Plamanarica (pulmonaria officinalis)
Plamanarica face parte din familia Boranginaceae si este intalnita in Romania atat in zonele de ses, cat si in regiunile de deal si munte. creste in locuri umbroase, in soluri umede sau la marginea padurilor. Planta are in pamant un rizom carnos, din care iese tulpina, nu prea inalta, pana la 30 cm, acoperita cu peri aspri, cilindrica, neramificata. Frunzele bazilare sunt ovale, petiolate, de culoare verde inchis pe fata superioara, uneori prezentand pete albicioase si verde mai deschis pe fata inferioara. Frunzele de pe tulpina apar dupa inflorire si sunt fara codita, prelungindu-se in lungul tulpinii. Florile, in forma de palnie cu 5 lobi, sunt grupate cate 10- 15 intr-o inflorescenta si sunt rosii la inceput, apoi devin violete, iar spre sfarsitul infloririi devin albastre. Perioada de inflorire este martie- mai. In scop fitoterapeutic sunt folosite frunzele, fara codite, culese in momentul infloririi. Frunzele lastarilor trebuiesc culese toamna, cand au cel mai mare continut de substante active. Elemente chimice constitutive: tanin, saponine, saruri de potasiu, magneziu, acid salicilic, alatonina, mucilagii, vitamina C, caroten, derivati polifenolici, pentoze, acizii: stearic, palmitic, miristic, fitosterine, saruri minerale bogate in magneziu, rezine. Proprietati: antiseptic bronhic, creste diureza, antiinflamator, antimicrobian, astringent, diuretic, tonic, remineralizant al sistemului osos, emolient, expectorant, analgezic, antidiareic, mareste secretia biliara, stimuleaza transpiratia din corp, aromatizant, cicatrizant.
Uz intern:
- afectiuni renale, afectiuni pulmonare, bronsite, cistite, diaree, gastrite hiperacide, reumatism, traheite, traheobronsite, tuberculoza, tuse, ulcer gastric si duodenal – sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- crapaturile sanilor, rani, matreata, inflamatiile gatului, raguseala, laringite, pecingine, degeraturi – sub forma de cataplasme si comprese cu infuzie sau decoct, gargara, bai sau spalaturi locale.
Citeste si
Arhiva-
Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui
Cancerul amigdalian apare atunci cand celulele de la nivelul amigdalelor incep sa creasca necontrolat si exagerat, formandu-se tumori maligne amigdaliene. Amigdalele palatine sunt localizate la jonctiunea dintre cavitatea bucala si faringe, cancerul amigdalian fiind cel...citeste mai mult
-
Dieta de 1200 de calorii: avantaje si dezavantaje
Dieta de 1200 de calorii este un mod relativ nou de a manca, prin care numarul total de calorii zilnice este redus semnificativ. 1200 de calorii nu sunt suficiente pentru o dieta zilnica pentru nicio persoana adulta, indiferent de sex, greutate sau activitatea fizica.citeste mai mult
-
Sindromul Li-Fraumeni si riscul de cancer
Sindromul Li-Fraumeni este o patologie ereditara rara, o boala genetica ce creste riscul pacientului si a rudelor acestuia de a dezvolta cancer. Sindromul Li-Fraumeni este o afectiune genetica si astfel nu poate fi prevenita. Metodele de screening incepute precoce devin...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter