De ce sa ne ferim de hainele din fibre sintetice
Generalitati
SusHainele confectionate din materiale sintetice pot provoca de multe ori, atat la adulti, cat si la copii diferite probleme de sanatate precum dermatite sau alergii.
De aceea, este indicat sa se achizitioneze numai haine din materiale naturale precum cele din bumbac sau in.
Chimicalele utilizate la alcatuirea tuturor fibrelor sintetice au fost asociate de-a lungul anilor cu probleme de sanatate, precum distrugerea lenta a sistemului imunitar, probleme de comportament si dezechilibre hormonale.
Pentru a evita neplacerile produse de imbracamintea sintetica este recomandat sa se evite hainele care au in compozitie: acril, poliester, nailon, vascoza, acetat sau triacetat.
Totodata, fibrele sintetice sunt foarte toxice, fiind tratate chimic pentru a le face sa fie mai moi dupa spalarea in masina automata. Culorile sunt derivate din petrol pentru a le oferi nuante frumoase, iar teflonul le face nesifonabile.
Cuprins articol
Pericolele din hainele sintetice
SusCiupercile pielii. Mai ales in sezonul estival, materialele sintetice favorizeaza transpiratia, aceasta ducand la dezvoltarea riscului diferitelor afectiuni micotice, candidoze vaginale, infectii bacteriene sau eczeme.
Dermatite de contact. Daca o persoana poarta haine confectionate din materiale sintetice, pielea va fi in contact direct cu substantele chimice. In felul acesta creste riscul aparitiei dermatitei de contact sau a unor alergii ale pielii.
Totodata, colorantii folositi la fabricarea acestor haine se pot dizolva foarte usor din cauza transpiratiei excesive, pielea fiind astfel afectata.
Mancarimi. Textilele sintetice accentueaza mancarimile pielii, in special la persoanele cu pielea uscata. Copiii care sunt diagnosticati cu dermatita atopica pot prezenta leziuni cutanate sau mancarimi puternice pe piele din cauza hainelor sintetice.
Alergii cauzate de PPD. Este vorba despre un compus chimic care ajuta la fixarea culorii, fiind folosit pentru colorarea hainelor negre.
Acest compus se gaseste si in produsele cosmetice, precum vopseaua de par, dar in concentratie destul de mica. De regula, cei care poarta haine negre sau inchise la culoare nu prezinta decat dupa cateva zile simptomele cauzate de PPD. Exista insa riscul dezvoltarii diferitelor alergii odata cu trecerea timpului.
Acnee, pitiriazis versicolor sau micoze. Hainele sintetice, precum cele confectionate din fibre de nylon, poliamida, lycra, impiedica pielea sa respire si pot contribui la aparitia acneei prin obturarea glandelor sebacee, dar si la aparitia unor micoze.
Mai mult, pot cauza inclusiv pitiriazis versicolor, impiedicand evaporarea transpiratiei, care este acida. De asemenea, mirosul neplacut poate fi cauzat de purtarea hainelor sintetice.
Cancer. Formaldehida previne decolorarea tesaturilor, fiind folosita in industria textila din China. Aceasta este o substanta periculoasa, care se regaseste in lista compusilor cancerigeni de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Este bine de retinut ca formaldehida din aceste haine prezinta un miros specific, asemanator formolului, iar acestea ar trebui evitate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Riscurile practicarii sportului in zilele caniculare
- Ai un furuncul? Afla ce trebuie sa faci!
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna
- Poluarea - consecinte medicale
- SOS pielea ultra uscata
- Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor
- Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala
- 9 modalitati naturale de a combate alergiile