Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hipotiroidismul: cand este momentul sa consultati medicul endocrinolog

Actualizat la data de: 29 August 2013

Generalitati

Sus
Hipotiroidismul: cand este momentul sa consultati medicul endocrinolog

Hipotiroidismul este o afectiune caracterizata prin disfunctia glandei tiroide in a produce hormoni responsabili cu cresterea, dezvoltarea si derularea proceselor celulare si metabolice ale organismului.

Deficienta in secretarea hormonilor tiroidieni are numeroase consecinte negative pentru sanatate, de aceea depistarea timpurie a hipotiroidismului este extrem de importanta.

In timp ce hipotiroidismul este o afectiune care poate fi controlata cu ajutorul medicului de familie, exista situatii precise in care este necesara atentia unui medic endocrinolog, pentru prevenirea complicatiilor ce degenereaza de regula in dezvoltarea de noi afectiuni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze si simptome
  3. Hipotiroidismul si vizitele obligatorii la endocrinolog
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze si simptome

Sus

Cauzele care conduc la incapacitatea celulelor tiroidiene de a produce hormoni pot fi foarte diverse. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:

- Bolile autoimune. Sistemul imunitar confunda celulele tiroidei si enzimele produse de acestea cu invadatori periculosi pentru organism.

- Indepartarea chirurgicala a unei parti din glanda tiroida. Persoanele cu noduli tiroidieni, cancer tiroidian sau boala Grave pot trece printr-o operatie de inlaturare a unei parti din tiroida, urmata in toate cazurile de instalarea hipotiroidiei.

- Tratamentele cu radiatii. Pacientii care primesc tratamente pe baza de iod radioactiv isi pierd din randamentul tiroidian dupa aceasta interventie.

- Tiroidita. Acesta e numele bolii caracterizate prin inflamarea glandei tiroide, de regula sub efectul unui atac autoimun sau al unei infectii virale.

- Dezechilibrele in nivelul de iod. Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a secreta hormonii cu rol esential in procesele metabolice ale organismului. Atunci cand in organism ajunge prea mult iod, se poate instala hipotiroidismul.

- Tulburari la nivelul glandei pituitare. Glanda pituitara este cea care transmite tiroidei cantitatea de hormoni pe care sa o produca. Prin urmare, tulburarile acesteia conduc la inhibarea productiei de hormoni tiroidieni.

Simptomele hipotiroidismului pot fi:

- oboseala;
- sensibilitatea crescuta la frig;
- constipatia;
- pielea uscata;
- acumularea nejustificata de kilograme in plus;
- chip cu aspect umflat, pufos;
- raguseala;
- slabiciunea musculara;
- nivelul ridicat de colesterol;
- durerile musculare;
- disconfortul articular;
- dereglarile menstruale;
- subtierea firelor de par;
- rata cardiaca incetinita;
- depresia;
- tulburarile de memorie;

Atunci cand hipotiroidismul nu este tratat, semnele si simptomele se agraveaza gradual. De asemenea, exista anumite situatii in care consultarea medicului endocrinolog este obligatorie, pentru controlul eficient al hipotiroidismului si evitarea complicatiilor.

Hipotiroidismul si vizitele obligatorii la endocrinolog

Sus

Majoritatea persoanelor suspecte sau diagnosticate cu hipotiroidism au nevoie sa urmeze un tratament cu hormoni sintetici tiroidieni de subtitutie pe toata durata vietii. In afara de monitorizarea permanenta a medicului de familie, mai sunt necesare cateva vizite la medicul endocrinolog, in situatii specifice.

1. Dupa diagnosticare

Simpla primire a analizelor care atesta existenta hipotiroidismului nu este suficienta pentru inceperea unui tratament. Acum este cel mai importat consultul medical de specialitate, in cadrul caruia medicul endocrinolog evalueaza cu atentie caracteristicile bolii si verifica planul de tratament. Dupa doua vizite la specialist, este posibil sa nu mai fie nevoie de consultatii regulate, daca tratamentul este administrat sub supravegherea medicului de familie.

2. Daca simptomele persista

In cazul in care tratamentul de substitutie hormonala prescris de un medic endocrinolog nu pare sa amelioreze simptomele dupa o perioada de administrare, poate fi necesara si o a doua parere de specialitate. Pentru unii pacienti, identificarea dozei ideale de hormoni tiroidieni sintetici este mai dificila si poate necesita atentia mai multor medici specialisti.

3. Daca se dezvolta un nodul sau un ganglion tiroidian

Glanda tiroida este pozitionata in partea frontala a gatului, chiar sub corzile vocale. In cazul in care se dezvolta un nodul sau un ganglion la acest nivel, excrescenta trebuie sa fie evaluata de medicul endocrinolog. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, insa 5% sunt de regula cancerigeni. Rareori, acesti noduli pot cauza hipotiroidism.

4. Daca apare inestetica gusa

Persoanele cu hipotiroidism dezvolta asa-zisa gusa, provocata de extinderea glandei tiroidiene sau a unei parti din aceasta. Daca observati aceasta modificare fizica inestetica, apelati la un consult efectuat de un medic endocrinolog, pentru a afla cauza exacta a gusei si tratamentul necesar. De altfel, prezenta acestui semn distinctiv este un motiv suficient de a vizita sectia de endocrinologie.

5. Daca aveti o afectiune a glandei pituitare

Glanda pituitara si hipotalamusul, localizate la baza creierului, controleaza masura in care organismul produce hormoni tiroidieni cu ajutorul glandei specializate in aceasta functie, tiroida.

Afectiunile glandei pituitare determina insuficienta productiei tireotropinei, care stimuleaza secretia propriu-zisa de hormoni tiroidieni. Un endocrinolog trebuie sa observe daca nu cumva hipotiroidismul este provocat de o afectiune a glandei pituitare, situatie in care tratamentul trebuie sa vizeze controlul ambelor tulburari.

6. Daca asteptati un copil sau incercati sa concepeti

Sarcina produce schimbari hormonale extreme, de aceea femeile insarcinate care sufera de hipotiroidism trebuie sa viziteze regulate medicul endocrinolog, pentru reglarea dozelor hormonale sintetice necesare controlului bolii. In general, gravidele au nevoie cu 25%-50% mai multi hormoni tiroidieni sintetici de substitutie in cele noua luni de sarcina.

Hipotiroidismul netratat creste riscul pierderilor de sarcina, de aceea interventia medicului endocrinolog este foarte importanta pentru mama si bebelus in periodata de graviditate.

7. Daca aveti un nivel crescut de colesterol

In cazul in care analizele de sange va arata un nivel crescut de colesterol, discutati cu medicul endocrinolog pentru a depista daca nu cumva hipotiroidismul este cauza. In aceasta situatie, este posibil ca doza hormonilor sintetici sa fie insuficienta.


Medici specialisti Endocrinologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate