Polifenoli

Un tip de substante chimice care, cel putin teoretic, pot proteja impotriva unor boli comune si diminueaza efectele imbatranirii. Polifenolii actioneaza ca antioxidanti. Acestia protejeaza celulele si substantele chimice ale corpului de prejudiciile provocate de radicalii liberi, atomi reactivi care contribuie la lezarea tesuturilor din organism. De exemplu, atunci cand colesterolul LDL sau lipoproteina cu densitate joasa este oxidata se depoziteaza pe artere si poate provoca boli cardiace coronariene.

Polifenolii pot bloca actiunea enzimelor de care au nevoie pentru a se dezvolta anumite tipuri de cancer si pot dezactiva substantele care stimuleaza evolutia cancerului. Polifenolii asociati cu prevenirea cancerului sunt epigallocatechin-3-gallat sau EGCG. Toate tipurile de ceai contin polifenoli. Polifenolii din ceai actioneaza ca necrofagi oxigenului si ai radicalilor fara azot, protejand membranele celulelor grase, proteinele si adn-ul. Cu toate acestea, rezultatele studiilor cu subiecti umani referitoare la actiunea polifenolilor din ceai, realizate in 2001 au fost inconsistente si inca nu au putut oferi dovezi reale, privind valoarea polifenolilor.

Citeste si

Arhiva
  • Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline? Cand nu este indicat pentru gatit...

    Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de...citeste mai mult

  • Beneficiile strugurilor Beneficiile strugurilor

    Generalitati Strugurii sunt o sursa de sanatate, intrucat sunt bogati in fitonutrienti, cum ar fi antioxidantii polifenolici, vitaminele si mineralele. Ca atare, trebuie sa-i includeti in mod regulat in dieta dumneavoastra, indiferent de forma: fructe proaspete sau...citeste mai mult

  • Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin Afla de ce este bine sa consumi ulei...

    Generalitati Uleiul de masline este binecunoscut pentru proprietatile lui nutritive extraordinare si pentru rolul important pe care il joaca in mentinerea sanatatii corpului. Este bogat in antioxidanti, vitamina E si polifenoli sau flavonoide. Exista mai multe...citeste mai mult

  • Resveratrolul – cel mai puternic antioxidant natural Resveratrolul – cel mai puternic...

    Resveratrolul este un compus polifenol nonflavonoid prezent in legume si fructe puternic pigmentate (struguri, fructe de padure), care actioneaza ca un antioxidant, esential in sustinerea sistemului de aparare al organismului impotriva radicalilor liberi. Care sunt...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter