Clickmed
programare rapida la medic

Reumatismul cardiac si Valvulopatiile

Actualizat la data de: 09 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce reprezinta reumatismul cardiac si valvulopatiile?

Sus
Reumatismul cardiac si Valvulopatiile

Reumatismul cardiac reprezinta o afectiune in care valvele inimii au fost deteriorate definitiv ca urmare a complicatiilor febrei reumatice. Un raspuns imun provoaca o afectiune inflamatorie in organism, care poate duce la deteriorarea continua a valvei.

Prin valvulopatii intelegem un grup de afectiuni care afecteaza una sau mai multe valve ale inimii, reamintesc ca valvele inimii sunt in numar de patru: valva mitrala, valva aortica, valva tricuspidiana si valva pulmonara. Afectarile cardiace pot fi prima prezentare a unei boli reumatice. Cea mai frecvent afectata este valva mitrala, cu aparitia insuficientei mitrale.

Care sunt cauzele reumatismului cardiac?

Sus

Reumatismul cardiac sau boala de inima reumatica, este cauzata de febra reumatica, o boala inflamatorie care poate afecta multe tesuturi conjunctive din diferite organe, in special afecteaza inima, articulatiile, pielea sau creierul. Leziunea valvei cardiace poate incepe la scurt timp dupa infectia streptococica netratata sau insuficient tratata, cum ar fi faringita streptococica sau scarlatina, cel mai incriminat germen in acest caz este Streptococul de grup A.

Valvele inimii pot fi inflamate si pot deveni cicatrizate definitiv in timp. Acest lucru poate duce la ingustarea sau inchiderea incompleta a valvei inimii, ceea ce face mai dificila functionarea normala a inimii. Acest proces poate dura ani pana sa ajunga in stadiul de cicatrizare definitiva si la insuficienta cardiaca.

Cine este expus riscului de reumatism cardiac?

Sus

Febra reumatica poate aparea la orice varsta, dar apare cu precadere la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani. Infectiile streptococice netratate sau insuficient tratate pot creste riscul de boala reumatica a inimii. Copiii care sufera de infectii repetate streptococice au cel mai mare risc de a face reumatism si boli de inima reumatismale.

Care sunt simptomele al reumatismului cardiac si al valvulopatiilor reumatismale?

Sus

Un istoric recent de infectie streptococica sau febra reumatica este cheia pentru diagnosticarea reumatismului cardiac. Simptomele variaza si incep de obicei la 1 pana la 6 saptamani dupa o infectie streptococica. In unele cazuri, este posibil ca infectia sa fi fost prea usoara pentru a fi recunoscuta sau poate disparea in momentul in care persoana se va adresa unui medic.

Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale febrei reumatice: febra, articulatii inflamate, sensibile, rosii si extrem de dureroase - in special genunchii si gleznele, noduli sub tegumente, eruptie cutanata de culoare rosie, proeminenta, de obicei pe piept, spate si abdomen, dificultati de respiratie si disconfort toracic – mai ales in timpul activitatilor sau cand pacietul se aseaza pe spate, miscari necontrolate ale bratelor, picioarelor sau muschilor faciali si slabiciune. Simptomele valvulopatiei reumatismale depind de gradul de afectare a valvei.

Cum este diagnosticat reumatismul cardiac?

Sus

Pacientii cu boala de inima reumatica vor avea sau au avut recent o infectie cu streptococ. O cultura a gatului sau un test de sange poate fi utilizat pentru a verifica daca exista streptococ. Acesti pacienti pot prezenta un suflu valvular sau o frecatura a foitelor valvelor, care pot fi auzite in timpul unui examen fizic de rutina. Suflu este cauzat de scurgerile de sange prin valva inimii deteriorata iar frecarea este cauzata atunci cand tesuturile inimii inflamate se misca sau se freaca unele de altele.

Alaturi de un istoric medical complet si un examen fizic amanuntit, testele utilizate pentru a diagnostica reumatismul cardiac pot include:

• Ecocardiograma (ecocord). Acest test, usor de practicat, foloseste unde sonore pentru a verifica camerele si valvele inimii. Undele sonore de eco creeaza o imagine pe un ecran, deoarece un traductor cu ultrasunete este trecut peste pielea care se afla deasupra cordului, aria precordiala. Imaginea poate arata deteriorarea valvei, refluxul de sange printr-o supapa insuficienta, lichid in jurul inimii si marirea inimii. Este cel mai util test pentru diagnosticarea problemelor valvulare cardiace.

• Electrocardiograma (ECG). Acest test inregistreaza activitatea electrica a inimii prin plasarea unor electrozi pe tegumentul pacientului la nivelul ariei precordiale. Prezinta ritmuri anormale (aritmii sau disritmii) si uneori poate detecta afectarea muschiului inimii.

• Radiografie de torace. Se poate face o radiografie pentru a verifica plamanii si pentru a vedea daca inima este marita.

• RMN cardiac. Acesta este un test imagistic mai costisitor, care face fotografii detaliate ale inimii. Poate fi folosit pentru a obtine o imagine mai precisa asupra valvelor cardiace si a muschiului inimii. Acest test nu se face de rutina la toti pacientii.

• Analize de sange. Anumite teste de sange pot fi folosite pentru a cauta infectia si inflamatia.

Cum se trateaza boala de inima reumatica?

Sus

Tratamentul depinde in mare parte de cat de mult au fost afectate valvele cardiace. In cazurile severe, tratamentul poate include o interventie chirurgicala pentru inlocuirea sau repararea unei valve grav deteriorate.

Cel mai bun tratament este prevenirea febrei reumatice. Antibioticele pot trata de obicei infectiile streptococi si impiedica dezvoltarea febrei reumatice. Medicamentele antiinflamatoare pot fi utilizate pentru a reduce inflamatia si pentru a reduce riscul de afectare a inimii. Alte medicamente pot fi necesare pentru gestionarea insuficientei cardiace.

Pacientilor care au avut episode de febra reumatica li se administreaza adesea tratamente antibiotice zilnice sau lunare, posibil pe viata, pentru a preveni infectiile recurente si pentru a reduce riscul de deteriorare suplimentara a inimii. Pentru a reduce inflamatia, se pot administra aspirina, steroizi sau medicamente nesteroidiene.

Care sunt complicatiile bolilor de inima reumatismale?

Sus

Unele complicatii ale bolii reumatismale de inima includ:
• Insuficienta cardiaca. Acest lucru poate aparea fie dintr-o valva cardiaca sever ingustata, fie din cauza unei insuficiente valvulare.
• Endocardita bacteriana. Aceasta este o infectie a membranei interioare a inimii si poate aparea atunci cand febra reumatica a afectat valvele cardiace.
• Complicatii ale sarcinii si nasterii din cauza leziunilor cardiace. Femeile cu reumatism cardiac ar trebui sa discute despre starea lor cu medicul specialist inainte de a ramane insarcinate.
• Valva cardiaca rupta. Aceasta este o urgenta medicala care trebuie tratata cu o interventie chirurgicala pentru inlocuirea sau repararea valvei cardiace.

Pot fi prevenite bolile de inima reumatismale?

Sus

Reumatismul cardiac poate fi prevenit prin prevenirea infectiilor streptococice sau tratarea lor cu antibiotice atunci cand apar. Este important sa luati antibiotice conform prescriptiei medicale, chiar daca va simtiti mai bine dupa cateva zile, tramentul trebuie continuat conform schitei de tratament.

Va trebui sa aveti o urmarire continua cu medicul dumneavoastra specialist pentru a verifica starea inimii dumneavoastra. in functie de gradul de afectare a inimii, este posibil sa aveti anumite restrictii de activitate. Medicul specialist va poate recomanda sa luati antibiotice pentru o perioada lunga de timp pentru a preveni o alta infectie de febra reumatica.

Cand ar trebui sa va adresati unui medic specialist?

Sus

Daca simptomele dumneavoastra se agraveaza sau daca aveti simptome noi, apelati medicul dumneavoastra.

Concluzii

Sus

Reumatismul cardiac este o afectiune in care valvele inimii au fost deteriorate definitiv de febra reumatica. Febra reumatica este o boala inflamatorie care poate afecta multe tesuturi conjunctive, in special la nivelul inimii.

Infectiile streptococice netratate sau insuficient tratate supun o persoana la un risc crescut de a dezvolta febra reumatica. Copiii care sufera de infectii repetate streptococice au cel mai mare risc de a face reumatism si boli de inima reumatismale. Un istoric recent de infectie streptococica sau febra reumatica este cheia pentru diagnosticarea bolii reumatismale de inima.

Tratamentul depinde de cat de mult au fost afectate valvele cardiace. intrucat febra reumatica este cauza bolii reumatismale de inima, cel mai bun tratament este prevenirea febrei reumatismale prin utilizarea antibioticelor pentru a trata infectiile streptococice.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate