Clickmed
programare rapida la medic

Ciresul (cerasus vulgaris)

Ciresul este un pom fructifer cu trunchi de culoare brun-cenusie, frunze alungit-ovate cu margini dublu serat-crenate, flori albe si fructe mici, globuloase si rosii. Poate creste pana la 10-12 m atat la ses cat si la munte, foarte raspandit si apreciat la noi in tara.

Componentii principali:
vitamine (A - 0,40 mg la 100 g, B1, C), minerale (calciu, magneziu, potastiu, fier, fosfor, clor, sulf), oligoelemente (cupru, zinc, mangan, cobalt), zahar-levuloza, asimilata de catre diabetici.

Partile cele mai utilizate ale ciresului in terapiile naturiste sunt fructele denumite cirese, coaja sau lemnul copacului, cleiul rezultat in ruma traumatismelor tulpinii si coditele (pedunculi). Fructele sunt dulci, unele cu gust dulce-amarui sau dulce-acrisor.

Calitati terapeutice: antidiareic, diuretic, laxativ, depurativ, antiinflamator, remineralizant si bun purificator al organismului, sedativ nervos.

Uz intern:

- constipatie, diaree, obezitate, litiaza renala, edeme, uretrita, diaree, confalescenta, pletora, reumatism, guta, hipertensiune, boli cardiace, ateroscleroza, hepatopatie, cistita, pielita, pielonefrita – sub forma de decoct, zeama (suc) de cirese, compoturi, dulceturi, fructe proaspete (cu efect detoxifiant al organismului)

Uz extern:

- migrene, micoze cutanate, plagi cutanate hemoragice – sub forma de pasta din fructe proaspete zdrobite sau aplicatii de clei.

Contraindicatii:

- Este contraindicat consumul excesiv al fructului proaspat in caz de dispepsie, se recomanda folosirea cireselor in scop terapeutic mai degraba sub forma de compoturi si dulceturi.

Citeste si

Arhiva
  • Micrognatia: cauze si tratament

    Micrognatia este afectiunea in care mandibula este subdezvoltata in portiunea sa inferioara sau are o dimensiune mai mica decat ar fi normal. Majoritatea cazurilor de micrognatie sunt congenitale, ceea ce inseamna ca pacientii se nasc cu aceasta modificare. citeste mai mult

  • Cum putem reduce riscul de aparitie a bursitelor

    Bursele reprezinta formatiuni sub forma unui sac care contin o canitate mica lichid. Interiorul sacului este captusit de membrana sinoviala, iar lichidul este de fapt lichid sinovial care are rolul de a lubrifia articulatiile. Bursele au rolul de a reduce frictiunea...citeste mai mult

  • Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui

    Cancerul amigdalian apare atunci cand celulele de la nivelul amigdalelor incep sa creasca necontrolat si exagerat, formandu-se tumori maligne amigdaliene. Amigdalele palatine sunt localizate la jonctiunea dintre cavitatea bucala si faringe, cancerul amigdalian fiind cel...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter