Semnele din nastere
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusSemnele din nastere sunt pete la nivelul pielii prezente inca de la nastere sau care apar la scurt timp dupa nastere.
Cuprins articol
Simptome
SusUnele pot fi asimptomatice, prezentandu-se doar ca simple pete colorate le nivelul pielii.
Pot avea marimi, forme si culori diferite:
-pot fi plate sau bombate
-pot avea margini drepte sau neregulate
-pot prezenta culori variate: maroniu, galbui, negru, bleu, roz, rosu aprins
-pot fi netede sau rugoase
-pot fi bine delimitate de pielea din jur
-pot fi superficiale sau se pot extinde subcutanat
-pot creste rapid in dimensiuni sau pot ramane la fel, se pot micsora sau pot disparea in timp.
Consultul de specialitate
SusToate trebuie examinate cu atentie de catre pediatru, chiar daca cele mai multe nu necesita tratament. Unele modificari sau unele tipuri de semne din nastere necesita investigatii si tratament de specialitate.
Semnalele de alarma care ne anunta ca trebuie consultat medicul specialist sunt:
-sangerarea
-modificarea suprafetei sau ulcerarea
-infectarea
-cand incep sa interfere cu functiile organismului (ex: jenarea unor functii ca vederea)
-cresterea rapida si aparitia durerii.
Cauze
SusNu se stie de ce unii copii au semne din nastere, in timp ce altii nu. Unii copii prezinta un surplus de pigment (culoare) la nivelul pielii lor; alteori, semnele din nastere apar deoarece vasele de sange nu s-au dezvoltat normal sau au ramas strans grupate. Exista multe mituri si superstitii privind cauza semnelor din nastere, insa fara nici o baza sau explicatie stiintifica.
Tipuri de semne din nastere
Sus- pete de culoarea somonului (numite si ciupituri de barza, sarutul ingerilor): sunt subtiri, plate, de culoare roz deschis sau rosie; apar frecvent in regiunea occipitala (pe gat posterior), pe pleopele superioare sau intre sprancene
-nevi congenitali (alunite): pot apare oriunde pe piele, au variate marimi si forme; de obicei, culoarea este maronie
-pete cafe-au-lait: sunt netede, au o forma ovala, iar gama de culori se intinde de la maro-deschis pana la maro-ciocolatiu; se gasesc, de obicei, pe torace, fese sau picioare
- pete mongoloide (pata mongola): sunt netede, maronii sau albastru-gri, variabile ca forma si marime; se gasesc mai ales in regiunea sacro-lombara (partea inferioara a spatelui, fese)
- hemangioame: sunt semne din nastere de culoare albastra, rosie sau zmeurie, alcatuite din aglomerari de vase de sange tinere; prezinta diferite forme si dimensiuni si apar atat la suprafata pielii cat si la nivelul organelor interne
- pete de culoarea vinului rosu de Porto, asemanatoare unor vanatai de culoare rosu inchis, roz-rosietice, dar se inchid la culoare in timp devinind purpurii: sunt alcatuite din vase de sange dezvoltate necorespunzator; pot fi mici sau se pot intalni pe regiuni intinse ale corpului.
Diagnostic
SusMai mult de 90% din cazuri sunt diagnosticate pe baza istoricului si examenului fizic. Unele semne pot sa persiste odata cu trecerea timpului, iar altele se pot atenua si chiar dispar dupa o perioada. Unele pot creste rapid si devin voluminoase. Desi majoritatea nu au semnificatie patologica, toate semnele sau modificarile aspectului acestora, trebuie urmarite atent de catre medicul pediatru sau de catre un specialist (medic dermatolog).
Investigatii
SusDaca specialistul banuieste ca exista si alte probleme asociate semnelor din nastere, poate cere analize de sange sau investigatii paraclinice ale organelor interne (ficat, plamani, stomac, intestine). Rezonanta magnetica nucleara si ecografia constituie investigatii optionale. Biopsia este necesara doar in situatii foarte rare, cand trebuie facut diagnosticul diferential cu o formatiune maligna.
Tratament - Generalitati
SusTratamentul acestor semne este controversat. Trebuie evaluate corect riscurile si beneficiile tratamentului.
Majoritatea semnelor din nastere sunt inofensive si nu necesita tratament, pentru ca se decoloreaza sau dispar in timp. Trebuie informat parintele despre evolutia buna dar si despre problemele pe care le pot pune aceste semne.
Semnele din nastere necesita tratament doar in situatiile in care este afectata vederea, respiratia, auzul, vorbitul sau mersul; semnele de la nivelul organelor interne sunt supuse obligatoriu tratamentului, deoarece, de obicei, sunt asociate unor afectiuni complexe.
Uneori, un semn de dimensiuni mari poate face copilul sa fie timid sau complexat. In aceste situatii, cosmeticiana sau stilistul poate masca defectul prin machiaj profesionist sau tunsoare. Consilierea sau terapia de grup poate avea efecte pozitive in depasirea problemelor emotionale provocate de aceste defecte estetice.
Hemangioamele si petele de culoarea vinului necesita tratament cu corticoizi, laserterapie sau interventie chirurgicala. Dintre toate tipurile de semne din nastere, hemangioamele sunt candidatele cele mai frecvente la tratament. Chiar daca sunt intinse si au aspect inestetic, ele se pot estompa chiar si fara tratament. Numai 25% dintre hemangioame necesita interventie, iar tratamentul depinde de varsta copilului, tipul hemangiomului, marimea, rata de crestere si localizarea acestuia. Hemangioamele situate la nivelul organelor interne sunt indicatii absolute de tratament.
Optiuni terapeutice
Optiunile de tratament sunt:
-tratament cu corticosteroizi (prednison) pe cale orala sau prin injectare directa la nivelul hemangiomului: prednisonul poate determina diminuarea sau oprirea din crestere a hemangioamelor; efectele adverse (cresterea in greutate sau fata in luna plina) dispar la scurt timp dupa oprirea tratamentului; majoritatea hemangioamelor devin mai mici dupa un tratament de 2-4 saptamani
-interferon-alfa: reduce dimensiunile hemangioamelor care nu raspund la corticoterapie; durata media a tratamentului este de 3-6 saptamani; pot apare efecte secundare severe ca febra, neutropenie si afectare hepatica
-laserterapia: este indicata in semnele de culoarea vinului de Porto; poate stopa cresterea hemangioamelor, dar nu au efect in cazul celor profunde (de la nivelul organelor interne)
-tratamentul chirurgical: este indicat cand celelalte forme de tratament nu au fost eficiente sau in cazul hemangioamelor situate la nivelul organelor interne; exista posibilitatea ca in urma interventiei sa ramana cicatrici, care pot fi atenuate prin chirurgie plastica si reparatorie.
Dupa indepartarea semnelor din nastere prin laserterapie sau chirurgie, este indicata taierea unghiilor copilului pentru a nu se zgaria in urma scarpinarii. De asemenea, copilul trebuie ferit de razele solare si se vor aplica creme de protectie pe zonele respective, pana la vindecarea totala. Semnele din nastere sunt tratate cu succes in cabinetele de chirurgie plastica si dermatologie cosmetica.
Tratament ambulatoriu
SusChiar daca semnele din nastere sunt inofensive, ele pot provoca probleme psihologice copilului, care devine timid si complexat. Fiecare raspunde in felul sau la aceste semne inestetice. Parintii pot reduce stresul provocat de semnele din nastere prin intelegerea si acceptarea acestora ca fiind normale. Participarea copilului la sedinte de consiliere sau grupuri de suport, poate fi de ajutor pentru depasirea complexelor.
In cazul in care semnul din nastere al copilului creste:
-parintele va incerca sa previna scarpinarea sau zgarierea acestuia; hemangioamele contin vase de sange care pot sangera
-daca hemangiomul devine dureros si sangereaza (ulcereaza) se va aplica un pansament compresiv, steril, timp de 10 minute si se va adresa unui specialist
-in cazul unor rani mici la nivelul semnului, este necesara aplicarea unei alifii care contine antibiotice; daca leziunea este mare, parintii trebuie sa se adreseze unui medic specialist
-in cazul in care hemangiomul se strange, pielea devine subtire si este mult mai usor supusa lezarii de catre soare sau un traumatism; se va apela la sfatul medicului dermatolog pentru a afla cum trebuie protejata pielea sensibila
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Poftele din sarcina - de la normal la patologic
- Campania de preventie a bolilor tiroidiene
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Sarcina, nasterea si perioada postpartum
- Nasterea - generalitati
- Alergenii din aer
- Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare
- Depresia postpartum (dupa nastere)
- Nasterea naturala