Clickmed
programare rapida la medic

Arterioscleroza

Arterioscleroza reprezinta blocarea arterelor care alimenteaza cu oxigen si substante nutritive inima si creierul. Ea este provocata de multi factori unii genetici, dar cei mai multi generati de un stil de viata incorect.
Boala degenerativa a arterei consecutiva distrugerii fibrelor musculare netede si a fibrelor elastice care o constituie.

Diferite tipuri de arterioscleroza - Sub termenul de arterioscleroza sunt reunite, in general, doua boli distincte.
- arterioscleroza propriu-zisa este caracterizata printr-o ingrosare difuza a peretelui arterelor de calibru mic consecutiva depunerilor de aspect vitros, constituite, in principal, din proteine plasmatice, fara depozit lipidic. Arterioscleroza afecteaza arteriolele.
- ateroscleroza, care este adesea asociata arteriosclerozei, este caracterizata prin depuneri lipidice pe peretele arterial si este insotita uneori de mediacalcoza (calcificarea peretelui).

Cauze - arterioscleroza, care este insotita de o imbatranire precoce a elementelor vasculare, este favorizata de un anumit numar de factori de risc cardiovascular intre care principalele sunt tabagismul, hipertensiunea arteriala, diabetul. Obezitatea, existenta unui nivel ridicat de colesterol in sange, antecedente familiale de arterioscleroza si sedentarismul. lncidenta bolii creste cu varsta, procesul patologic fiind, de obicei, lent, dar progresiv. Proportia de barbati afectati de arterioscleroza este mai mare decat cea de fete.

Simptome si evolutie - arterioscleroza nu se manifesta decat atunci cand ingustarea arterei deranjeaza circulatia sangvina. Simptomele sunt atunci aproape aceleasi cu cele ale aterosclerozei: crize de angor, vertije, dureri. Leziunile pot evolua spre infarct al miocardului, arterita a membrelor inferioare, accident vascular cerebral sau insuficienta renala.

Citeste si

Arhiva
  • Rigidizarea arterelor

    Generalitati Rigidizarea arterelor este o tulburare in care arterele (vasele de sange care transporta sangele oxigenat de la inima in alte parti ale corpului) se ingusteaza din cauza depozitelor de colesterol, care se transforma in tesut fibros si se calcifiaza...citeste mai mult

  • Crampele musculare

    Generalitati Crampele musculare reprezinta contractii bruste ale unuia sau mai multor muschi. Rezultatul poate fi o durere intensa si imposibilitatea folosirii muschilor afectati. Popular se mai numesc carcei. Cea mai frecventa cauza de aparitie a crampelor...citeste mai mult

  • Ischemia arteriala periferica

    Anatomie si fiziologie Sistemul circulator este alcatuit din 2 mari tipuri de vase sangvine: artere si vene. Vasele sangvine sunt structuri tubulare cu rolul de a transporta sange oxigenat si bogat in nutrienti esentiali desfasurarii proceselor biologice (artere) si...citeste mai mult

  • Cheagurile de sange

    Generalitati Sangele circula prin vene si artere aprovizionand cu nutrienti celulele, pentru functionarea optima a acestora, si contribuind la eliminarea deseurilor rezultate in urma procesului metabolic. Atunci cand vasele de sange sunt deteriorate sau exista...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter