Inima artificiala, inovatia care salveaza vieti
Ce este inima artificiala
SusInima artificiala totala reprezinta o pompa mecanica ce poate inlocui intreaga inima, pentru pacientii cu insuficienta cardiaca avansata. Inima artificiala se implanteaza de catre un medic chirurg cardio-vascular dupa rezectia anterioara a inimii adevarate a pacientului.
Cuprins articol
Cum functioneaza
SusLa fel ca si in inima naturala, unde exista 2 atrii si 2 ventriculi, inima aritificala va forma 2 ventriculi (stang si drept) preluand functia acestora. Functia atriilor si anume functia electrica este preluata de catre un dispozitiv situat inafara inimii artificiale, care este insa conectat la aceasta si care dicteaza ritmul si frecventa cu care ventriculii artificiali ar trebui sa bata.
Indicatii
SusInima artificiala nu este un tratament uzual si cu siguranta nu este potrivit pentru toti pacientii. Principalele doua patologii ce necesita acest tratament sunt defectele congenitale cardiace grave si insuficienta cardiaca avansata. Aceste afectiuni inlfuenteaza functiile inimii si pot evolua pana in stadiul amenintator de viata, cand inima nu mai functioneaza de una singura.
Atunci cand se instaleaza insuficienta cardiaca, ventriculii nu isi mai indeplinesc corect functia de pompa. Functia de pompa a inimii asigura transportul sangelui din ventriculi catre toate organele si tesuturile din organism. Astfel, pacientii cu insuficienta cardiaca nu vor avea destul sange si oxigen care sa ajunga in restul organismului, aparand simptomele de hipoxie.
Majoritatea pacientilor ce primesc o inima artificiala sunt deja candidati si se afla pe lista de asteptare pentru un transplant cardiac. Exista criterii dupa care se face alegerea atat pentru transplant, cat si pentru implantarea unei inimi artificiale.
Inima artificiala este deseori o solutie temporara la care se apeleaza in timp ce pacientul asteapta transplantul cardiac. Prin inlocuirea ventriculilor cu unii artificiali functionali, starea generala a pacientului se poate imbunatati, facandu-l astfel si mai apt pentru a suporta interventia de transplant cardiac.
Inainte de procedura
Inainte de a fi luata aceasta decizie, o echipa medicala multidisciplinara va evalua cu atentie cazul din punct de vedere medical, chirurgical, etic si economico-social.
Medicul va va recomanda interventia si va va explica atat beneficiile cat si riscurile procedurii. De cele mai multe ori insa inima artificiala este singura si cea mai buna varianta pentru pacienti, intrucat acestia se afla in stadiu terminal si au risc mare de moarte subita cardiaca, in lipsa tratamentului.
Veti fi internat cu cel putin o saptamana inainte de procedura. Pe perioada spitalizarii veti fi monitorizat si investigat pre-operator, pentru ca medicii sa se asigure ca nu exista probleme.
Puteti trece printr-o varietate de teste paraclinice, precum:
• Analize de sange
• Examinare CT
• Radiografie toracica
• Electrocardiograma
• Ecografie cardiaca
• Testare functionala respiratorie
• Cateterism cardiac
• Teste de stres
In timpul procedurii
Odata infirmate contra-indicatiile, procedura poate incepe.
Interventia chirurgicala este complexa si de lunga durata, putand dura pana la 9 ore. O echipa de medici chirurgi cardio-vasculari va realiza operatia, iar echipa anestezica se va asigura ca anestezia si functiile vitale sunt in regula pe tot parcursul operatiei. Veti fi sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca nu veti simti si nu va veti aminti nimic din timpul interventiei.
Pana in momentul implantarii dispozitivului, veti fi pus sub circulatie extracorporeala. Aceasta circulatie artificiala este temporara si se foloseste doar intra-operator, pana la reluarea functiei de catre organism.
Dupa procedura
Imediat dupa operatie, veti ramane in salonul de terapie intensiva pentru a fi monitorizat atent si trezit treptat in urmatoarele zile. Veti primi hrana pe cale intravenoasa, precum si fluide.
Recuperarea incepe pe aceeasi sectie si veti reincepe sa respirati singur, sa va alimentati si sa beti apa in mod obisnuit. Treptat veti incepe sa mergeti si veti fi transferat pe o alta sectie pentru a fi monitorizat in continuare.
Avantajele interventiei
SusInima artificiala este cu siguranta un dispozitiv revolutionar pentru pacientii cu insuficienta cardiaca. Fiind insa un dispozitiv, aceasta nu este o solutie permanenta. Inima artificiala ajuta insa pacientii sa isi recapete fortele si le amelioreaza semnificativ simptomele de insuficienta cardiaca, fiind cu adevarat salvatoare de viata in multe situatii.
In lipsa interventiei, multi pacienti decedeaza din pacate inainte de a avea sansa sa primeasca un transplant cardiac.
Riscuri si complicatii
SusFiind o operatie de avengura mare, riscuri si complicatii cu siguranta exista. Acestea nu sunt insa mai grave decat starea pacientului in lipsa acestei interventii. Riscurile hemoragice, trombotice si infectioase sunt posibile, insa pot fi intotdeauna prevenite si tratate de catre echipa chirurgicala.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
Dupa interventie veti fi monitorizat timp de mai multe saptamani sau chiar luni si veti reveni la control periodic.
Apelati insa la medicul dumneavoastra daca observati, dupa operatie, urmatoarele:
• Febra
• Semne de infectie
• Simptome de AVC
• Lipsa de aer instalata brusc, durere toracica instalata brusc
• Semne de hemoragie
Recuperare si prognostic
SusRecuperarea este indelungata, ceea ce inseamna ca veti ramane internat pentru cel putin o luna in spital, dupa aceasta interventie.
Atunci cand medicul insa va da acordul sa parasiti spitalul si sa va intoarceti acasa, veti putea creste progresiv nivelul de activitate. Veti avea un dispozitiv portabil cu dumneavoastra, acel dispozitiv ce controleaza functia electrica si o transmite inimii artificiale. Acesta poate fi cu usurinta purtat intr-o geanta sau rucsac. Veti urma tratament medicamentos antibiotic si antitrombotic pentru mult timp, insa daca respectati indicatiile medicului, nu ar trebui sa existe efecte secundare.
In ceea ce priveste prognosticul pe termen lung, acesta este in continuare unul nefavorabil, inima artificiala nefiind o solutie permanenta.
Durata maxima de pastrare a acesteia este de pana la cativa ani, dupa care va fi nevoie de transplant cardiac pentru ca pacientul sa isi reia functia cardiaca in mod natural si permanent. Calitatea vietii pacientilor este insa mult ameliorata dupa interventie, fiind eliminate simptomele si dificultatile de a realiza activitatile zilnice.
Concluzie
SusInima artificiala totala poate fi un dispozitiv cu adevarat salvator de viata, fiind indicat pacientilor cu insuficienta cardiaca avansata, terminala, ce au nevoie de transplant cardiac pentru a supravietui. Inima artificiala este o solutie temporara ce preia functia cardiaca pana cand se gaseste o oportunitate de transplant cardiac. Discutati cu medicul dumneavoastra despre avantajele unei astfel de interventii si despre criteriile ce trebuie indeplinite.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22173-total-artificial-heart
https://www.nhlbi.nih.gov/health/total-artificial-heart/how-it-works
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace
- Intoxicatia cu monoxid de carbon
- Endocardita
- Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica)
- Stenoza aortica
- Operatia de bypass coronarian
- Dieta cu continut scazut de potasiu
- Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bi ...
- Insuficienta cardiaca cronica
Citeste pe aceeasi tema
- Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?
- Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
- Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar
- Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune!
- Protezele valvulare - tehnologia care prelungeste viata inimii
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?