Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa depistam din timp cancerul ovarian

Actualizat la data de: 07 Iulie 2009

Simptomele cancerului ovarian pot fi detectate din timp, de aceea femeile trebuie sa le urmareasca pentru a descoperi eventuala manifestare a bolii in primele stadii si a o rezolva.
Cancerul ovarian este cel mai grav dintre cele care afecteaza sistemul reproducator feminin.
Rata mare de decese se datoreaza in parte nedetectarii timpurii a acestuia si a inexistentei testelor de screening.
O declaratie recenta facuta de cateva asociatii de profil din Statele Unite poate ajuta femeile sa retina si sa detecteze din timp eventualele simptome.
In aceasta declaratie, urmatoarele simptome sunt descrise ca aparand mai frecvent la femeile cu cancer ovarian decat la restul populatiei:
- balonari
- dureri pelviene si abdominale
- dificultati la mancat sau senzatia de plin aparuta dupa foarte putina mancare
- simptome urinare - urgenta si frecventa
Femeile care au aceste simptome aproape zilnic timp de cateva saptamani trebuie sa consulte medicul, de preferat medicul ginecolog, sustin organizatiile din domeniu. Acestea spun ca femeile cu cancer ovarian raporteaza simptomele ca fiind persistente si reprezentand o schimbare fata de starea normala de dinainte. Oricum, doar aceste simptome nu indica intotdeauna prezenta unui cancer ovarian. Medicul este cel care poate pune diagnosticul corect.
Daca este descoperit in primul stadiu de evolutie cancerul ovarian este vindecabil in 90% dintre cazuri. Din pacate, inexistenta unei liste clare de simptome de comun agreate de specialistii din domeniu a dus pana acum la diagosticari foarte tarzii, in ciuda vizitei la doctor.
Aceste simptome sunt totusi foarte des intalnite la femei din cand in cand. Scopul declaratiei facuta de asociatiile din domeniu nu este acela de a speria femeilem facandu-le sa creada ca au cancer ovarian, ci acela de a alerta femeile si medicii care le trateaza in legatura cu anumite simptome care se repeta si care pot indica aparitia cancerului.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate