Clickmed
programare rapida la medic

Numeroase forme de cancer de piele, depistate in Covasna dupa o campanie de consultatii gratuite

Publicat la data de: 09 Aprilie 2009

Campania gratuita de depistare a cancerului de piele derulata in lunile februarie – martie de Asociatia “impreuna pentru Sanatatea ta” din Sf. Gheorghe, Covasna, a ajutat la depistarea a numeroase cazuri cu probleme, insemnand atat tumori, cat si nevi cu risc ridicat de a se transforma in cancer.

Presedintele Asociatiei, Aurelia-stefan Mereuta, care a initiat campania, a declarat miercuri, corespondentului NewsIn, ca din cele 1.044 de persoane care s-au prezentat in cadrul programului, 153 au fost depistate cu o forma mai mult sau mai putin agresiva de cancer, sau cu risc ridicat de a dezvolta aceasta boala.

Din cele peste 150 de cazuri cu probleme, 20 au fost depistate la persoane care aveau in familie antecedente de cancer de piele, majoritatea la parinti, trei cazuri de melanom au fost trimise la operatie si boala a fost confirmata, au fost depistate 36 de cazuri de epiteliom bazocelular (varietate de tumora cutanata, cu malignitate redusa, excizia este singurul tratament), alte 11 persoane care venisera la consultatii aveau deja melanoame operate si 20 de persoane prezentau nevi atipici, cu sanse mari sa se transforme in melanom malign. in cadrul aceleiasi campanii au fost depistate si 12 cazuri din Boala Bowen – tumora de natura precanceroasa a pielii sau mucoaselor -, precum si diferite leziuni mai mici, foarte inchise la culoare si altele.

“Lumea se inscrie si in continuare la consultatii, si dupa incheierea campaniei gratuite. Persoanele trebuie sa vina cel putin o data la sase luni sa se controleze cu dermatoscopul, daca erau depistate la timp cazurile, nu se ajungea aici”, a precizat presedintele Asociatiei.

in urma consultatiilor, unui numar mare de persoane i s-a recomandat operatia, avand in vedere problemele identificate sau riscurile de a dezvolta cancer de piele.

Din cele 1.044 de persoane consultate in cadrul campaniei, majoritatea sunt din mediul urban si 13,9% din mediul rural. Majoritatea, 537 de persoane, au peste 45 de ani, iar 424 au varste cuprinse intre 19 si 45 de ani.

Asociatia impreuna pentru Sanatatea Ta a demarat la inceputul lunii februarie o campanie gratuita de consultatii dermatologice, persoanele cu alunite atipice si nu numai fiind incurajate sa se prezinte. Asociatia a mai demarat la inceputul lunii aprilie o alta campanie gratuita, de consultatii psihologice, printre temele propuse fiind si tulburarile anxioase – frica de criza, de pierdere a locului de munca.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate