Clickmed
programare rapida la medic

Muzica aduce beneficii sanatatii mentale si fizice

Actualizat la data de: 29 Martie 2013
Muzica aduce beneficii sanatatii mentale si fizice

S-a descoperit ca atat ascultarea, cat si interpretarea muzicii aduc beneficii, atat sanatatii mentale cat si celei fizice. Descoperirea a venit in urma revizuirii la scara larga a peste 400 de lucrari de cercetare despre neurochimia muzicii si arata ca muzica poate imbunatati functiile sistemului imunitar, reducand nivelul de stres.

S-a demonstrat, de asemenea, ca ascultarea muzicii are o rata de succes mult mai mare in calmarea pacientilor care urmeaza sa fie operati, decat prescrierea de medicamente anxiolitice.

Cercetatorii declara ca au descoperit dovezi convingatoare ca muzica poate avea un rol foarte importat pentru sanatate si poate fi folosita atat in salile de operatie, cat si in policlinici. Si mai important este faptul ca cercetatorii au reusit sa documenteze mecanismele neurochimice prin care muzica are efect in patru domenii: gestionarea starii de spirit, stres, imunitate si ca ajutor in stabilirea relatiilor sociale.

Rezultatele cercetarii arata ca muzica determina cresterea unui anticorp care joaca un rol importat in imunitatea sistemului mucoasei, numit imunoglobulina A, dar si in distrugerea germenilor si bacteriilor nocive care invadeaza organismul.

Studii anterioare au demonstrat ca terapia prin muzica, in combinatie cu ingrijirea standard, este un tratament de succes pentru depresie.

Un alt studiu realizat in 2011, a sugerat ca muzica palpitanta este similara mancarii si sexului - mai multa placere si anticipare inseamna mai multa dopamina.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate