Clickmed
programare rapida la medic

Exalief

Publicat la data de: 19 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Exalief

Compozitie
Exalief este un medicament care contne substanţa activa acetat de eslicarbazepina. Este disponibil sub forma de comprimate de culoare alba (rotunde: 400 mg; alungite: 600 mg si 800 mg).

Actiune terapeutica
Substanţa activa contnuta de Exalief, acetatul de eslicarbazepina, este transformata in organism in medicamentul antiepileptic eslicarbazepina. epilepsia este provocata de hiperactivitatea electrica a creierului. Pentru ca impulsurile electrice sa fie transmise de-a lungul nervilor, sodiul trebuie sa ajunga rapid in celulele nervoase. Se considera ca eslicarbazepina actoneaza prin blocarea „canalelor de sodiu dependente de voltaj”, ceea ce impiedica sodiul sa ajunga in celulele nervoase. Aceasta reduce activitatea celulelor nervoase de la nivelul creierului, reducand intensitatea si numarul crizelor.

Indicatii

Exalief se utilizeaza pentru tratarea adultlor care au crize convulsive partale (crize epileptice), cu sau fara generalizare secundara. Acesta este un tip de epilepsie in care hiperactivitatea electrica se manifesta intr-o emisfera a creierului, provocand simptome precum miscari bruste, spasmodice, intr-o parte a corpului, perturbari ale auzului, simţului olfactiv sau vizual, amorţeala sau atacuri neasteptate de panica. Generalizarea secundara apare atunci cand hiperactivitatea ajunge sa afecteze complet creierul. Exalief trebuie utilizat numai in asociere cu alte medicamente antiepileptice. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reţeta.

Administrare

Tratamentul cu Exalief se incepe la o doza de 400 mg odata pe zi, urmand ca dupa una sau doua saptamani doza sa fie marita pana la doza standard de 800 mg o data pe zi. Doza poate fi marita la 1 200 mg o data pe zi, in functe de raspunsul pacientului la tratament. Exalief se poate administra cu sau fara alimente. Exalief se utilizeaza cu precaute la pacienti cu varste peste 65 de ani deoarece nu exista suficiente informati despre siguranţa medicamentului la aceasta grupa de pacient. De asemenea, Exalief se utilizeaza cu precaute la pacienti cu afectuni renale, iar doza trebuie modificata tnand cont de modul in care functoneaza rinichii. Nu se recomanda utilizarea medicamentului la pacienti cu afectuni renale sau hepatice severe. Exalief nu este recomandat copiilor cu varsta sub 18 ani.

Contraindicatii
Exalief nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la acetatul de eslicarbazepina, la oricare alt ingredient al acestui medicament sau la alt derivat de carboxamida (medicamente cu o structura similara acetatului de eslicarbazepina, cum ar fi carbamazepina sau oxcarbazepina). Este interzisa utilizarea medicamentului la persoanele cu bloc atrioventricular de gradul doi sau trei (o problema cu transmisia electrica la nivelul inimii).

Reactii adverse
Aproape jumatate dintre pacienti tratat cu Exalief au prezentat efecte secundare. Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Exalief (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt ameţeala si somnolenţa. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Exalief, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Tumorile oculare din perspectiva oncologului

    Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult

  • Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang

    Cordul atletului se caracterizeaza prin modificari structurale si functionale care apar in randul persoanelor care se antreneaza pe durate prelungite (de exemplu, 1 ora in majoritatea zilelor) sau frecvent la intensitati mari (sportivii de performanta). citeste mai mult

  • 25 de ani de DENT ESTET in Romania

    Investitii de zeci de milioane de euro in infrastructura medicala si sute de mii de pacienti din tara si strainatate tratati la standarde internationale. Dezvoltarea singurei retele de clinici stomatologice din Romania cu abordare 360° in ingrijirea pacientilor – cu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter