Ferretab, capsule

Prospect Ferretab, capsule

Indicatii
Ferretab capsule este indicat in prevenirea carentei de Fe si acid folic in timpul sarcinii. Deoarece Fe este iritant gastric, se recomanda administrarea capsulelor cu o cantitate corespunzatoare de lichide, fara a fi mestecate.

Doze si mod de administrare

Daca medicul nu prescrie altfel, se recomanda urmatoarele doze uzuale: intretinere - 1 capsula pe zi; anemii sau carente de acid folic: 2-3 capsule pe zi.

Compozitie
O capsula contine Fe II-fumarat 154 mg (corespunzator la 50 mg Fe activ); sare monosodica a acidului folic 0,55 mg (corespunzator la 0,5 mg acid folic).

Contraindicatii
Preparatul nu se foloseste in intoleranta la acid folic, boli sanguine (anemii) provocate de supraincarcarea cu Fe (anemii aplastice, hemolitice, hemosideroze), anemii datorate metabolizarii deficitare a Fe (anemii sideroplastice, anemii saturniene, thalasemii), anemii pernicioase consecutive carentei de vit. b12; anemii care nu se datoreaza carentei de Fe sau de acid folic; alte anemii care nu sunt provocate de carenta de Fe sau acid folic. Preparatul se recomanda in sarcina si menopauza.

Atentionari speciale
Fierul este toxic in doze mari. La copii peste 6 ani acest produs trebuie administrat numai dupa evaluarea atenta de catre medic a raportului beneficiu terapeutic/risc potential.

Sarcina si alaptarea in conformitate cu indicatiile terapeutice, Ferretab este recomandat in timpul ultimelor doua trimestre de sarcina si in timpul alaptarii. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Ferretab nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Masuri de precautie
Deoarece absorbtia de Fe si acid folic este influentata de compozitia chimica a altor medicamente, la inceputul terapiei cu Ferretab comp. medicul curant trebuie informat daca pacientul urmeaza tratament cu alte medicamente, astfel: in tratamentul asociat cu tetraciclina, Ferretab comp. interactioneaza cu aceasta si ii blocheaza absorbtia; antiacidele si colestiramina blocheaza absorbtia de Fe; diferite substante componente ale alimentelor pot diminua absorbtia de Fe si de aceea, se recomanda administrarea Ferretab comp. inainte de masa; acidul ascorbic potenteaza absorbtia de Fe. Nu genereaza dependenta.
Alte recomandari: Doza zilnica de 1 mg sau mai mult de acid folic poate conduce, in cazul unei carente de vitamina b12, la ameliorarea tabloului sanguin, dar nu si la stoparea crizelor datorate sistemului nervos. De aceea, anemia pernicioasa trebuie rezolvata inainte de utilizarea Ferretab comp. Vindecarea anemiilor cu Ferretab comp. se obtine la aproximativ 8-12 saptamani, cand se normalizeaza valorile Fe sanguin si hemograma. Se recomanda controlul medical periodic pe toata durata tratamentului. Se remarca aparitia scaunelor negre datorita Fe. Orice efect advers trebuie adus la cunostinta medicului. Orice terapie asociata cu Ferretab comp. se raporteaza medicului. A se respecta termenul de garantie. A nu se lasa la indemana copiilor.

Reactii adverse
In general este bine tolerat. Rar pot aparea fenomene de intoleranta digestiva (intoleranta gastrica, crampe abdominale), voma.

Supradozaj
In special la copii, au fost raportate cazuri de supradozaj cu saruri de fier, datorate ingestiei accidentale a unor doze mari. In majoritatea cazurilor, manifestarile includ semne de iritatie gastro-intestinala si necroza, insotite de greata, varsaturi sau soc. Tratamentul supradozajului trebuie initiat rapid si consta in spalaturi gastrice cu solutie de bicarbonat de sodiu 1%. Utilizarea unui chelator este eficace, cel mai specific fiind deferoxamina, in special atunci cand concentratiile plasmatice de fer sunt mai mari de 4 μg/ml. socul, deshidratarea si dezechilibrele acido-bazice trebuie tratate utilizand masuri terapeutice conventionale.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25`C. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule cu eliberare prelungita Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a cate 20 capsule cu eliberare prelungita

Producator Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H., Austria
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H A-8502 Lannach, Schlossplatz 1, Austria

Data ultimei verificari a prospectului Martie, 2008

eficienta
49 voturi
efecte secundare
39 voturi
pret medicament
20 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • 30 de capsule CADOU in produsul natural MSM, pentru sanatatea sistemului osteo-articular 30 de capsule CADOU in produsul...

  In perioada 01 ianuarie – 31 martie 2011 , primesti 30 de capsule CADOU la achizitionarea produsului natural MSM. Fiecare flacon contine acum 120 de capsule in loc de 90! MSM de la Secom este un produs 100% natural, cu actiune eficienta in reducerea...citeste mai mult

 • 5 agenti de slabire intr-o capsula. Slabire la puterea 5. 5 agenti de slabire intr-o capsula....

  Daca suferiti din cauza kilogramelor in plus si, orice ati face, nu mai reusiti sa scapati de ele, inseamna ca organismul dvs. a devenit rezistent la slabire! Astfel, orice procedeu de slabire ati incerca, acesta nu va actiona decat asupra unei singure cauze...citeste mai mult

 • O capsula mica pentru sanatate si frumusete la superlativ O capsula mica pentru sanatate si...

  Prea putini dintre noi iau in seama avertismentele privind pericolul de a face diabet, boala care conduce si la cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare, afectarea memoriei si chiar dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, in special de colon si de pancreas. In...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK