Clickmed
programare rapida la medic

Sporuri mai mari si promisiuni de majorari salariale pentru medicii rezidenti

Publicat la data de: 21 Octombrie 2008

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu a avut sambata o intalnire cu reprezentantii medicilor rezidenti, absolventilor de medicina si studentilor medicinisti, iar in urma discutiilor rezidentii au obtinut sporuri mai mari si promisiuni de majorari salariale.

Absolventii de medicina s-au ales, insa, doar cu promisiunea ministrului ca vor continua discutiile pentru suplimentarea numarului de locuri la rezidentiat la o noua transa de negocieri, programata pentru joi.

Medici rezidenti solicita calcularea sporurilor in functie de gradul de periculozitate si de specialitatea chirurgicala, dar si majorarea salariilor de la 700 la 1800 de lei.

"Am vorbit si cu reprezentanta medicilor rezidenti in sensul de a reusi sa ii includem si pe acestia in cadrul echipelor de negociere pe care le avem cu finalizarea regulamentului de sporuri si probabil ca au dreptate, pentru ca sunt rezidenti care intra la locurile de munca si ei nu primesc niciun fel de sporuri, cu toate ca ar trebui sa beneficieze de acele sporuri", a declarat sambata Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu.

Rezidentilor nu li s-a dat un raspuns clar in privinta maririlor salariale pe care le-au cerut. "I-am asigurat ca pe viitoarea lege a salarizarii bugetarilor vom avea in vedere si cresteri mai substantiale pentru medici. Cand spun medici, spun medici rezidenti, spun medici specialisti si medici primari", a declarat Eugen Nicolaescu.

Absolventii de medicina, care cereau suplimentarea numarului de locuri la examenul de rezindentiat din acest an au obtinut doar o noua transa de negocieri. Studentii medicinisti solicita 500 de noi locuri la rezidentiat, insa Ministerul Sanatatii nu le-a oferit decat 78. Pana la aflarea noii cifre de scolarizare la rezidentiat, absolventii au amanat protestele, programate initial pentru luni.

La intalnirea precedenta, reprezentantii ministerului si ai absolventilor de medicina au convenit devansarea datei concursului de rezidentiat din anul 2008, conform cererii petentilor. Astfel, in anul 2008, concursul de rezidentiat se va desfasura pe 16 noiembrie, cu sapte zile mai tarziu decat data stabilita initial de Ministerul Sanatatii Publice.

S-a stabilit, de asemenea, infiintarea unei comisii comune de negociere pentru rezolvarea, in viitor, a revendicarilor, reprezentantii tinerilor medici urmand sa vina cu propuneri concrete privind programa si organizarea viitoarelor concursuri de rezidentiat.

Mai mult, s-a convenit ca impreuna, reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice si ai tinerilor medici sa gaseasca solutii pentru asigurarea de conditii corespunzatoare de munca si redarea prestigiului profesiei de medic.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate