Clickmed
programare rapida la medic

Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Iunie 2012

Generalitati

Sus
Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate

Bolile de inima, cancerul, bolile respiratorii cronice, accidentele vasculare cerebrale si alte boli cronice sunt responsabile pentru aproximativ 70% dintre decesele multora dintre oameni in fiecare an.

Frecventa acestora creste pe masura inaintarii in varsta. Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru ca aceste conditii sa fie cat mai putin intalnite sau impactul lor sa fie cat mai redus.

Faceti exercitii fizice in fiecare zi, umpleti-va farfuria cu fructe si legume, dormiti suficient si evitati fumatul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Schimbati-va modul de viata
  3. Cunoaste-te pe tine insuti
  4. Rolul investigatiilor preventive si al vaccinarii
  5. Masuri concrete
  6. Citeste pe aceeasi tema

Schimbati-va modul de viata

Sus

Principalul dusman al vaselor de sange blocate sunt grasimile. Pentru mentinerea sanatatii inimii nu trebuie sa fumati, faceti activitate fizica, urmati o dieta sanatoasa si nu luati prea mult in greutate.

La fel de important este ca nivelurile tensiunii arteriale, colesterolului si glicemiei sa fie tinute sub control. Adoptarea chiar si a catorva dintre obiceiurile bune inseamna mai mult decat a nu face nimic.

Faceti 30 de minute de exercitii fizice de activitate aerobica moderata, mergeti pe jos in pas vioi 6 zile pe saptamana iar riscul de moarte prematura din cauza bolilor cardiovasculare si cancerului va scadea considerabil.

O alta cale de a va prelungi numarul zilelor este sa renuntati la fumat. Fumatul nu doar ca amplifica posibilitatea aparitiei bolilor de inima dar creste in mod semnificativ probabilitatea de a muri de cancer pulmonar.

In urma studiilor s-a confirmat ca oamenii care nu fumeaza au trait cu 10 ani in medie mai mult decat cei care fumeaza un pachet de tigari pe zi. Renuntarea la orice varsta la fumat poate adauga cativa ani la viata dvs.

Consumul excesiv de alcool (mai mult de un pahar de zi in cazul femeilor si peste doua pahare pe zi in cazul barbatilor) contribuie la dezvoltarea cancerului de ficat si a fost asociat cu un risc crescut de cancer de san (a doua cauza de deces in urma cancerului in randul femeilor).

Solicitarea ajutorului pentru tratamentul depresiei este un alt factor care contribuie la prelungirea vietii. Printre barbati, sinuciderea si accidentarea intentionata reprezinta unele din principalele cauze de deces.

Cunoaste-te pe tine insuti

Sus

Statistic vorbind, majoritatea oamenilor pot muri ca urmare a unor boli cronice. Cum puteti sti insa care sunt bolile pe care trebuie sa le preveniti?

Toate bolile au componente genetice si de mediu. Ceea ce puteti sa faceti este sa modificati riscurile implicate de mediu si sa fiti constienti de riscurile personale.

Cunoasterea riscurilor personale implica urmarirea si analizarea istoricului familial medical si a modului in care anumiti factori cum ar fi sexul, varsta, rasa si etnia va pot face vulnerabili la anumite boli.

Daca in cazul anumitor conditii considerati ca riscurile ar putea fi majore, discutati cu medicul despre posibilitatea de a face teste genetice care va pot ajuta sa decideti evlutia ulterioara a tratamentului.

Femeile care sunt purtatoare ale unei mutatii genetice asociate cu un tip mult mai agresiv de cancer de san, de exemplu, ar putea alege masectomia preventiva in efortul de a reduce riscul aparitiei cancerului de san cu pana la 90%.

Desi oamenii vor sa stie care sunt riscurile lor, pot fi coplesiti de lipsa de control asupra situatiei. Decizia de a se supune unor teste nu este usoara pentru nici o persoana, mai ales fara indrumarea unui consilier genetic.

Exista si alte masuri care pot fi luate pentru prevenirea bolilor care au fost prezente in cadrul aceleiasi familii, precum evitarea alcoolului (daca rudele sufereau de alcoolism), utilizarea de creme de protectie solara (daca rudele sufereau de meloanom), etc.

Rolul investigatiilor preventive si al vaccinarii

Sus

Potrivit studiilor, atitudinea oamenilor fata de serviciile clinice preventive are un rol important in prelungirea vietii lor.

Specialistii au prezis ca utilizarea optima a noua investigatii clinice: colonoscopia, screeningul si tratamentul pentru hipertensiunea arteriala, vaccinul antigripal, etc. ar putea preveni pana la 100.000 din decese intr-un an la persoanele sub 80 de ani si pana la 40.000 de decese la persoanele sub 65 de ani.

Totusi, doar aproximativ un sfert dintre adultii cu varste cuprinse intre 50-65 de ani acorda importanta vaccinurilor recomandate si a investigatiilor preventive.

Mai mult, un singur vaccin pneumococic dupa varsta de 65 de ani poate reduce drastic posibilitatile de a muri din cauza acestei boli.

Specialistii recomanda realizarea mai multor tipuri de vaccinuri la persoanele cu varsta de peste 65 de ani, cum ar fi cele impotriva tetanosului, zonei zoster, difteriei, tusei convulsive si a altor conditii severe si frecvent intalnite printre adulti. In acest scop vaccinul DTPa poate fi mai mult decat util.

Doarece recomandarile de screening se modifica destul de des, cele mai importante raman recomandarile medicului, in acest sens. Multe dintre femei nu stiu care este varsta recomandata pentru a incepe investigatii preventive pentru cancerul de san si cat de des ar trebui sa fie testate.

Majoritatea expertilor sunt de acord ca mamografiile cat si colonoscopiile sunt importante incepand cu varsta 50-75 de ani. De asemenea, femeile care au intre 21-65 de ani ar trebui sa faca regulat frotiul Papanicolau pentru a depista din timp semnele de cancer de col uterin.

Masuri concrete

Sus

Preventia si detectarea precoce sunt esentiale pentru tratarea adecvata si in timp util a bolilor si pentru evitarea cronicizarii acestora. Multe persoane mor in fiecare an intrucat nu urmeaza tratamentul conform indicatiilor medicului.

Este foarte important sa se recunoasca semnele de avertizare ale principalelor boli care ucid. Accidentul vascular cerebral poate ucide 15% din victime in maxim 30 de zile. In urma unui studiu recent s-a constatat ca doar 51% ditnre victimele accidentului vascular cerebral au ajuns la spital cu ajutorul ambulantei - statatistica destul de ingrijoratoare.

Acest lucru sugereaza faptul ca multi oameni nu cunosc si nu inteleg severitatea simptomelor si faptul ca accidentul vascular cerebral necesita interventia medicala de urgenta. Daca aveti senzatie de amorteala la nivelul membrelor sau a fetei dvs., aveti brusc dificultati in a vorbi si/sau dureri severe de cap, sunati imediat ambulanta.

Cu fiecare minut care trece, scad sansele dvs. de a supravietului fara leziuni cerebrale ireversibile. Ca atare, este foarte important ca orice persoana sa duca o viata sanatoasa pentru a evita in viitor, posibilele boli cronice.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate