Clickmed
programare rapida la medic

Program de interventie psiho-sociala

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2012
Program de interventie psiho-sociala

ALIAT, cu sprijinul financiar al HEINEKEN Romania,
Lanseaza programe de interventie psiho-sociala pentru persoane cu un consum problematic de alcool in 5 spitale romanesti

ALIAT, cu sprijinul financiar al HEINEKEN Romania, va deschide 5 centre de interventie psiho-sociala in 5 spitale de pe teritoriul Romaniei. Centrele vor oferi servicii medicale complementare interventiilor din spital si vor fi adresate pacientilor care au un consum problematic de alcool sau sufera de afectiuni asociate consumului abuziv de alcool. Centrele, denumite AlcoInfo, vor functiona in Bucuresti, Constanta, Craiova, Targu Mures si Campulung Moldovenesc.

Primul centru se va inaugura la Spitalul de Urgenta Pantelimon din Bucuresti, pe 30 septembrie. Toate cele 5 centre se vor deschide in spitale cu un flux mare de pacienti, pana la data de 30 noiembrie anul acesta.

Noutatea centrelor consta in faptul ca acestea vor functiona in spitale generale si nu in spitale de psihiatrie, fiind dedicate exclusiv tratarii psiho-sociale a afectiunilor cauzate de consumul problematic de alcool, de catre specialisti deja formati in domeniul tratarii dependentei de alcool. Deschiderea centrelor AlcoInfo are ca scop dezvoltarea unui sistem de servicii comunitare de sanatate mintala, sistem gandit sa functioneze pe termen lung. Coordonatorul fiecarui centru va lucra indeaproape cu personalul medical al spitalului, pentru a determina exact ce tip de interventie psiho-sociala se potriveste pacientilor cu consum problematic de alcool sau celor care apeleaza la serviciile spitalului pentru tratarea unor afectiuni asociate consumului abuziv de alcool, precum si apropiatilor acestora. Mai mult, coordonatorul va facilita accesul pacientului la servicii specializate din cadrul comunitatilor locale, adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool, si va monitoriza evolutia acestuia de-a lungul timpului.

De ce se lanseaza aceste centre?
in 2011, ALIAT, cu sprijinul financiar al HEINEKEN Romania, a realizat primul studiu national (http://www.aliatong.ro/news/comunicat-studiu) in care s-a evaluat raportul cerere-oferta in materie de servicii medicale dedicate persoanelor cu un consum problematic de alcool. Doua dintre concluziile studiului au pus in evidenta faptul ca, pe de o parte, in Romania lipseste un sistem de servicii medicale integrate adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool si familiilor acestora si, pe de alta parte, ca acesti oameni sunt stigmatizati social. Deschiderea celor 5 centre vine ca raspuns la aceste concluzii ale studiului si urmarete sa ofere solutii concrete acestor nevoi.

Cum functioneaza centrele AlcoInfo?
Odata ce un pacient care sufera de consum abuziv de alcool sau de afectiuni asociate acestui diagnostic ajunge la spitalul unde se afla centrul, sunt 4 pasi pe care acesta ii poate urma:
1.Etapa de screening sau evaluare sumara – coordonatorul centrului evalueaza nivelul personal de consum de alcool al pacientului folosind instrumente standardizate de evaluare.
2.Etapa evaluarii amanuntite a pacientului – se va realiza impreuna cu medicul curant, in scopul stabilirii unui plan de interventie personalizat.
3.Faza de interventie – interventii scurte menite sa il ajute pe pacient sa tina sub control consumul problematic de alcool. Interventiile vor fi corelate cu sedinte cu familia pacientului.
4.Faza de monitorizare si evaluare – coordonatorul centrului se va ocupa de monitorizarea evolutiei pacientului chiar si dupa externarea acestuia din spital si de directionarea lui catre serviciile medicale disponibile in comunitatea in care pacientul se afla.

Serviciile oferite de aceste centre sunt complementare celor oferite de spitale. Ele sunt gratuite pentru orice persoana care este inregistrata in sistemul national de asigurari de sanatate si care sufera de un consum problematic de alcool sau/si de afectiuni asociate acestuia.

Personalul AlcoInfo
Specialistii Centrelor sunt psihiatri si asistenti sociali cu pregatire specializata, care au parcurs training-urile ALIAT pentru a deprinde tehnicile de interventie psiho-sociala recomandate in cazul persoanelor cu un consum problematic de alcool. Programul de lucru al acestora va fi de 8 ore pe zi in Bucuresti si de 4 ore pe zi in celelalte localitati.

„Deschiderea acestor centre vine ca o solutie concreta la principalele concluzii ale studiului national realizat anul trecut: lipsa unui sistem de servicii medicale integrate, care sa se adreseze persoanelor cu un consum abuziv de alcool si familiilor acestora, dar si stigma sociala asociata acestor persoane. Prin acest program urmarim sa dezvoltam servicii medicale de sanatate mintala in interiorul comunitatilor locale, care sa se adreseze persoanelor cu un consum problematic de alcool si care sa se bazeze pe o relatie de parteneriat cu comunitatea. Centrele stabilesc, pentru prima data in Romania, o legatura directa intre individ, comunitatea medicala, serviciile sociale locale si autoritatile publice. Scopul programului este unul dublu: pe de o parte, prevenirea – ne vom afla intr-un spital, in contact cu populatia generala si cu familiile pacientilor si, pe de alta parte, interventia – ne vom concentra pe detectarea timpurie si interventia pe termen scurt, dar eficienta, in domeniul consumului problematic de alcool.”, declara Dr. Eugen Hriscu, Director stiintific ALIAT.

Onno Rombouts, Managing Director HEINEKEN Romania, compania care finanteaza aceste centre, a declarat cu aceasta ocazie: „Cand am decis sa sprijinim financiar ALIAT in desfasurarea primului studiu national menit sa evalueze nevoia de servicii medicale specializate pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, ne-am luat angajamentul de a ii sprijini si in gasirea si implementarea unor solutii concrete care sa raspunda la nevoile identificate in studiu. Lansarea acestor centre este o astfel de solutie concreta. Parteneriatul nostru cu ALIAT este unul pe termen lung, iar noi credem in misiunea lor si le impartasim valorile esentiale dupa care se ghideaza. Acest parteneriat face parte din Agenda generala de Sustenabilitate, „Brewing a Better Future”, prin care promovam consumul responsabil de alcool si berea ca parte dintr-un stil de viata modern si echilibrat”.

Despre ALIAT
www.alcocentru.ro
www.aliatong.ro
Alianta pentru Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, o asociatie din care fac parte profesionisti din domeniul sanatatii mintale (psihiatri, psihologi, asistenti sociali si asistente medicale), infiintata in 1993 cu scopul de a dezvolta programe de prevenire si tratament pentru problemele corelate cu consumul de alcool si de droguri. in august 2011, ALIAT a deschis, in Bucuresti si in Targoviste, primele 2 centre care ofera tratament gratuit si ajutor in scopul reintegrarii sociale persoanelor cu un consum problematic de alcool si familiilor acestora. in prezent, aceste doua centre ofera servicii sociale si tratamente complexe, in regim complet gratuit, pentru probleme de dependenta si de abuz de alcool.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate