Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Adolescentii fumatori au un risc crescut pentru scleroza multipla - studiu

Publicat la data de: 23 Februarie 2009

Tinerii care se apuca de fumat inaintea varstei de 17 ani au un risc crescut de a suferi ulterior de scleroza multipla, potrivit Academiei Americane de Neurologie.

Cercetatorii au evaluat 87 de pacienti cu scleroza multipla, care au fost impartiti in trei grupe: nefumatori, cei care au inceput sa fumeze in adolescenta si persoane care au inceput sa fumeze dupa varsta de 17 ani. Acestia au fost comparati cu 435 de persoane, impartite la fel pe cele trei grupe, dar care nu sufereau de scleroza multipla.

Studiul, ce va fi prezentat la conferinta anuala a Academiei Americane de Neurologie, a indicat ca cei care s-au apucat de fumat in adolescenta au un risc de 2,7 ori mai mare decat nefumatorii de a se imbolnavi de scleroza mulipla, iar la cei care au inceput sa fumeze dupa varsta de 17 ani nu se intalneste o crestere semnificativa a riscului de imbolnavire. Peste 32% dintre pacientii cu scleroza multipla au inceput sa fumeze in adolescenta, fata de 19% dintre persoanele care nu sufera de aceasta boala.

“Potrivit studiilor, factorii de mediu pot juca un rol important in declansarea sclerozei multiple. Unul dintre acestia, fumatul, poate fi evitat”, spune autorul studiului, dr. Joseph Finkelstein, de la Universitatea de Medicina John Hopkins, din Baltimore.

Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, ce afecteaza sistemul nervos central si care, in general, debuteaza in decadele a doua si a treia. Aceasta boala se manifesta prin diferite grade de scadere a fortei si controlului muscular, tulburari de echilibru, afectarea vederii si, in cazuri mai grave, a functiilor cerebrale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate