierderi de structura osoasa si in timp pierderea dintilor din cauza lipsei suportului osos.

Caria dentara

Sus

Caria dentara afecteaza atat dintii temporari cat si dintii definitivi. La copii, apare din cauza igienei dentare defectuoase iar la adulti atat din cauza lipsei igienei cat si din cauza unor inghesuiri dentare sau a unor obiceiuri vicioase.

Daca se fac consultatii periodice, cariile pot fi detectate cand sunt intr-un stadiu incipient. Se indeparteaza caria si se pune o obturatie. Daca nu reusim sa detectam cariile in stadiu incipient, atunci acestea evolueaza pana cand afecteaza nervul dintelui. Dupa scoaterea nervului (extirpare) este necesara coroana. Prezenta cariilor duce si la aparitia halenei (mirosul neplacut al gurii).

Probleme ortodontice

Sus

Aceste probleme se traduc prin inghesuiri dentare, spatieri ale dintilor, forma anormala a arcadelor, etc. Toate aceste probleme, in timp, determina dureri in articulatia temporomandibulara, aparitia accelerata a cariilor, fracturi ale dintilor, tociri accentuate ale dintilor , pierderi ale tesuturilor osoase de sustinere a dintilor, probleme estetice, etc. Indreptarea dintilor se poate realiza la orice varsta, dar, cu cat se intervine mai devreme cu atat este mai usor. Este bine ca in jurul varstei de 6 ani copiii sa fie vazuti de catre un medic ortodont.

Adultii pot purta aparate dentare care sa indrepte dintii fie daca vor sa aiba un zambet frumos (estetic) fie daca in urma unor extractii vechi au aparut modificari ale pozitiei dintilor.

Exista o varietate foarte mare de aparate dentare atat pentru copii cat si pentru adulti, de aceea cel mai in masura sa hotareasca ce aparat ortodontic trebuie purtat, este medicul specialist ortodont.

Problemele estetice

Sus

Fie ca sunt dinti inghesuiti, carii dentare pe dintii din fata sau anomalii de forma si de culoare a dintilor frontali, acestea se pot rezolva in cabinetul stomatologic. Se pot pune fatete pe dinti si se obtine o culoare si o forma unitara a dintilor.

Se pot face albiri ale dintilor pentru obtinerea unui zambet stralucitor. Aceste albiri se pot face chiar si intr-o ora in cazul in care avem un eveniment special in zilele imediat urmatoare.

Aparatele dentare rezolva inghesuiri ale dintilor sau dinti care stau prea in fata realizand un contur ideal al arcadei dentare. Aparatele dentare pot fi si "invizibile". Adica se pun pe interiorul dintilor.

Edentatiile

Sus

Edentatia inseamna lipsa unui dinte. Dupa extractia unui dinte este ideal ca acel spatiu sa fie acoperit cu un dinte fals. Daca nu se acopera apar migrari ale dintilor (inclinari, coborari, rotatii) cu efecte foarte rele asupra structurilor osoase ale dintilor invecinati si mai ales asupra articulatiei temporomandibulare.

Spatiile pot fi acoperite fie prin punti dentare (se slefuiesc dintii care marginesc spatial edentat si se realizeaza o punte intre ei, care contine unul sau mai multi dinti falsi), fie prin implanturi dentare. Solutia cu implanturi este cea mai conservativa si cea mai estetica.

Dr Ulman Cosmin
Clinica stomatologica Trident
www.clinicatrident.ro


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter