Ce trebuie sa stiti despre cancerul testicular?
Generalitati
SusHormonii masculini sexuali si sperma sunt produse in testicule. Cancerul testicular apare in aceste organe. Testosteronul controleaza dezvoltarea organelor de reproducere si al altor caracteristici fizice masculine.
Desi cancerul testicular este mai putin frecvent in comparatie cu alte tipuri de cancer, acesta este cel mai des intalnit cancer la barbatii cu varste intre 15 si 35 de ani in America de Nord si Europa.
In fiecare an, 8000 de barbati din Statele Unite sunt diagnosticati cu cancer testicular, iar 390 de barbati mor din cauza acestei boli in fiecare an.
Cuprins articol
Simptome
SusSimptomele cancerului testicular nu apar in mod normal, decat intr-o etapa ulterioara.
In cele mai multe cazuri, persoana afla singura de cancer. Uneori, acesta este descoperit de medici in timpul unui examen fizic de rutina.
Simptomele cancerului de testicule pot fi:
• o umflatura nedureroasa sau tumefierea unui testicul;
• durere in zona testiculului sau a scrotului;
• disconfort la nivelul unui testicul sau scrot;
• o senzatie de greutate in scrot;
• o durere slaba in partea inferioara a spatelui, a zonei inghinale sau abdominale;
• o acumulare brusca de lichid in scrot;
• oboseala sau stare de rau inexplicabila.
Este de remarcat faptul ca aceste simptome nu sunt neaparat cauzate de cancer. Totusi, atunci cand observati un ganglion sau o umflatura in zona testiculului, consultati imediat un medic. El poate determina cauza exacta.
Chiar daca acesta se poate raspandi la ganglionii limfatici, cancerul testicular nu ajunge aproape niciodata si la alte organe. In cazul raspandirii cancerului, pacientul poate sa experimenteze:
• tuse;
• dificultati la inghitire;
• umflarea pieptului.
Semnele timpurii
SusEste important sa diagnosticati din timp cancerul testicular pentru a va imbunatati sansele pentru un tratament de succes.
Cele mai timpurii semne care apar sunt un nodul nedureros. De asemenea, testiculul poate parea mai mare decat in mod normal.
Cu toate acestea, acest tip de cancer poate sa nu cauzeze simptome vizibile pana la un stadiu avansat. De aceea, autoexaminarea este atat de importanta, fiind adesea singura modalitate de a diagnostica cancerul testicular intr-un stadiu incipient.
Cauze
SusDesi oamenii de stiinta nu au descoperit care sunt cauzele specifice ale cancerului testicular, exista unii factori care pot creste riscul unui barbat de a dezvolta aceasta boala. Factorii de risc includ:
• Anomalii congenitale: barbatii nascuti cu anomalii ale penisului, rinichilor sau testiculelor;
• Hernie inghinala: barbatii nascuti cu hernie in zona inghinala;
• Antecedente familiale: un barbat care are o ruda apropiata cu cancer testicular, are mai multe sanse sa-l dezvolte in comparatie cu alti barbati;
• Dezvoltarea testiculara anormala: afectiuni, precum sindromul Klinefelter, in care sunt prezenti unul sau mai multi cromozomi X in plus fata de normal, care duc la cresterea riscului de a dezvolta cancer testicular;
• Criptorhidie (un testicul necoborat), care apare atunci cand un testicul nu descinde din abdomen in scrot.
Tratament
SusMajoritatea barbatilor cu cancer testicular prezinta o recuperare completa dupa ce primesc tratament adecvat. Cu cat pacientul este diagnosticat si tratat mai devreme, cu atat prognosticul acestuia este mai optimist.
Tratamentul pentru cancerul testicular poate implica interventii chirurgicale, radioterapie, chimioterapie sau o combinatie intre acestea.
Interventia chirurgicala
Orhiectomia
De obicei, orchiectomia se aplica ca tratament principal. Testiculul este indepartat chirurgical pentru a impiedica raspandirea tumorii. Daca pacientul este diagnosticat si tratat in stadiul 1, interventia chirurgicala poate fi singurul tratament necesar.
Fertilitatea
Daca dupa operatie, pacientul nu are testicule, el va fi infertil deoarece nu va putea produce sperma.
Alte tratamente pentru cancerul testicular, inclusiv radioterapia si chimioterapia, pot afecta fertilitatea pe termen lung a unui pacient cu cancer.
Terapia cu radiatii
Radioterapia implica utilizarea radiatiilor pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia functioneaza prin distrugerea ADN-ului din interiorul celulelor tumorale, eliminand capacitatea lor de a se reproduce.
Radioterapia poate provoca urmatoarele reactii adverse temporare:
• oboseala;
• eruptii cutanate;
• rigiditate musculara;
• pierderea poftei de mancare;
• greata.
Chimioterapia
Chimioterapia reprezinta utilizarea substantelor chimice pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentul citotoxic impiedica divizarea si cresterea celulelor canceroase.
De obicei, chimioterapia este administrata pacientilor cu cancer testicular in stadiu avansat care s-a raspandit si in alte parti ale corpului. Tratamentul este administrat fie pe cale orala, fie prin injectare.
Din cauza faptului ca tratamentul de chimioterapie ataca celulele sanatoase, precum si cele canceroase, pacientul poate prezenta urmatoarele reactii adverse temporare:
• greata;
• varsaturi;
• pierderea parului;
• oboseala;
• stare generala de rau.
Diagnostic
SusExista mai multe modalitati de a diagnostica cancerul testicular.
Analize de sange
Prin masurarea markerilor tumorali, precum alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionica umana (HCG) si lactat dehidrogenaza (LDH) se poate diagnostica cancerul testicular.
Cu toate acestea, este posibil ca testele de sange sa fie normale, chiar daca exista cancer in organism.
Ecografia testiculara
Ecografia scrotului poate dezvalui prezenta si dimensiunea unei tumori.
Biopsia testiculara
O mica proba de tesut este luata din zona afectata din testicul si examinata sub microscop pentru a determina daca nodulul este malign (canceros) sau benign (non-canceros).
Tipurile de cancer testicular
SusCand medicul a determinat tipul de cancer testicular pe care il are pacientul, acesta poate elabora un plan de tratament si poate face un prognostic corect. Exista doua tipuri principale de cancer testicular:
Seminomul testicular
Toate grupurile de varsta pot suferi de acest tip de cancer.
Non-seminomul testicular
Tumorile non-seminomice tind sa afecteze pacientii mai tineri si se raspandesc mai rapid decat cele seminomice.
Majoritatea cancerelor testiculare apar in celulele germinale din testiculele care produc spermatozoizi imaturi. Nu se stie ce cauzeaza ca aceste celule sa devina anormale si canceroase.
Autoexaminarea
SusCel mai bun moment pentru a va verifica este cand pielea scrotala este moale; de obicei dupa un dus cald. Tineti usor scrotul in palmele ambelor maini. Stati in fata oglinzii si cautati orice fel de umflatura pe pielea scrotului.
Unii barbati au un testicul care atarna mai jos decat celalalt, iar altii au un testicul mai mare decat celalalt. Acestea sunt lucruri normale.
La fiecare verificare, incercati sa detectati orice crestere semnificativa a marimii sau greutatii testiculelor.
Profilaxie
SusIn cele mai multe cazuri, prevenirea aparitiei cancerului testicular nu este posibila, deoarece cauzele sunt in mare parte necunoscute.
Cu toate acestea, vizitele mai frecvente la medic pot conditiona cancerul sa nu avanseze.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cancerul glandei mamare la barbat
- Bolile cardiovasculare, cauze si factori de risc
- Cancerul renal
- 15 simptome de cancer ignorate de barbati
- Cancerul de prostata
- Cancerul testicular
- Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata
- Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian
- 10 simptome ale cancerului pe care barbatii le ignora
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?