Clickmed
programare rapida la medic

Crinul alb (lilium candidum)

Crinul face parte din familia Liliaceea si este planta specifica zonelor de clima temperata, dar este intalnita si in bazinul Marii Mediterane, Africa si in Asia; este cea mai veche floare cultivata.

In Romania este cultivat in gradini si sere ca planta ornamentala. In pamant aceasta planta are un bulb solzos. Tulpina sa este inalta de pana la 1,5 metri, frunzele sunt invers lanceolate si cresc opus.

Pe fiecare tulpina se pot forma pana la 12 flori mari, albe, foarte parfumate, ce infloresc la inceputul verii si au forma de potir, cu petalele intoarse mult. Dintre substantele chimice continute amintim: uleiuri volatile, fitoncide. Principiile sale chimice au proprietati cicatrizante foarte puternice, calmante, reduc stresul, decongestionante, ajuta la reglarea batailor inimii. In fitoterapie sunt folosite petalele florii si bulbii.

Uz intern:

- excitatie nervoasa, palpitatii cardiace si insuficienta cardiaca, stari nervoase, stres, tulburari de memorie, inflamatia cailor respiratorii superioare, angoase - sub forma de infuzie sau decoct de bulb, tinctura de petale.

Uz extern:

- abcese, arsuri, dureri de ochi, faringite, furuncule, laringite, inflamatia urechii, insomnii, otite, panaritiu, rani, tuse uscata - pentru rani si abcese sau arsuri se coace bulbul si se bandijoneaza local, tinctura calda aplicata in ureche, spalaturi cu infuzie de petale, alifie, gargara cu infuzie.

Citeste si

Arhiva
  • Rejuvenarea pielii cu laser CO2

    Rejuvenarea pielii cu ajutorul laserului CO2 este o procedura medicala avansata care a castigat foarte multa popularitate si incredere in ultimii ani datorita rezultatelor impresionante obtinute in combaterea si prevenirea semnelor imbatranirii si imbunatatirea aspectului...citeste mai mult

  • Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice

    Pielea serveste drept oglinda pentru medici, pentru a intelege, diagnostica si monitoriza multe boli endocrine. Manifestarile dermatologice ale bolilor de natura endocrinologica contribuie semnificativ la sanatatea si calitatea vietii individului.citeste mai mult

  • Abordarea acneei in sarcina

    Acnea vulgara este o tulburare inflamatorie cronica a unitatii pilosebacee (bulbul firului de par si glandele sebacee) si este caracterizata prin aparitia de leziuni noninflamatorii (comedoane) si leziuni inflamatorii (pustule si noduli) care pot provoca durere,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter