Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

O noua metoda pentru a preveni tumefierea bratelor la pacientele cu cancer de san

Publicat la data de: 01 Iunie 2007

Limfedemul (tumefierea bratelor), una dintre cele mai frecvente reactii adverse aparute in urma terapiei cancerului de san datorita drenajului limfatic deficitar la nivelul ganglionilor limfatici ar putea fi prevenit printr-o noua procedura descoperita de o echipa de cercetatori de la Universitatea Arkansas din USA.
Dr. V. Suzanne Klimberg, director al programului pentru cancer de san de la Universitatea din Arkansas a declarat ca “indepartarea si studierea ganglionilor limfatici subaxilari ramane cel mai important factor in stadializarea si determinarea severitatii bolii la pacientele cu cancer de san”.
In trecut prin interventiile de extirpare a ganglionilor limfatici si a celei mai mari parti din grasimea de la nivelul axilei apareau frecvent complicatii la acest nivel, inclusiv limfedemul.
Dintre femeile supuse interventiilor chirurgicale pentru cancerul de san, 5 pana la 50% au dezvoltat limfedem in principal datorita amplorii interventie chirurgicale.
Chirurgii au cazut de acord asupra faptului ca prin drenarea primului ganglion limfatic (ganglion santinela) se poate spune cu exactitate daca tumora s-a extins si la ganglionii limfatici subaxilari ramasi. Aceasta tehnica este o interventie chirurgicala mai putin invaziva si care reduce probabilitatea aparitiei complicatiilor.
Pentru prevenirea tumefactiei bratului, echipa de cercetatori a dezvoltat o procedura denumita cartografiere axilara inversa. Aceasta tehnica noua evalueaza toate caile prin care limfa este drenata de la nivelul bratului prin sistemul ganglionar folosind pentru vizualizarea sistemului limfatic o substanta albastra.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate