Beneficiile untului de Shea pentru sanatate

Generalitati

Sus
Beneficiile untului de Shea pentru sanatate

Grasimea obtinuta din nucile unui copac african numit shea, este sursa untului de shea. In mod traditional untul de shea este folosit pentru reducerea ridurilor fine, cicatricilor si vergeturilor, pentru ameliorarea iritatiilor pielii cum ar fi cele intalnite in psoriazis, eczeme si arsuri solare.

Producatorii de cosmetice amesteca aceasta substanta naturala cu alte ingrediente naturale. Untul de shea este ideal pentru aplicarea locala a produselor cosmetice si medicinale, pentru ca se topeste in contact cu pielea si este usor de absorbit de aceasta, fara a lasa tenul gras.

Cum puteti sti daca untul de shea este bun?

Exista mai multe metode, diferite, de extractie prin care untul de shea poate fi obtinut din nuci si exista mai multe varietati de unt de shea.

Brut sau nerafinat - In acest caz untul de shea se va extrage folosind doar apa. Culoarea sa va varia in functie de tipul nucilor utilizate. Culoarea sa ar ptuea fi de la crem sau alb, spre gri sau galben. Aceasta este formula naturala a untului de shea care va avea de obicei o aroma distincta asemanatoare cu gustul nucii.

Rafinat - In acest caz, untul de shea este inalt procesat. Poate fi filtrat si deodorizat, dar componentele sale naturale nu vor fi afectate. In unele situatii, culoarea naturala si aroma untului de shea ar putea fi eliminate.

Inalt rafinat sau procesat - In acest caz folosti alte substante decat apa, pentru a creste cantitatea de unt, cum ar fi de exemplu, solventul numit hexan. Culoarea acestui produs va fi de un alb pur.

Cel mai bine ar fi sa utilizati doar untul de shea nerafinat sau brut, pentru a beneficia din plin de efectele sale pozitive asupra sanatatii si sa evitati mai ales untul de shea extras cu ajutorul solventilor.

Cum ar trebui sa miroasa untul de shea?

Untul de shea in stare naturala are o aroma pe care majoritatea oamenilor o considera placuta. Pe masura ce se invecheste, aroma acestuia se va estompa. Untul de shea este destul de stabil atunci cand este pastrat in mod corespunzator, in caz contrar poate rancezi.

Untul de shea nu ar trebui sa aiba miros mucegait sau putred, indiferent de vechime. Daca vi se pare ca aroma sa naturala dispare prea repede, puteti incerca unt inalt rafinat de shea, care a fot filtrat prin argila pentru a se elimina aroma sa naturala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum puteti sti daca untul de shea este bun?
  3. Cum ar trebui sa miroasa untul de shea?
  4. Beneficiile untului de shea
  5. Articole similare

Beneficiile untului de shea

Sus

Calitati vindecatoare - Calitatile curative ale untului de shea se datoreza prezentei a multipli acizi grasi si steroli, anume acid oleic, acid stearic, palmitic si linoleic. Aceste componente liposolubile sunt nonsaponifiabile, ceea ce inseamna ca nu pot fi supuse saponificarii sau convertite in sapun atunci cand sunt introduse in mediul alcalin. Gratie acestei proprietati untul de shea are o actiune vindecatoare accentuata a pielii.

Proprietatile antiinflamatorii - Untul de shea contine mai multe derivate de acid cinamic, un compus frecvent intalnit in scortisoara. Untul de shea are efecte antiinflamatorii, iar in plus unul din compusii sai impiedica dezvotlarea tumorilor.

Continut ridicat de antioxidanti - Untul de shea contine vitaminele A si E, precum si catechine, antioxidanti din plante care se regasesc si in ceaiul verde. Desi nu este clar cat de bine sunt absorbite in piele vitaminele A si E din untul de shea, exista dovezi care demonstreaza ca esterii acidului cinamic din untul de shea ajuta la prevenirea deteriorarii pielii de catre radiatiile ultraviolete.

Citeste si

Arhiva
  • Ingrijirea pielii la barbati Ingrijirea pielii la barbati

    Generalitati Foarte multe persoane sunt bune cunoscatoare sau au cel putin o idee despre cum trebuie sa aiba grija de pielea lor. Barbatii nu petrec foarte mult timp in ceea ce priveste ingrijirea pielii. De fapt, potrivit unui nou studiu realizat de o companie de...citeste mai mult

  • Laptisorul de matca, fantana de tinerete a naturii Laptisorul de matca, fantana de...

    Istorie si legenda Laptisorul de matca este binecunoscut de-a lungul istoriei drept fantana mistica a tineretii. Laptisorul de matca este hrana exclusiva si unica a reginei albinelor, de care albinele lucratoare pot beneficia numai in primele lor zile de existenta,...citeste mai mult

  • Untul de Shea: beneficii oferite pielii Untul de Shea: beneficii oferite pielii

    Untul de Shea este extras din nucile arborelui de Shea (Butyrospermum parkii), care creste in savana din Vestul Africii. Continutul sau bogat in acizi grasi esentiali si antioxidanti naturali ii atribuie capacitati extraordinare de hidratare, dar si de regenerare...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
+1
Vezi toate serviciile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK