Coronavirus Update

Accidentul cerebral: simptome si metode de preventie

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017
Accidentul cerebral: simptome si metode de preventie

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci cand o artera ce alimenteaza cu sange oxigenat o anumita zona a creierului se sparge (AVC hemoragic) sau este blocata de un cheag (AVC ischemic).

Celulele nervoase afectate mor in decurs de cateva ore, iar partea corpului controlata de zona respectiva nu mai poate functiona normal.

Iata cat de important este sa recunosti din timp simptomele unui AVC si cum sa previi aceasta afectiune.

Care sunt semnele unui accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala. Pacientii cu suspiciune de AVC trebuie sa ajunga la cea mai apropiata unitate de primiri urgente neurovasculare.

Semnele care trebuie sa alerteze pe oricine sunt:

- starea de amorteala;
- slabiciune;
- paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o singura parte a corpului;
- tulburari de vedere;
- confuzie;
- tulburari de vorbire si de intelegere cu ceilalti;
- tulburari de echilibru si de mers;
- dureri de cap severe.

Riscul de accident vascular cerebral creste odata cu varsta

Dupa 55 de ani, riscul unui accident cerebral se dubleaza la fiecare zece ani. Barbatii sub 75 de ani au un risc mai mare de AVC, insa dupa aceasta varsta, femeile sunt cele mai afectate.

In egala masura, creste riscul unui AVC daca exista in familie un parinte, un frate sau o sora care a suferit in trecut un accident cerebral.

Ce factori de risc poti controla pentru a nu face un accident cerebral?

Hipertensiunea

Tensiunea arteriala crescuta constituie al doilea factor de risc ca importanta dupa varsta.

Adopta o dieta echilibrata, fara prea multe grasimi, pentru a nu dezvolta hipertensiune si pentru a nu risca un accident vascular cerebral.

Diabetul zaharat

Persoanele care sufera de diabet au un risc de doua ori mai mare de a face accident vascular cerebral deoarece aceasta boala le afecteaza circulatia sangelui. Se estimeaza ca un sfert dintre diabetici mor din cauza unui AVC.

Colesterolul marit

Valorile mari ale colesterolului dauneaza sanatatii inimii si arterelor coronare. Odata lezata musculatura inimii, creste si riscul de AVC. Adoptarea unui regim alimentar sanatos este esentiala.

Bolile de inima si afectiunile arteriale

Cand inima nu functioneaza in parametri optimi, riscul aparitiei cheagurilor de sange si, implicit, a unui accident vascular cerebral ischemic, creste. Pentru a opri formarea acestora, medicii prescriu anticoagulante.

Fumatul si anticonceptionalele

Un fumator risca de pana la 4 ori mai mult sa faca un AVC, in comparatie cu un nefumator, deoarece nicotina din tigari contribuie la dezvoltarea aterosclerozei si la aparitia hipertensiunii arteriale.

In egala masura, femeile care fumeaza si iau medicamente pentru controlul sarcinii au un risc crescut de AVC. Renuntatul la fumat reduce dramatic incidenta bolii.

Viata pasiva si obezitatea

Medicii avertizeaza ca este esential sa-ti schimbi stilul de viata pentru a te proteja de un accident vascular.

Activitatea fizica regulata te ajuta la mentinerea unei greutati optime, imbunatateste circulatia sangelui, scade tensiunea arteriala si colesterolul rau.

Consumul de alcool si stupefiante

Abuzul de alcool poate declansa un accident vascular cerebral hemoragic prin afectarea ficatului, si ulterior, a coagularii sangelui.

Droguri precum cocaina, amfetaminele, heroina, fenciclidina sau LSD ataca atat vasele cerebrale, cat si alte organe, cum ar fi inima sau ficatul, determinand ulterior disfunctii ale circulatiei cerebrale.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate