Clickmed
programare rapida la medic

Descoperire inovatoare spermatozoizi obtinuti din pielea barbatilor infertili

Actualizat la data de: 05 Mai 2014
Descoperire inovatoare spermatozoizi obtinuti din pielea barbatilor infertili

Primii spermatozoizi creati in laborator au fost obtinuti de cercetatorii americani de la Universitatea din Stanford din pielea barbatilor cu probleme de fertilitate, care prezentau o cantitate scazuta a spermei in urma ejacularii.

Spermatozoizii obtinuti in laborator din celulele conjunctive fibroblastice ale barbatilor participanti la studiu ar putea trata problemele de infertilitate masculina aparute din cauze genetice, prin pierderea spontana a genelor-cheie ale cromozomului Y, este concluzia studiului publicat in revista Cell Reports.

Savantii au modificat celulele prelevate din pielea barbatilor care manifestau defecte sau anomalii la nivelul ADN-ului cromozomului Y si le-au transformat celule-susa pluripotente induse (CPI) - celule adulte care se pot transforma in orice tip de tesut al organismului.

In conditii de laborator, CPI nu au reusit sa formeze spermatozoizii doriti, insa odata ce au fost introdusi in testiculele cobailor, s-au transformat in precursori ai spermatozoizilor.

Desi s-au format intr-un numar mai mic decat spermatozoizii produsi de celulele CPI sanatoase, oamenii de stiinta sunt increzatori ca spermatozoizii obtinuti prin recoltari din piele ar putea deveni , in viitor, o solutie viabila pentru tratarea infertilitatii la barbati.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate