Clickmed
programare rapida la medic

Orl

  • 15 remedii simple pentru durerile de urechi 15 remedii simple pentru durerile de urechi

    Generalitati Cu toate ca durerea de ureche este neplacuta, ea nu...

  • 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat

    Durerea in gat cunoscuta sub numele de amigdalita sau faringita este un simptom al unei boli care afecteaza faringele sau amigdalele. Aceasta poate fi rezultatul unei infectii cu un virus sau o bacterie.

  • Faringita streptococica acuta Faringita streptococica acuta

    Faringita streptococica este o infectie bacteriana a peretelui posterior al faringelui si a amigdalelor. Tesuturile sunt iritate si inflamate, cauzand subit durere severa a gatului. Faringita streptococica este determinata de o bacterie numita streptococ. Exista mai multe tulpini de streptococ, dintre care unele pot determina afectiuni mai grave decat altele. Cea mai frecventa tulpina intalnita in infectiile gatului este streptococul beta-hemolitic grup A. Alte tulpini de streptococ care pot determina infectii ale gatului fac parte din grupurile C si G.

  • Infectiile urechii Infectiile urechii

    Infectia urechii medii (otita medie) este o inflamatie sau infectie a urechii medii. Infectia incepe adesea cand o raceala cauzeaza o afectare si o inchidere a tubului de legatura dintre urechea medie si gat, tub numit trompa lui Eustachio.

  • Durerea in gat Durerea in gat

    Durerea de gat este principalul simptom intalnit in faringita (inflamatia faringelui sau a gatului). Deseori, termenii faringita si durere in gat sunt utilizati alternativ. Cea mai frecventa, cauza a acestui simptom este infectia virala, gripa sau raceala. Durerea de gat declansata de un virus, se vindeca de la sine cu ingrijire la domiciliu. Totusi, in cazul in care este declansata de o infectia bacteriana, aceasta, necesita tratament cu antibiotice.

  • Sinuzita (Infectia sinusurilor) Sinuzita (Infectia sinusurilor)

    Infectia sinusala sau sinuzita, consta dintr-o reactie inflamatorie a sinusurilor si meaturilor nazale (orificii la nivelul vestibulului nazal ce comunica cu sinusurile). Infectia sinusurilor poate determina cefalee (durere de cap) sau presiune la nivelul ochilor, nasului, regiunea obrajilor sau la nivelul unei parti a regiunii cefalice. De asemenea, pacientii cu sinuzita pot prezenta tuse, febra, respiratie urat mirositoare si congestie nazala cu secretii nazale dense si abundente. Sinuzita poate fi acuta (debut brusc) sau cronica (tipul cel mai comun, cu debut insidios).

  • Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)

    Cauzele bolilor respiratorii sunt reprezentate de factorii care determina reactii congestive (modificari circulatorii) ale mucoasei nasului, faringelui, traheei si bronhiilor, ale alveolelor si ale pleurei. Aceste modificari diminueaza rezistenta si puterea de aparare locala a acestor tesuturi, declansand actiunea microbilor.

  • Ce sunt pietrele pe amigdale? Ce sunt pietrele pe amigdale?

    Rinichii nu sunt singurul loc in care se pot forma pietre, astfel ca amigdalele sunt o alta locatie unde, rareori, cu destula dificultate se pot dezvolta pietre dureroase, ce poarta denumirea de amigdaliti.

  • Rinoreea (secretia nazala) Rinoreea (secretia nazala)

    Rinoree este termenul medical ce descrie orice scurgere de materii fluide (adesea avand consistenta mucoasa) din nas. Rinoreea este un simptom comun, prezent in multe afectiuni, insa destul de rar are semnificatie grava. Atunci cand scurgerea provine din sinusuri infectate sau congestionate este mai vascoasa si adesea incolora.

  • Sforaitul Sforaitul

    Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat prin gura sau nas in plamani este perturbat in timpul somnului. De obicei, cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului. Ca urmare, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, determinand aparitia unui sunet care poate fi moale, catifelat, inalt, aspru sau ragusit.

  • Epistaxisul - sangerarea nazala Epistaxisul - sangerarea nazala

    Epistaxisul poate surveni la persoanele care prezinta simptome de gripa sau alergii cronice (de genul rinoree, stranuturi sau prurit nazal (mancarimi)) datorita inflamatiei si iritarii mucoasei nazale. Tratarea acestor afectiuni amelioreaza simptomele, inflamatia si iritarea si scade riscul de epistaxis. Cu toate acestea, folosirea in exces a medicamentelor antialgice poate determina epistaxis, ca efect advers al acestora.

  • Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament

    Durerile de urechi apar de obicei la copii, dar pot aparea si la adulti. O durere de urechi poate afecta una sau ambele urechi, dar, in majoritatea timpului, durerea se simte doar intr-o ureche. Acest tip de durere poate fi constanta sau este prezenta o perioada de timp, dupa care dispare, iar durerea poate fi surda, ascutita sau arzatoare. Daca aveti o infectie la o ureche, pot aparea febra si pierderea temporara a auzului. Copiii mici care au infectii ale urechilor tind sa fie agitati si iritabili.

  • Vertijul - tulburari de echilibru Vertijul - tulburari de echilibru

    Definitia exacta e vertijului este iluzia miscarii. Dar in limbaj obisnuit, nu se refera doar la iluzia miscarii ci si la senzatia cronica sau intermitenta de pierdere a echilibrului. Marea majoritate a cauzelor de vertij sunt tratabile prin fizioterapie, medicatie, interventie chirurgicala si rabdare. Rabdare, deoarece multe dintre cauzele de vertij se remit spontan. Principalul element in alegerea medicului consta in experienta sa in ceea ce priveste aceasta afectiune. Exista doua specialitati ce se pot ocupa de aceasta problema: neurologia si ORL. In conditiile in care numeroase forme de vertij se remit fara tratament, este de recomandat in fazele initiale consultul medicului de familie, consultul specialistului fiind recomandat doar pentru cazuri cronice.

  • Cerumenul sau dopul de ceara din urechi Cerumenul sau dopul de ceara din urechi

    Cerumenul sau depozitele de ceara din urechi pot produce o obstructie la nivelul acestui organ, fapt care ingreuneaza spalarea naturala a urechii. Cerumenul este o substanta importanta deoarece are rol in apararea naturala a organismului; astfel, acesta protejeaza canalul urechii prin captarea murdariei si inhiba dezvoltarea bacteriilor.

  • Herpangina - cauze, simptome si tratament Herpangina - cauze, simptome si tratament

    Herpangina, o boala raspandita in special in randul copiilor, este o afectiune produsa de virusul Coxackie de tip A, care determina aparitia de vezicule si ulceratii la nivelul cavitatii bucale si al faringelui. Herpangina mai poate fi cauzata de contactarea virusului Coxackie de tip B sau de ecovirusuri, in situatii mai putin intalnite.

  • Disfonia (raguseala) Disfonia (raguseala)

    Disfonia reprezinta un termen medical ce descrie tulburarile vocii, in principal tulburari de natura fonatorie, pacientului fiindu-i greu sa rosteasca cuvintele sau emite sunete cu tonalitate modificata. Vocea disfonica poate suna slabita, tipata, grosolana, etc. Exista trei tipuri distincte de disfonie: organica, functionala si spasmodica.

  • Polipii nazali Polipii nazali

    Polipii nazali sunt mase pseudotumorale, cu originea in membranele mucoase ale cavitatii nazale si ale sinusurilor paranazale, si sunt cele mai frecvent diagnosticate tumori ale cavitatii nazale. Pot fi considerate excrescente sacciforme, necanceroase, care apar intr-o varietate larga de boli cu localizare nazala. Daca au dimensiuni relativ mici, polipii pot trece neobservati, nu determina simptome clinice si nu necesita tratament de specialitate. Polipii de dimensiuni mai mari pot pune insa probleme, in sensul ca pot obstrua fluxul aerian, atat la nivelul narinelor cat si la nivelul sinusurilor si pot determina, printre altele, importante probleme respiratorii, pierderea sensibilitatii olfactive (pierderea mirosului), sinuzite frecvente (infectii ale sinusurilor).

  • Sindromul vestibular Sindromul vestibular

    Sindromul vestibular sau vertiginos se refera la aparitia unor complexe simptomatice survenite in urma leziunilor de la nivelul aparatului vestibular. Acesta din urma include parti ale urechii interne si regiuni cerebrale care proceseaza informatia senzoriala cu rol in controlul echilibrului si miscarilor oculare. La instalarea deficitului senzorial, apar dezechilibrele, vederea incetosata si starea de vertij, care afecteaza ritmul cotidian normal al pacientului si interactiunile sale sociale.

  • Globul faringian sau senzatia permanenta de nod in gat Globul faringian sau senzatia permanenta de nod in gat

    Senzatia persistenta de nod in gat poarta denumirea de glob faringian sau de senzatie de globus. Aceasta conditie nu interfereaza cu deglutitia sau cu respiratia, dar poate fi suparatoare pentru pacienti. Din acest motiv, globul faringian poate duce la o senzatie de anxietate semnificativa. Persoanele ce au senzatie de globus pot crede ca se sufoca sau ca sunt pe punctul de a se sufoca.

  • Te doare in gat? Iata 9 remedii care te scapa rapid de problema Te doare in gat? Iata 9 remedii care te scapa rapid de problema

    Durerea in gat, insotita de furnicaturi care se intensifica in momentul in care inghiti alimentele, poate fi primul semn al unei raceli, al gripei, al unei laringite sau al unei alergii. Inainte sa ajungi la medic, poti calma durerea cu ajutorul remediiilor din plante. Iata cateva "medicamente" naturale care te scapa de acest disconfort: