Busuiocul cerbilor (mentha pulegium)

busuiocul cerbilor este o planta inrudita cu menta si face parte din flora spontana din Europa, Asia de Vest, dar si Nordul Africii. Este o planta iubitoare de soare, prefera solurile umede. creste pana la 30 de cm in inaltime, are tulpina in patru muchii, ramificata la baza, cu frunzele dispuse la baza nodurilor, de obicei in perechi opuse. Frunzele sunt ovale, usor dintate. Florile sunt de culoare roz-violaceu si cresc la baza frunzelor. Intreaga planta este acoperita cu perisori fini.

Frunzele contin uleiuri volatile care se emana o aroma mentolata, proaspata, daca sunt sfaramate. In scop fitoterapeutic se folosesc frunzele si florile, care se recolteaza atunci cand jumatate din flori sunt inflorite. Perioada de inflorire este iulie- septembrie. Planta este foarte bogata in uleiuri volatile (pulegona, mentona, piperitona) si tanin.

Planta are efect carminativ, diaforetic, emenagog (stimuleaza menstruatia), usor sedativ. Busuiocul cerbilor poate fi folosit ca insecticid si se utilizeaza si in aromoterapie.

 

Uz intern:

 

- boli de gastrointestinale, boli hepatice, flatulenta, colici abdominale, anxietate, stimularea menstruatiei,  tuse convulsiva, atonie gastrica, bronsita, insuficienta biliara – sub forma de infuzie, tinctura, decoct.

 

Contraindicatii:

 

 – femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca aceasta planta deoarece are efect abortiv (in trecut era folosit uleiul volatil de catre femei  pentru a provoca avortul).

 

Efecte adverse:

 

- Uleiul volatil din componenta plantei este foarte toxic, de aceea trebuie respectate indicatiile si dozele, alfel exista riscuri de intoxicatie sau chiar moarte.

Citeste si

Arhiva
 • Primul caz de infectie cu virusul West Nile, in Romania Primul caz de infectie cu virusul...

  A aparut primul caz de infectie cu virusul West Nile, in Romania. Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile anunta ca “in sezonul 2019, in perioada 3.06.2019-18.07.2019 a fost inregistrat 1 caz de infectie cu virusul West Nile, cu debut in...citeste mai mult

 • Drumetiile pe munte si urgentele legate de altitudine Drumetiile pe munte si urgentele...

  Dat fiind faptul ca a venit vara si fiecare dintre noi pleaca in mici calatorii fie la mare, fie la munte, trebuie luate in considerare si micile urgente ce pot aparea pe neprevazute si uneori pot strica vacanta. In ceea ce priveste urgentele determinate de ascensiunea la...citeste mai mult

 • Cum influenteaza stresul emotional aparitia astmului Cum influenteaza stresul emotional...

  Stresul este un factor declansator comun al mai multor afectiuni de sanatate, printre care si al simptomelor de astm. Anxietatea poate provoca, de asemenea, atacuri de astm. Astmul este o afectiune in care caile respiratorii devin inflamate, provocand astfel dificultati...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter