Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Atentie la pozitia copilului: ii poate crea mari probleme la coloana!

Actualizat la data de: 10 Iulie 2024
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Atentie la pozitia copilului: ii poate crea mari probleme la coloana!

Cand copilul este in crestere, purtarea unui ghiozdan prea greu sau cu o forma necorespunzatoare ajunge sa dauneze sanatatii coloanei vertebrale.

Fie ca se apleaca spre fata, sub greutatea rucsacului, fie ca il poarta pe un umar, elevul ajunge sa acuze dureri la nivelul gatului, umerilor, coloanei vertebrale si a genunchilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanul de scoala?
  3. Afectiuni ce pot fi provocate de purtarea incorecta a ghiozdanului
  4. Cum trebuie purtat ghiozdanul, pentru a nu da dureri de spate?
  5. Atentie la pozitia copilului in banca sau la birou
  6. Sfaturi suplimentare
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanul de scoala?

Sus

Confrom specialistilor, greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului. Astfel, daca un copil de clasa a III-a are 30 de kilograme, rucsasul sau nu ar trebui sa aiba mai mult de 3 kilograme.

Realitatea este insa diferita. Statisiticile arata ca ghiozdanele elevilor sunt supraincarcate, ajungand sa cantareasca intre 4 si 12 kilograme, cu mult peste limita recomandata.

Cifrele furnizate de Institutul National de Statistica sunt si ele ingrijoratoare: 5% dintre liceeni au probleme cu coloana vertebrala din cauza ghiozdanului prea greu sau a formei nepotrivite a rucsacului.

Nici elevii mai mici nu sunt scutiti de probleme: 60% dintre ei sufera de dureri ale coloanei vertebrale, tot din cauza greutatii prea mari pe care trebuie sa o care in spate.

Afectiuni ce pot fi provocate de purtarea incorecta a ghiozdanului

Sus

Cand ghiozdanul este prea greu sau nu este purtat corect pe spate, poate da urmatoarele afectiuni:

- comprimarea discurilor intervertebrale, cauzand dureri de spate si de umeri;
- dificultati de respiratie;
- probleme de dezvoltare si curbari ale coloanei.
- oboseala cronica
- dureri de cap
- probleme de postura

Explicatia este urmatoarea: sistemul osos si muscular al copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a sustine o incarcatura mai mare de 10% din greutatea corporala.

Unii ortopezi sustin ca purtarea ghiozdanului sau a rucsacului nu cauzeaza aparitia scoliozei, insa o poate favoriza, mai ales daca elevul sufera deja de dureri de coloana sau afectiuni ale oaselor. In astfel de cazuri, specialistul recomanda inlocuirea ghiozdanului cu un troller.

Cum trebuie purtat ghiozdanul, pentru a nu da dureri de spate?

Sus

In primul rand, ghiozdanul se alege in functie de varsta si de inaltimea copilului. Dimensiunile lui nu trebuie sa depaseasca umerii elevului, iar partea de jos sa fie la nivelul liniei soldurilor.

In alt doilea rand, evita sa cumperi genti de umar sau rucsacuri cu o singura bretea. Pentru a-ti proteja coloana, ghiozdanul trebuie sa aiba doua bretele captusite, confectionate din materiale moi, care sa nu raneasca umerii.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este compartimentarea ghiozdanului. Cele mai bune sunt modelele cu trei sau chiar patru compartimente, deoarece permit o distribuire optima a greutatii. Cartile mai mari si mai grele se vor pune intotdeauna in compartimentul din spate, pentru a fi cat mai aproape de coloana.

Ghiozdanul se poarta in spate, cu ambele bretele pe umeri, reglate in asa fel incat sa permita o buna sustinere. Corpul trebuie mentinut drept, pentru a evita problemele de postura. Umerii nu trebuie niciodata aplecati in fata, iar picioarele trebuie sa fie pastrate relaxate, nu incordate.

In cazul in care copilul tau acuza dureri de spate, mergi cu el la ortoped. Activitatile sportive care ajuta muschii dorsali sa se relxeze sunt si ele foarte bune. Inotul, ciclismul, vaslitul si plimbarile in aer liber sunt ideale pentru cei care sufera deja de afectiuni ale coloanei.

Atentie la pozitia copilului in banca sau la birou

Sus

Un copil isi petrece in medie intre 4 si 6 ore in banca de la scoala. Asadar, mare atentie la modul in care acesta sta asezat in banca sau la birou, deoarece pe termen lung o pozitie incorecta poate afecta sanatatea copilului, ducand la deformari ale coloanei, dar si la aparitia unor probleme oftalmologice.

Pentru o pozitie corecta in banca, elevul trebuie sa stea cu spatele sprijinit de spatarul scaunului si sezutul cat mai apropiat de acesta. De asemenea, soldurile, gleznele si genunchii trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade.

Picioarele trebuie sa fie asezate pe podea, si nu balansate, iar unghiul de aplecare asupra caietului trebuie sa fie de aproximativ 30 de grade.

In momentul in care sta la calculator, dispozitivul trebuie sa fie la inaltimea ochilor si nu foarte aproape de acestia. Totodata, trebuie evitata pozitia picior peste picior deoarece aceasta poate afecta muschii, dar si zona pelviana, iar in timp poate cauza probleme grave ale coloanei vertebrale.

Sfaturi suplimentare

Sus

    Incurajati copilul sa foloseasca eficient dulapul scolar. Invatati-l sa-si organizeze dulapul folosind rafturi sau recipiente pentru diferite categorii de materiale. Sugerati-i sa pastreze in dulap cartile si caietele pentru materiile care nu sunt programate zilnic. Este util sa lase in dulap echipamentul sportiv sau alte obiecte voluminoase pana cand sunt necesare. Verificati periodic continutul ghiozdanului impreuna cu copilul.

    Stabiliti o rutina saptamanala pentru a verifica si reorganiza ghiozdanul. Invatati-l sa sorteze hartiile si sa pastreze doar ce este necesar.

    Asigurati-va ca nu transporta obiecte personale nenecesare, cum ar fi jucarii sau dispozitive electronice, daca nu sunt permise la scoala. Organizati eficient ghiozdanul folosind separatoare sau mape colorate pentru diferite materii, facilitand gasirea rapida a materialelor. Utilizati recipiente mici sau pungi cu fermoar pentru obiecte marunte precum creioane, radiere sau ascutitori. Invatati copilul sa-si faca ghiozdanul seara, pentru a evita graba de dimineata.

    Luati in considerare achizitionarea cartilor in format electronic. Verificati daca scoala ofera optiunea de manuale digitale. 

    Alegeti un ghiozdan cu caracteristici ergonomice suplimentare. Cautati modele cu suport lombar incorporat pentru o mai buna distributie a greutatii. Optati pentru bretele late si bine captuste pentru un confort sporit. Considerati un ghiozdan cu curea pentru piept sau talie pentru stabilitate suplimentara.

    Educati copilul despre importanta unei posturi corecte. Explicati-i consecintele pe termen lung ale unei posturi incorecte. Incurajati-l sa-si aminteasca periodic sa-si verifice postura in timpul orelor. Practicati impreuna exercitii simple de stretching care pot fi facute in pauze. Incurajati hidratarea adecvata.

    Asigurati-va ca copilul are o sticla de apa reutilizabila in ghiozdan. Explicati-i importanta hidratarii pentru sanatatea generala si concentrare. Promovati pauzele active. Incurajati copilul sa se miste in timpul pauzelor, nu doar sa stea pe scaun.

    Sugerati exercitii simple de mobilizare care pot fi facute intre ore. Monitorizati greutatea ghiozdanului. Folositi periodic un cantar pentru a verifica greutatea ghiozdanului. Invatati copilul sa-si evalueze singur greutatea ghiozdanului si sa va alerteze daca devine prea greu. Comunicati cu scoala. Discutati cu profesorii despre posibilitatea de a reduce numarul de carti necesare zilnic. Propuneti initiative pentru a pastra seturi de manuale in clasa, reducand astfel necesitatea transportului zilnic. Luati in considerare alternative. Pentru distante mai lungi sau copii mai mici, puteti opta pentru un ghiozdan cu rotile. Pentru activitati extrascolare, folositi genti separate, specifice activitatii, in loc sa supraincarcati ghiozdanul scolar.

Concluzie

Sus

Alegerea si utilizarea corecta a ghiozdanului, impreuna cu mentinerea unei posturi corecte in banca si la birou, sunt esentiale pentru sanatatea pe termen lung a copilului. Parintii si educatorii ar trebui sa fie constienti de aceste aspecte si sa le implementeze in rutina zilnica a copiilor pentru a preveni problemele de sanatate asociate cu purtarea incorecta a ghiozdanului si pozitiile incorecte prelungite.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate