Rid (riduri)

Diferite tipuri de riduri - Exista doua tipuri de riduri:
- ridurile de expresie apar foarte devreme. Ele sunt legate de activitatea muschilor mimici prinsi de piele (muschi cu cel putin o insertie pe piele).
- ridurile de imbatranire care apar dupa 50 ani.

Cauze - Un rid este provocat de ruperea fibrelor elastice ale dermului si de o atingere a restului de tesut conjunctiv sub influenta imbatranirii, a slabirii sau a incretirii expresive a pielii. El poate sa se accentueze sub influenta soarelui, a vantului si a tutunului.

Tratament - Exista diferite tratamente pentru riduri:
- O dermabraziune se efectueaza cu ajutorul unui disc abraziv sau al unui glaspapir foarte fin, care permite atenuarea reliefurilor de o parte si de alta a ridurilor.
- Un lifting poate face sa dispara ridurile, mai ales cele de pe frunte, prin "intinderea" cutelor formate de structurile cutanate lasate.
- Un peeling este realizat cu ajutorul unor substante ca zapada carbonica, azotul lichid, rezorcina, acidul trieloracetic, fenolul sau acidul glicocolic.
- O ridicare a ridulelor (riduri mici) se face fie cu ajutorul ineluziilor in profunzime a unor fragmente dermice, scoase de cele mai multe ori din partea superioara si interioara a coapsei (plica inghinala), fie cu ajutorul colagenului injectabil destinat sa ridice ridulele. Injectiile cu silicon sunt mai rar intrebuintate din cauza riscului de migrare a siliconului, care, sub efectul gravitatii, se acumuleaza frecvent la marginea buzei pe care o ingroasa. Pomezile cu penetrare transcutanata sunt actualmente in curs de experimentare.

Prevenire - Numarul si amplitudinea ridurilor cresc cu varsta. Evolutia ridurilor este insotita de subtierea epidermului si de fractionarea fibrelor elastice ale dermului. Doar o excelenta igiena a vietii poate intarzia aparitia ridurilor.
Sinonim: crevasa cutanata.

Citeste si

Arhiva
 • Cine se teme de riduri? Cine se teme de riduri?

  Generalitati Doar pentru ca ridurile sunt un element natural, asta nu inseamna ca nu poti face nimic impotriva lor. Invata cum sa le controlezi si vei da ceasul inapoi, macar cu cativa ani! Modul ideal de a lupta cu ridurile este sa incerci sa le previi si sa amani...citeste mai mult

 • Proceduri de umplere a ridurilor Proceduri de umplere a ridurilor

  Informatii medicale Substantele de umplere, incluzand colagenul si alte substante, pot imbunatati aspectul tenului, conferindu-i un aspect mai neted. Tonusul si elasticitatea cutanata se modifica pe masura inaintarii in varsta, determinand aparitia ridurilor....citeste mai mult

 • Ridurile Ridurile

  Generalitati Cu totii am auzit cliseul: ridurile sunt harta vietii. Dar majoritatea ar prefera sa nu isi aminteasca despre vremurile trecute. Ce se poate face? In primul rand, ar trebui sa intelegem cum se formeaza ridurile. Apoi, cei care doresc sa isi reduca...citeste mai mult

 • Dieta pentru prevenirea ridurilor Dieta pentru prevenirea ridurilor

  Generalitati Pentru a intelege cum pot ajuta alimentele la prevenirea ridurilor, este important sa se inteleaga cum anume se formeaza ridurile. Pe masura ce oamenii imbatranesc au loc modificari inclusiv la nivel celular. Procesul de reinnoire celulara...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter