Agrisul (ribes uva-crispa sau ribes grossularia)

Agrisul este un arbust cu o inaltime, la maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. In tara noastra se intalneste in zona subalpina si alpina, prin tufarisuri si paduri. Apartine familiei saxifragaceelor. Ramurile sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, cu gust dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea  poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosietica. Recoltarea se face pe tot parcursul verii. Planta este intalnita si sub forma cultivata, agrisele fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara. Agrisele au si o mare valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In practica naturista, si nu numai, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de agrise pe zi. Se consuma atat ca desert cat si in scop curativ fructele care au un gust placut, dulce-acrisor. Substante active importante: vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.
Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale, sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite fructele vacantelor de vara petrecute la munte (agrisele sunt un excelent tonic-aperitiv, dar si un bun digestiv). In practica medicinala curenta, agrisele sunt utilizate datorita calitatii lor laxative si depurative. Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta, in afectiunile cardiace. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient. Agrisele sunt recomandate si in curele de slabire. Planta are urmatoarele calitati terapeutice: tonic, digestiv, laxativ, depurativ, diuretic

Uz intern:

- atonie digestiva, obezitate, afectiuni hepatice, reumatice, cardiace, digestive – fructe proaspete sau sub forma de infuzie sau dulceata.

Contraindicatii:

- Agrisul este contraindicat in caz de alergii la fructele arbustului.

Citeste si

Arhiva
  • Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos...

    Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in:...citeste mai mult

  • Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar? Care este legatura dintre anxietate...

    Anxietatea este o afectiune ce produce schimbari ale apetitului in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, unii oameni cu anxietate tind sa consume cantitati prea mari de alimente sau sa manance multa hrana nesanatoasa, in timp ce altii isi pierd semnificativ pofta de...citeste mai mult

  • Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Ce poate indica pierderea parului in...

    Multi adulti se asteapta sa le cada parul pe masura ce inainteaza in varsta. Insa, pierderea parului la copii poate fi un semnal de alarma, mai ales cand acestia au portiuni ale scalpului unde nu mai exista par, sau acesta este foarte subtire. Cu toate acestea, pierderea...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter