Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cresterea numarului de cazuri de cancer colorectal la tineri influentata de colibactina?

Actualizat la data de: 16 Mai 2025
Consultant medical:

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Clinica: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi

Ce este colibactina?

Cresterea numarului de cazuri de cancer colorectal la tineri influentata de colibactina?

Colibactina este o toxina produsa de anumite tulpini de Escherichia coli (E. coli) care fac parte din microbiota intestinala.

Aceasta substanta poate provoca leziuni ale ADN-ului celulelor gazdei, fiind asociata cu un risc crescut de cancer colorectal.

Conform unor studii, se considera ca aproximativ 20% dintre persoanele sanatoase si pana la 31% dintre bebelusi au o tulpina de E. coli producatoare de colibactina in intestinul lor.

Cuprins articol

  1. Ce este colibactina?
  2. Legatura dintre colibactina si aparitia cancerului
  3. Implicatii timpurii nastere si alaptare
  4. Preventie
  5. Perspective
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Legatura dintre colibactina si aparitia cancerului

Colibactina afecteaza sinteza ADN-ului, iar dr. Ludmil Alexandrov, doctor in medicina celulara si moleculara la Universitatea din California, San Diego impreuna cu echipa sa si-au propus sa cerceteze aceasta rata a cancerului colorectal.

Ei au descoperit ca mutatiile genomice determinate de colibactina au fost de 3,3 ori mai des intalnite la persoanele diagnosticate cu cancer inainte de varsta de 40 de ani, fata de cei depistati dupa varsta de 70 de ani.

Estimarea acestora cu privire la momentul expunerii la colibactina este la inceputul vietii participantilor, inainte de implinirea varstei de 10 ani.

Concluziile studiului dr. Ludmil Alexandrov sustin ca expunerea la aceasta toxina poate determina aparitia cancerului cu 20-30 de ani mai devreme decat media varstei cunoscuta anterior, astfel ca in loc de aparitia la 60-70 de ani, neoplazia se dezvolta la 30-40.

Tulpina de E. coli nu este un agent infectios nou care trebuie eliminat.

Ceea ce trebuie influentat este modul in care bacteria este determinata sa se comporte in acest fel si conditiile in care ea se multiplica din abundenta.

Se considera ca unele dintre bacterii sunt influentate de inflamatie, dieta si de medicamente.

Conform unor studii de laborator, expunerea la colibactina poate determina dezvoltarea cancerului, iar eliminarea regiunii genetice care determina producere toxinei incapaciteaza bacteria sa determine cancerul la animale.

Modul in care animelele de laborator au fost hranite influenteaza cresterea tumorii, aportul de fibre jucand un rol decisiv in acest sens.

De asemenea, stoparea inflamatiei poate opri procesul neoplazic determinat de colibactina.

Conform Societatii Americane de Cancer, incidenta cancerelor colorectale depistate sub varsta de 55 de ani a crescut cu 1-2% in fiecare an in perioada 2015-2019.

Conform altui studiu, persoanele nascute in anii ’90 au un risc dublu de a dezvolta cancere de colon si de patru ori mai mare de a dezvolta cancere rectale, fata de populatia nascuta in jurul anilor ’50.

Aceste aspecte au determinat cercetatorii sa se concentreze asupra depistarii agentului ce a determinat cresterea incidentei si aparitia acestui trend ascendent al incidentei cancerului colorectal.

Intelegerea proprietatilor acestei bacterii E. coli producatoare de colibactina si a mecanismului molecular prin care declanseaza oncogeneza este un punct de pornire in diagnosticarea proecoce sau elaborarea unor strategii de preventie.

Implicatii timpurii – nastere si alaptare

Rezultatul unei cercetari din anul 2021 cu privire la transmiterea de la mama la fat a tulpinii producatoare a depistat in urma analizei probelor fecale prelevate de la sugari in prima luna faptul ca bacteria se poate transmite prin contact intim intre mama si fat.

Acest lucru presupune nasterea naturala si alaptarea.

Astfel, transmiterea E. coli colibactina-pozitiva are loc intr-un stadiu timpuriu al vietii nou-nascutului si sugereaza faptul ca se pot lua masuri preventive stabilite inca dinainte de nastere impotriva cancerului colorectal.

Preventie

Consumul ridicat de carne rosie, zahar, cereale rafinate si carne procesata poate creste riscul de a dezvolta cancer colorectal determinat de colibactina.

Asadar, este esential sa se consume cu moderatie aceste alimente si sa se modifice, pe cat posibil, dieta in sensul preferintei pentru cereale integrale, legume, fasole de la o varsta cat mai precoce.

Alte expuneri incriminate in copilarie sunt reprezentate de modul de nastere (cezariana sau nastere vaginala), alaptarea, hranirea cu alimente ultraprocesate si administrarea antibioticelor.

In perioada timpurie a dezvoltarii, parintii sunt esentiali pentru a implementa obiceiuri sanatoase si a ghida alegerile alimentare ale copilului, care se reflecta si in modul lor de alimentare ca adulti.

Alte aspecte ce trebuie luate in considerare sunt reprezentate de oprirea fumatului si reducerea consumului de alcool, precum si practicarea exercitiilor fizice cu regularitate si a controalelor anuale de screening.

Testele de screening de rutina sunt recomandate adultilor cu varsta peste 45 de ani sau chiar mai devreme, in cazul existentei cancerului colorectal in familie.

Avand in vedere ca a studiat pacienti din intreaga lume, dr. Ludmil Alexandrov sustine ca mutatiile legate de toxina sunt rar intalnite in regiunile rurale, neindustrializate din zone precum Africa si Asia, fiind mult mai frecvente in Europa de Vest si SUA.

Perspective

Studiile efectuate pana in prezent nu au putut dovedi definitiv faptul ca toxina este agentul cauzator al cancerelor, insa a descoperit o asociere intre mutatiile induse de aceasta si debutul precoce.

In acest sens, sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra cauzalitatea.

Un aspect important care trebuie abordat este daca exista modificari in ceea ce priveste dieta, mediul sau stilul de viata care sa duca la cresterea expunerii la colibactina si ulterior, la cresterea cancerelor cu debut precoce.

De asemenea, trebuie tinut cont si de compozitia corporala, de IMC-ul personal si de activitatea fizica zilnica.

Pentru a completa datele existente deja, echipa dr. Ludmil Alexandrov isi propune sa studieze daca administrarea probioticelor poate proteja impotriva colibactinei si modul in care sunt expusi copiii la aceasta, precum si sa dezvolte un test din materiile fecale care sa depisteze leziunile induse de toxina, ceea ce ar include automat pacientul intr-un program agresiv de monitorizare pentru cancerul colorectal.

Concluzii

Directiile viitoare de studiu ar trebui sa fie orientate catre determinarea motivului pentru care expunerea la colibactina este mai crescuta acum, fata de generatiile trecute, pentru a putea formula strategii optime de preventie.

Este important ca oamenii de stiinta sa formuleze nu doar obiceiuri care pot scadea riscul, ci si conduite care pot minimiza riscurile din primii ani de viata.

Bibliografie
https://www.health.com/colorectal-cancer-bacterial-toxin-study-11720864#citation-7
https://www.npr.org/sections/shots-health-news/2025/04/25/g-s1-62623/colon-cancer-gut-health-microbiome-young
https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12866-021-02292-1
https://www.nbcnews.com/health/cancer/colon-cancer-young-people-dna-damage-gut-toxin-antibiotics-rcna202572
https://www.labroots.com/trending/genetics-and-genomics/28939/bacterial-toxin-blame-rise-early-onset-colorectal-cancer?srsltid=AfmBOooOUu1xG0yNsz2QrfvQw4Iy4oMWntmcoDavSWQAXadG-ECHnpLA


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate