Clickmed
programare rapida la medic

Somnul de dupa-amiaza ne face mai inteligenti!

Actualizat la data de: 10 August 2010
Somnul de dupa-amiaza ne face mai inteligenti!

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din California, Berkeley, o ora de somn dupa-amiaza stimuleaza creierul, restabilind puterea de concentrare si capacitatea de memorare. Totodata, rezultatele studiului sustin ca un program de somn bifazic nu doar revigoreaza memoria ci stimuleaza si inteligenta.

La studiu au participat 39 de voluntari care au fost impartiti in 2 grupe - o grupa care dormea dupa-amiaza si cealalta nu. La pranz toti participantii la studiu au prestat o activitate riguroasa de invatare care solicita hipocampusul, o regiune a creierului care ajuta inmagazinarea faptelor prin memorie. Ambele grupuri au prestat activitati neuronale comparabile.

La ora 14:00, membrii unei grupe au dormit timp de 90 minute in timp ce ceilalti au stat trezi. Mai tarziu, la ora 18:00, voluntarii la studiu au participat la o noua runda de exercitii de invatare. Membrii grupului care nu au dormit dupa-amiaza nu s-au descurcat onorabil la a doua runda de exercitii de invatare spre deosebire de cei care au dormit. Matthew Walker, asistent profesor de psihologie, a constatat ca somnul de dupa-amiaza "limpezeste" creierul, asigurand o mai buna asimilare a noilor informatii.

Datorita acestui studiu Matthew Walker si ceilalti cercetatorii au stabilit ca informatiile sunt stocate temporar in hipocampus, dupa care sunt asimilate de catre cortexul prefrontal al creierului, care detine mai mult spatiu de stocare a informatiei.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate