Orezul (oryza sativa)

Planta anuala de cultura, intalnita in zone cu climat bland si umed.

Radacina este fasciculata, se prelungeste aerian cu o tulpina cilindrica de pana la 1.3 m inaltime care prezinta frunze ce au lingula triungiulara, urechiuse dezvoltate ce inconjoara tulpina. Inflorescenta apare in iulie-august, sub forma de panicul, care se transforma in fructe cariopse, concrescute cu paleele.

Planta contine celuloza, proteine, grasimi, substante extractive neazotate, minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, clor, iord, zinc, fluor, arsenic) si vitamine A, B1, B6, b12 continute in coaja care din pacate se pierde in procesul de prelucrare. Cariopsele contin: 13.7 % apa, 10.4% fibre, 2.3% lipide, 5.8% proteine, 73.7% glucide.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele de orez decorticate partial sau integral (orezul cargo – orezul curatat de prima lui invelitoare, de pleava, apoi orezul semi-complet care a suferit o prima prelucrare si orezul alb sau albit care este debarasat de ansamblul scoartei si de stratul proteic).

Are actiune astringenta, energetica, hipotensoare (scade presiunea sangelui), idiareica, diuretica (favorizeaza elimineare ureei), ajuta la vindecarea unor forme de cancer, vindeca psoriazisul, elimina caloriile in exces. Bobul de orez este utilizat si in gastronomie, fie la prepararea diverselor tipuri de mancaruri, salate sau deserturi. Este o planta atat alimentara cat si industriala.

Uz intern:

- afectiuni gastro-intestinale, azotemie, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de san, colite de fermentatie, diaree, edeme cardio-renale, fermentatii intestinale, hipertensiune, litiaza, obezitate - sub forma de infuzie, decoct .

Uz extern:

- acnee, arsuri, boli dermatologice, ingrijirea tenului, eczeme zemuinde, leziuni inflamatorii supurate, psoriazis, surmenaj, rani, tegumente iritate - sub forma de decoct, cataplasme din faina fiarta.

Efecte adverse:

- Consumul excesiv de orez poate produce constipatie consumat des si in cantitati mari. In tarile in care este consumat frecvent orezul lustruit pot aparea epidemii de beri-beri (avitaminoze datorate lipsei vitaminelor B).

Citeste si

Arhiva
  • Alunitele: ce sunt si ce trebuie sa stim despre ele? Alunitele: ce sunt si ce trebuie sa...

    Alunitele, recunoscute sub denumirea medicala de nevi, reprezinta zone sau placi alcatuite din melanocite, adica din celulele ce produc pigmentii tegumentelor. Asadar, alunitele sunt grupuri de celule pigmentate si sunt descrise cel mai frecvent ca fiind niste pete mici...citeste mai mult

  • COVID-19 se transmite prin consumul de alimente? Ce spune Protectia Consumatorului? COVID-19 se transmite prin consumul...

    Directorul general al ANPC, Paul Anghel, afirma ca nu exista dovezi conform carora virusul SARS-COV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se multiplica in alimente, ci au nevoie de o gazda-animal sau de una umana pentru a se multiplica, explica...citeste mai mult

  • Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Johnson & Johnson produce un raspuns imunitar puternic. Studiu preliminar Vaccinul anti-COVID dezvoltat de...

    Vaccinul experimental dezvoltat de compania Johnson & Johnson, a produs un raspuns imunitar puternic impotriva noului coronavirus, spun studiile preliminare. 98% dintre participanti au prezentat anticorpi care sa neutralizeze virusul la 29 de zile dupa vaccinare. citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.