Alergenii din alimentele de origine animala
Stire medicala
Potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Institute of Food Research din Norwich in colaborare cu cei de la Universitatea de Medicina din Viena, asemanarea dintre proteinele din alimentele de origine animala si cele umane poate determina aparitia alergiei la om.
Teoretic toate proteinele au un potential alergen, dar studiul a descoperit ca in realitate capacitatea proteinelor animale din alimente de a deveni alergeni depinde de diferentierea fata de proteinele echivalente din corpul uman.
Asa se explica de ce persoanele care sunt alergice la laptele de vaca pot tolera adeseori laptele de iapa insa nu si pe cel de capra. Proteinele din laptele de iapa sunt in proportie de 66% identice cu cele din laptele uman in timp ce proteinele alergene din laptele de vaca si capra sunt in proportie de 53% identice cu cele din laptele uman.
Concluziile studiului au fost ca doar proteinele animale care sunt identice in proportie mai mica de 54% cu cele umane pot determina alergii.
Laptele de vaca si ouale de gaina sunt cel mai adesea implicate in aparitia alergiilor la copii, in timp ce la adulti cele mai alergenice alimente sunt carnea de peste si alte alimente de origine marina.
Cercetatorii au reusit sa clasifice majoritatea alergenilor de origine animala in trei clase de proteine. Tropomiozinele, proteine din tesutul muscular, sunt cea mai importanta familie.
Tropomiozinele de la mamifere, pesti si pasari sunt identice in proportie de peste 90% cu cel putin o tropomiozina umana si nici una nu a fost implicata pana in prezent in declansarea reactiilor alergice la om. In schimb, tropomiozinele alergenice sunt cele de la nevertebrate precum insectele, crustaceele si nematodele care sunt doar in proportie de 55% identice cu cele umane.
Proteinele alimentare de origine animala sunt cele care dezvaluie limitele capacitatii sistemului imunitar uman de a face deosebirea intre proteinele proprii organismului si cele straine. Raspunsul imun la unele alimente alergene de origine animala cum ar fi tropomiozinele nevertebratelor este asemanator cu raspunsul autoimun si poate deveni o forma de raspuns autoimun astfel incat trebuie luat in considerare la dezvoltarea de noi terapii impotriva alergiilor.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie-imunologie .
Articole recomandate
-
Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii
-
Alergenii din aer
-
Cauzele febrei de origine necunoscuta
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Alimentele contra cancerului de prostata
-
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
-
Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului
-
Esofagita eozinofilica si alergenii
-
Ce sunt alimentele procesate
-
Alimentele care va scapa de constipatie
-
Hummus din pastai de soia verde
-
Legislatia privind transfuzia de sange, donarea de organe si componente sang ...
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate
-
Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de ori ...


Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii
Alergenii din aer
Cauzele febrei de origine necunoscuta
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Alimentele contra cancerului de prostata
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului
Esofagita eozinofilica si alergenii
Ce sunt alimentele procesate
Alimentele care va scapa de constipatie
Hummus din pastai de soia verde
Legislatia privind transfuzia de sange, donarea de organe si componente sang ...
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate
Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de ori ...