Clickmed
programare rapida la medic

Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce sunt alergiile

Sus
Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam

Alergiile sunt probleme ale sistemului imunitar. Majoritatea reactiilor alergice apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o alarma falsa. In mod normal, corpul uman se apara impotriva lucrurilor daunatoare precum virusii sau bacteriile. Dar, uneori, apararea ataca violent in mare parte lucruri usoare, cum ar fi praful, mucegaiul sau polenul.

Cuprins articol

  1. Ce sunt alergiile
  2. Cum se manifesta
  3. Semne si simptome
  4. Tipologie
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Masuri de preventie
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

In mod normal, alergenii sunt inofensivi. Cand substantele chimice irita tesutul nazal din apropiere, acest lucru provoaca simptome de alergie nazala. Cand acest lucru se intampla in tuburile respiratorii ale plamanilor, poate provoca simptome de astm, cum ar fi tusea si respiratia suieratoare. Cand reactia implica intregul corp, aceasta poate fi o reactie alergica severa.

Semne si simptome

Sus

Cele mai frecvente simptome includ:

• Eruptii cutanate sau urticarie (dermatita atopica sau eczema)
• Dificultati de respiratie (astm)
• Stranut, tuse, nas care curge sau mancarimi la ochi
• Stomac deranjat

Factori care pot influenta aparitia alergiilor in randul copiilor

• In exterior: polen de copac, polen de plante, muscaturi de insecte sau intepaturi
• In interior: par sau blana de animale sau animale, acarieni, mucegai
• Iritanti: fum de tigara, parfum, evacuare auto
• Alimente: alune, oua, lapte si produse lactate

Tipologie

Sus

Rinita alergice (febra fanului) - cea mai frecventa boala a copilariei cauzata de alergii. Simptomele includ nasul care curge si mancarime, stranut, picurare postnazala si congestie nazala (blocare). Un copil cu alergii poate avea, de asemenea, mancarimi, lacrimare, ochi rosii si probleme cronice ale urechii.

Congestie nazala - Alergiile sunt cea mai frecventa cauza a congestiei nazale cronice (un nas infundat) la copii. Uneori, nasul unui copil este congestionat pana la punctul in care respira pe gura, mai ales in timp ce doarme. Acest lucru poate determina, de asemenea, copilul sa nu aiba un somn odihnitor si apoi sa fie obosit a doua zi. Daca congestia si respiratia bucala sunt lasate netratate, acestea pot afecta cresterea dintilor si a oaselor fetei. Tratamentul precoce al alergiilor care cauzeaza congestia nazala poate preveni aceste probleme.

Infectii ale urechii - Alergiile duc la inflamarea urechii si pot provoca acumularea de lichide care pot favoriza infectiile urechii si scaderea auzului. Un copil al carui auz este afectat din orice motiv in timp ce invata sa vorbeasca poate dezvolta vorbire slaba. Alergiile pot provoca dureri de urechi, precum si mancarimi ale urechilor, popping si plenitudine („urechi oprite”). Oricine are aceste simptome ar trebui sa consulte un alergolog pentru posibile teste si tratament.

• Alergii la mancare - Cele mai frecvente alergii la copii sunt la arahide si lapte; Alti factori declansatori frecvent observati includ oua, peste, crustacee (crab, homar, rac si creveti), soia, nuci (de exemplu, nuci pecan, caju si nuci) si grau. Cele mai severe reactii sunt de obicei la alune, nuci, peste si crustacee - toate alergiile care pot dura toata viata. Copiii depasesc adesea alergiile la lapte, oua, soia si grau.

• Toti parintii unui copil cu alergie alimentara ar trebui sa fie constienti de posibilitatea anafilaxiei - o reactie care poate pune viata in pericol, care afecteaza respiratia, provoaca o scadere brusca a tensiunii arteriale si poate trimite un organism in soc.

• Alergii si scoala - Daca copilul are astm bronsic sau o alergie severa, oferiti o copie a planului de actiune al copilului dumneavoastra asistentei scolare sau biroului administrativ. De asemenea, discutati despre accesul copilului dumneavoastra la medicamente, in caz de urgenta.

• Animale de companie: Animalele cu blana pot cauza probleme copiilor alergici. Daca copilul dumneavoastra are simptome de alergie sau astm bronsic, inclusiv tuse, dificultati de respiratie, eruptie cutanata, curge nasul sau stranut, acesta ar putea fi animalul de companie.

• Astmul si educatia fizica: Educatia fizica si sportul reprezinta o parte importanta a zilei de scoala pentru multi copii. A avea astm bronsic nu inseamna eliminarea acestor activitati. Copiii cu astm bronsic si alte boli alergice ar trebui sa poata participa la orice sport pe care copilul il alege, cu conditia ca sfatul medicului sa fie urmat. Simptomele astmului in timpul exercitiilor fizice pot indica un control slab, asa ca asigurati-va ca copilul dumneavoastra ia in mod regulat medicamente pentru astm bronsic. Adesea, medicamentele administrate de un inhalator sunt prescrise inainte de exercitiu pentru a controla simptomele.

