Clickmed
programare rapida la medic

Remedii alternative pentru infectia cu Molluscum contagiosum

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2018

Generalitati

Sus
Remedii alternative pentru infectia cu Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum este o afectiune virala si contagioasa a pielii care produce leziuni proeminente rotunde, neinsotite de durere, cu o coloratie asemanatoare a pielii. Gratarea sau smulgerea acestor proeminente poate provoca raspandirea infectiei.

Molluscum contagiosum este o afectiune mai frecventa la copii, dar poate sa afecteze si adultii. Potrivit cercetatorilor, aceasta conditie va avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii la aproximativ 10% din copiii afectati.

In majoritatea cazurilor, infectia cu Molluscum contagiosum se va rezolva in decurs de 12 luni. Anumite remedii ce pot fi efectuate la domiciliu pot usura simptomele provocate de aceasta infectie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Remedii alternative
  3. Imbunatatirea functiei imune
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Profilaxie
  7. Tratamente medicale
  8. Complicatii
  9. Concluzii
  10. Citeste pe aceeasi tema

Remedii alternative

Sus

Remediile alternative pentru infectia cu Molluscum contagiosum pot reduce disconfortul, mancarimea si furnicaturile. Cu toate acestea, trebuie retinut ca aceste remedii nu vindeca afectiunea.

Baia cu ovaz coloidal

O baie cu ovaz coloidal poate ameliora in mod eficient simptomele multor afectiuni ale pielii, nu doar a infectiei cu Molluscum contagiosum. Faina de ovaz este recomandata deoarece contine acizi grasi care reduc inflamatia.

Faina de ovaz poate fi cumparata din farmacii sau poate fi facuta acasa prin macinarea ovazului obisnuit pana cand se obtine o pulbere fina.

Pentru a face o baie cu ovaz coloidal, trebuie adaugata o cana de faina de ovaz intr-un vas cu apa calduta. Regiunea afectata trebuie inmuiata in apa timp de 10-15 minute, iar apoi trebuie uscata usor.

Otetul din cidru de mere

Otetul din cidru de mere este un remediu foarte popular, desi lipsit de cercetari stiintifice care sa dovedeasca eficacitatea acestuia. Otetul trebuie aplicat cu ajutorul unui tampon curat din bumbac in zonele cu mancarimi sau furnicaturi.

Tamponul poate fi mentinut si cateva ore pe locul vizat, dar in cazul in care pielea este sensibila, se recomanda diluarea otetului cu putina apa inainte de aplicare. Daca apar iritatii, tamponul trebuie indepartat imediat, iar pielea trebuie spalata bine.

Uleiul din arbore de ceai si iod

Uleiul din arborele de ceai are importante proprietati antiseptice si poate calma pielea iritata si inflamata. Iodul ajuta la uciderea germenilor ce se afla pe suprafata pielii, fiind utilizat des pentru tratarea afectiunilor cutanate.

Un studiu efectuat in 2012 la copii cu Molluscum contagiosum a aratat ca majoritatea celor care au folosit un amestec alcatuit din ulei de arbore de ceai si iod, au avut o reducere cu peste 90% a leziunilor de la nivelul pielii. Aceste rezultate au fost obtinute dupa 30 de zile de tratament, cu aplicari de 2 ori pe zi.

Deoarece uleiul de arbore de ceai poate provoca reactii cutanate la unii oameni, este importanta testarea pielii pe o portiune mica inainte de a-l aplica pe o portiune mai mare.

Daca trec 24 de ore fara sa apara reactii secundare, uleiul de arbore de ceai ar trebui sa fie sigur pentru utilizare. Uleiul de arbore de ceai nu trebuie niciodata ingerat.

Ulei de mirt australian

Uleiul de mirt australian este un alt ulei esential care poate ajuta la tratarea infectiei cu Molluscum contagiosum.

Rezultatele unui mic studiu efectuat la copiii cu aceasta afectiune sugereaza ca aplicarea unei solutii de 10% a uleiului o data pe zi timp de 21 de zile poate reduce leziunile cu peste 90%.

Alte uleiuri esentiale

Alte uleiuri esentiale ce au proprietati antivirale pot reduce inflamatia si senzatia de mancarime de la nivelul pielii. Acestea includ:

- Uleiul de neem;
- Ulei de eucalipt;
- Ulei de cimbru;
- Ulei de lavanda;
- Ulei de oregano.

Cateva picaturi din aceste uleiuri se amesteca cu un alt ulei precum cel de nuca de cocos sau cel din jojoba, intr-o proportie 2:100. Acest amestec trebuie aplicat o data sau de doua ori pe zi.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi care au proprietati antiinflamatorii. Uleiul acopera pielea si impiedica uscarea acesteia. Acest ulei trebuie folosit o data pe zi si este foarte benefic daca este aplicat dupa o baie cu ovaz coloidal.

Imbunatatirea functiei imune

Sus

Daca infectia cu Molluscum contagiosum este severa sau recurenta, acest lucru sugereaza ca sistemul imunitar pierde lupta impotriva virusului. Pentru a stimula functia imuna, se recomanda urmatoarele:

• Consumarea unei diete echilibrate, bogate in fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase;

• Evitarea zaharului si a alimentelor grase si procesate;

• Consumul alimentelor probiotice;

• Practicarea exercitiilor fizice in mod regulat;

• Reducerea stresului prin meditatie si yoga;

• Urmarea unui program de odihna optim, cu 7-9 ore de somn profund pe noapte.

Cauze

Sus

Cauza de aparitie a acestei infectii este de natura virala. Conditia este extrem de contagioasa si trece usor de la o persoana la alta. Cercetarile sugereaza ca peste 40% din persoanele cu Molluscum contagiosum pot identifica o persoana apropiata care are aceasta infectie.

Infectia se raspandeste prin:

• Contact direct piele pe piele cu o persoana care are infectia;

• Contact sexual;

• Contactul cu obiecte contaminate, inclusiv manere, prosoape si jucarii;

• Ruperea, zgarierea sau gratarea leziunilor provocate de infectie.

Factori de risc

Sus

Factorii care cresc riscul unei persoane de a se infecta cu Molluscum contagiosum includ:

• Varsta – majoritatea cazurilor de infectie apar la copii;

• Avand dermatita atopica – copiii cu dermatita atopica prezinta un risc mai mare de infectie decat altii;

• Adultii cu un sistem imunitar slabit – adultii cu un imunitate redusa sunt mai predispusi la aparitia infectiei decat cei sanatosi;

• Contactul sexual cu o persoana infectata – Molluscum contagiosum se poate raspandi la organele genitale prin contact sexual.

Profilaxie

Sus

Prevenirea raspandirii infectiei la alte persoane sau la alte parti ale corpului se poate face prin:

- Evitarea gratarii sau ruperii leziunilor produse de infectie;

- Spalarea mainilor in mod regulat si invatarea copiilor sa se spele corect pe maini;

- Mentinerea unei igiene corespunzatoare a leziunilor si acoperirea acestora cu bandaje sau haine pentru a nu intra in contact cu alte persoane;

- Evitarea impartirii obiectelor personale;

- Evitarea contactului cu persoane ce au imunitatea depreciata;

- Evitarea contactului sexual neprotejat sau in cazul in care leziunile sunt in apropierea organelor genitale.

Tratamente medicale

Sus

Cele mai multe cazuri de Molluscum contagiosum se imbunatatesc in 6-12 luni, fara tratament. Cu toate acestea, infectia poate persista chiar si mai multi ani in cazul persoanelor cu imunitate redusa.

Tratamentele medicale pot vindeca leziunile si pot preveni raspandirea virusului. Optiunile de tratament includ:

• Anumite medicamente;
Crioterapia – implica inghetarea leziunilor cu azot lichid;
• Indepartare chirurgicala.

Complicatii

Sus

Persoanele cu Molluscum contagiosum sunt predispuse la complicatii daca nu sunt consultate de medic in vederea punerii diagnosticului si a oferirii tratamentului. Potentialele complicatii includ:

• Eritem la nivel cutanat;
• Inflamatie;
• Infectie;
Conjunctivita – daca apar eruptii cutanate in jurul ochilor.

Concluzii

Sus

Infectia cu Molluscum contagiosum se va rezolva, de obicei, fara tratament in aproximativ 12 luni. Cu toate acestea, remediile alternative pot usura disconfortul in tot acest timp.

Daca remediile alternative nu sunt eficiente, medicul poate recomanda medicamente sau proceduri medicale pentru a trata leziunile.

De asemenea, este foarte importanta luarea masurilor de prevenire a infectiei, pentru a se evita raspandirea sau recurenta acesteia.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate