Dependenta de jocurile de noroc
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusDependenta de jocurile de noroc, numita si ludomanie, este o problema de sanatate mentala ce se manifesta printr-o nevoie acuta de a risca pierderea unui lucru valoros, in speranta obtinerii unui castig si mai substantial.
Jocurile de noroc pot stimula regiunea cerebrala asociata cu sentimentul recompensei in mod similar cu alcoolul sau drogurile, provocand dependenta. Persoanele al caror mod de viata graviteaza in jurul jocurilor de noroc sufera de o tulburare de control a impulsurilor.
Factori de risc
SusAproximativ 2%-5% din populatia Pamantului prezinta aceasta problema, iar adolescentii sunt mai susceptibili ludomaniei decat adultii.
Desi pacientii de sex masculin cu acest diagnostic sunt mai numerosi, cazurile de femei dependente de jocurile de noroc se inmultesc de la un an la celalalt. Alti factori de risc importanti sunt
- Prezenta altor tulburari de dispozitie sau de comportament - pacientii dependenti de jocurile de noroc prezinta deseori si o adictie de substante stupefiante sau de alcool sau sufera de depresie, tulburare de deficit de atentie, tulburare bipolara etc.
- Influenta familiei - cazurile similare din familie pot favoriza dezvoltarea dependentei.
- Anumite medicamente - medicamentele folosite pentru tratarea bolii Parkinson sau a Sindromului picioarelor nelinistite (agonisti ai dopaminei) pot avea un efect secundar destul de rar, de inducere a comportamentelor compulsive.
- Trasaturile de personalitate - spiritul de competitivitate, obsesia pentru munca sau nevoia constanta de a iesi din rutina cresc riscul instalarii depedentei de jocurile de noroc.
Cauze
SusCauzele exacte ale dependentei de jocurile de noroc nu sunt pe deplin intelese de specialisti. Insa la fel ca alte probleme de ordin psihic, acest obicei compulsiv poate fi rezultatul mai multor factori biologici, genetici si asociati cu modul de viata.
O alta cauza a acestui comportament poate fi tulburarea bipolara. In episoadele maniacale, bolnavul manifesta anumite simptome de crestere a dispozitiei, angajarea in activitati riscante, precum cheltuirea unor sume foarte mari de bani, inclusiv sub forma investitiilor masive in jocuri de noroc.
Pacientii cu aceasta dependenta au tendinta sa caute in permanenta noul, sa se deconecteze de stresul cotidian sau sa obtina o stare de euforie si chiar excitatie prin demersul obtinerii unui castig facil. Oamenii de stiinta spun ca persoanele cu unele dereglari ale anumitor neurotransmitatori sunt mai susceptibili in fata dependentei de jocuri de noroc.
Simptome
SusPacientii cu aceasta tulburare continua sa joace la pariuri sau in cazinouri indiferent daca sunt tristi sau veseli, bogati sau faliti. Chiar si atunci cand stiu ca sansele lor sunt foarte reduse sa castige sau ca nu isi mai permit sa piarda sume de bani, nu se pot tine departe de un nou pariu.
Un jucator patologic se poate recunoaste dupa urmatoarele tipare de comportament, impartite in faze distincte
- Preocuparea - pacientul apeleaza tot mai des la jocurile de noroc, isi directioneaza gandurile catre experientele deja traite in aceasta activitate, isi planifica viitoare partide de joc si cauta modalitati de a face rost de bani pentru a-si sustine hobby-ul.
- Toleranta - la fel ca in cazul adictiei de droguri, pacientul simte nevoia sa riste sume tot mai mari de bani pentru a atinge nivelul de euforie la care tanjeste.
- Pierderea controlului - pacientul a incercat de mai multe ori sa renunte la obiceiul de a juca sau de a reduce din sumele cheltuite in salile de joc sau cazinouri.
- Sevrajul - pacientul manifesta un comportament irascibil sau agresiv cand se retrage o perioada.
- Evadarea - pacientul revine la jocurile de noroc pentru a-si induce senzatia ca fuge de probleme si scapa de dispozitia disforica (sentimente de pierdere a sperantei, vina, anxietate si depresie).
- Urmarirea - pacientul incearca sa isi ia revansa pentru jocurile pierdute, investind compulsiv in noi pariuri sau jetoane.
- Minciuna - pacientul isi minte familia, incercand sa minimizeze implicarea sa reala in jocurile de noroc.
- Ilegalitatile - pacientul poate sa se angajeze in fapte ilegale, pentru a aduna sume noi de bani cu care sa isi intretina viciul.
- Relatiile defectuoase - in acest punct, pacientul si-a pus in pericol sau a pierdut o relatie semnificativa, slujba sau o oportunitate de evolutie in cariera din pricina dependentei sale.
- Imprumutul - pacientul incepe sa apeleze la rude sau prieteni pentru a-si reveni financiar dupa risipa de bani provocata de obsesia pentru jocurile de noroc.
Diagnostic
SusPentru a primi acest diagnostic, pacientul trebuie sa indeplineasca criteriile inscrise in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, mai exact sa prezinte cel putin 4 din urmatoarele simptome persistente minimum un an
- preocuparea constanta pentru jocuri de noroc;
- nevoia de a cheltui sume tot mai mari de bani pentru obtinerea satisfactiei;
- incercari esuate si repetitive de abandonare a viciului;
- instalarea irascibilitatii si a agitatiei in perioadele in care se sisteaza viciul;
- apelarea la jocurile de noroc pentru ameliorarea starilor de dispozitie negative;
- necesitatea de a juca si mai mult dupa inregistrarea de pierderi;
- lipsa de sinceritate fata de familie, prieteni si medici;
- solicitarea de imprumuturi odata cu falimentarea.
Intrucat dependenta de jocuri de noroc poate fi un simptom al tulburarii maniaco-depresive, medicul specialist va incerca sa excluda aceasta suspiciune inainte de stabilirea unui diagnostic.
Tratament
SusTratarea dependentei de jocurile de noroc poate fi o reala provocare, in principal din cauza refuzului pacientilor de a-si asuma problema. Iar constientizarea tulburarii este cea mai importanta componenta a terapiei.
Antidepresivele si stabilizatorii de dispozitie pot ajuta la controlul problemelor care acompaniaza de regula jucatul compulsiv, precum depresia sau comportamentul obsesiv-compulsiv. Antagonistii narcoticelor, prescrisi pentru tratarea adictiei de droguri, pot ajuta si la ameliorarea simptomelor ludomaniei.
Psihoterapia, in special terapia cognitiv-comportamentala, s-a dovedit extrem de eficienta in diminuarea dorintei de a repeta experientele patologice cu jocurile de noroc.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Dependenta de cumparaturi
- Jocul de noroc patologic - O provocare pentru societatea moderna
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Dependenta de munca
- Dependenta de internet
- Sindromul hipersexualitatii - cauze, simptome si tratament
- Dificultatile de atentie si concentrare
- Ce trebuie sa stie un parinte despre dependenta de calculator a copilului sau?
- Modalitati de depistare si gestionare a stresului masculin