• Iritarea prafului: La scoala, copiii cu probleme alergice pot fi nevoiti sa stea departe de tabla pentru a evita iritatia cauzata de praful de creta.

Diagnostic

Sus

Pentru a diagnostica o alergie, medicul va lua un istoric complet de sanatate si va examina copilul. Exista si o serie de investigatii ce pot fi facute:

• Test cutanat. Acesta este cel mai frecvent test de alergie. Testele cutanate masoara daca exista anticorpi IgE la anumiti alergeni (cum ar fi alimentele, polenul sau parul animal). O cantitate mica de alergen diluat este plasata pe piele. Zona este intepata sau zgariata. Daca o persoana este alergica la alergen, dupa aproximativ 15 minute apare o mica umflatura ridicata (precum o muscatura de tantar). Rezultatele testelor cutanate sunt disponibile imediat dupa efectuarea testarii.

• Test de sange. Testele de sange pentru alergii masoara anticorpii IgE la anumiti alergeni din sange. Testarea utilizata cel mai des se numeste RAST (test radioalergosorbent). Testele de sange pot fi utilizate atunci cand testele cutanate nu pot fi facute. De exemplu, la persoanele cu anumite afectiuni ale pielii. Sau persoane cu o reactie alergica severa foarte recenta.

• Test de provocare. Acest test este supravegheat de un alergolog. O cantitate foarte mica de alergen este administrata copilului pe cale orala. Sau este inspirat. Doar un test de provocare poate determina cat de grava este o alergie..

• Orice test pozitiv trebuie sa fie explicat de un medic care este familiarizat cu testul si cu istoricul de sanatate al copilului dumneavoastra.

Tratament

Sus

Tratamentele de prima linie pentru alergiile sezoniere sunt la fel de aproape ca cel mai apropiat culoar al farmaciei. Cele mai bune alegeri sunt antihistaminice, spray-urile nazale cu steroizi si picaturile pentru ochi. Pentru copiii cu simptome severe, putem combina antihistaminice si steroizi intranazali.

Daca copilul dumneavoastra are nevoie de terapie zilnica pentru simptome persistente, steroizi intranazali ar fi alegerea.
• Antihistaminice orale - Antihistaminicele sub forma lichida sau de pastile pot oferi o ameliorare rapida a simptomelor de alergie sezoniera.

• Spray-uri nazale - Spray-urile nazale cu steroizi sunt excelente pentru a reduce umflarea cailor nazale si iritatia care provoaca congestie.

• Picaturi de ochi - Daca un copil are antecedente de mancarime si lacrimare a ochilor, luati in considerare adaugarea unei picaturi de ochi pentru alergii la amestec pentru a-i calma mancarimea ochilor. Acest lucru poate ajuta la reducerea frecarii ochilor, care poate introduce o infectie.

• Injectii pentru alergii - Daca medicamentele fara prescriptie medicala nu amelioreaza suficient simptomele copilului, injectiile pentru alergii pot fi raspunsul. Majoritatea alergologilor nu le recomanda copiilor sub 5 ani. Daca urmeaza un antihistaminic si un steroid nazal si continua sa curga nasul si sa aiba congestie, ati dori sa luati in considerare vaccinurile pentru alergii.

Masuri de preventie

Sus

• Stati in casa cand cantitatea de polen este mare, in special in zilele cu vant.
• Controlati praful din casa, in special in dormitorul copilului.
• Folositi aer conditionat in loc sa deschideti ferestrele.
• Pune un dezumidificator in zonele umede ale casei. Dar nu uitati sa-l curatati des.
• Dupa ce te-ai jucat afara cand cantitatea de polen este mare, pune-ti copilul sa faca baie sau dus, sa-si spele parul si sa se schimbe hainele.

Concluzii

Sus

Alergiile sunt probleme ale sistemului imunitar. Majoritatea reactiilor alergice apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o „alarma falsa”.

Reactiile alergice sunt adesea cauzate de polen de copac, iarba si buruieni, latex, mucegaiuri, acarieni, alimente si medicamente.

Testele utilizate pentru diagnosticarea alergiilor includ teste cutanate, teste de sange sau teste de provocare.

Cele mai eficiente 3 moduri de a trata alergiile sunt evitarea, vaccinurile impotriva alergiilor (imunoterapie) si medicamentele.

Bibliografie
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions---pediatrics/a/allergies-in-children.html
https://acaai.org/allergies/allergies-101/who-gets-allergies/children


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate