Clickmed
programare rapida la medic

enzimele sunt

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

Mastile de fata functioneaza cu adevarat sau sunt doar o moft?

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere Ingredientele fanteziste si neobisnuite nu sunt intotdeauna mai bune decat unele uzuale. In obsesia si incercarea noastra de a imbratisa ingrijirea de sine, mastile de fata au aparut ca pe primul loc in rutina noastra. Cand vine vorba de ingrijirea pielii, prioritatea voastra ar trebui sa fie curatarea, crema de protectie solara zilnica si hidratarea zilnica. Dar o masca de fata poate fi complementara unei bune rutine de ingrijire a pielii. Cum functioneaza mastile de fata? Mastile de fata functioneaza prin introducerea ingredientelor mai aproape si mai adanc in piele, infuzandu-va porii si permitand pielii sa absoarba mai mult produs. Mastile de fata pot avea efectul imediat pe care il cauta oamenii, asa ca, desi poate fi temporar, va poate oferi un impuls sau stralucire pentru un eveniment. Mastile de servetele (sau mastile coreene de fata) sunt grozave pentru calmare daca pielea este sensibila sau inflamata in urma unei proceduri sau chiar a unei arsuri solare.... [continuare]

Deficitul de enzime produce boli

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Generalitati enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata. O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia. In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase. Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor. Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca... [continuare]

Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Martie 2020

Ce sunt enzimele cardiace Cand inima sufera o vatamare, de exemplu un atac de cord, elibereaza anumite enzime. Aceste enzime devin biomarkeri extrem de importanti, deoarece le pot spune medicilor cand inima cuiva este deteriorata. enzimele sunt proteine produse de organism pentru a accelera anumite reactii chimice specifice. Enzimele cardiace masurate de medici pentru a vedea daca o persoana sufera de un atac de cord includ Troponina T (TnT) si Troponina I. Ambele tipuri de troponina sunt frecvent verificate, deoarece sunt cele mai specifice enzime ale unui infarct miocardic. Medicii pot verifica in unele situatii chiar si nivelurile de creatinfosfokinaza (CPG) si mioglobina. Aceste enzime sunt prezente in mod normal in cantitati mici in fluxul sanguin. Atunci cand nivelurile enzimelor de acest tip sunt crescute, medicii pot deduce faptul ca muschiul cardiac poate fi lezat sau nu primeste suficient oxigen. Afla mai multe detalii despre enzimele cardiace, incluzand cauzele ce... [continuare]

Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Ce sunt enzimele? Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea. enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii. enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimice din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator, antiedematos... [continuare]

Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Septembrie 2019

Ce sunt enzimele hepatice Nivelul crescut al enzimelor hepatice poate fi un semn prin care sa se indice faptul ca ficatul unei persoane nu functioneaza corect. Celulele hepatice deteriorate sau inflamate elibereaza anumite enzime in fluxul sanguin, acestea fiind detectate in cadrul analizelor de sange. Medicii testeaza nivelul enzimelor hepatice atunci cand observa manifestari caracteristice unor afectiuni ce cauzeaza leziuni hepatice. Care sunt cauzele? Atunci cand rezultatele testelor de sange ale unei persoane indica niveluri ridicate ale enzimelor hepatice, medicul va investiga posibilele cauze. Acest lucru poate fi realizat prin teste suplimentare, dar si prin discutii amanuntite cu pacientul referitor la stilul de viata si obiceiurile alimentare. Cea mai frecventa cauza a cresterii nivelurilor enzimatice de acest tip este reprezentata de steatoza hepatica sau boala de ficat gras. Cercetarile sugereaza ca 25-51% dintre persoanele cu valori crescute ale acestor parametri... [continuare]

Enzimele si organismul uman

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grasimile si celuloza, si... [continuare]

Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Septembrie 2018

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]

De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Octombrie 2013

Generalitati Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti importanti pentru organism, in special pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Recomandate deseori pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticoagulante, grasimile sanatoase omega-3 reduc in mod considerabil riscul de debut al bolilor cardiace sau al declansarii atacului de cord. Majoritatea oamenilor asociaza beneficiile acizilor grasi omega-3 cu un aparat cardiac sanatos, insa ei au mai multe roluri-cheie in organism sunt importanti pentru functionarea creierului, imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, mobilitatii articulatiilor, reducerea inflamatiilor provocate de artrita, protectia sanatatii vederii, intarirea sistemului imunitar si mentinerea parului, pielii si a unghiilor in forma optima. Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 au devenit subiectul multor cercetari stiintifice in ultimii ani, in cadrul carora s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea unui spectru larg de conditii medicale,... [continuare]

Enzimele digestive

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Noiembrie 2013

Generalitati Enzimele digestive sunt un tip special de enzime care descompun moleculele polimerice, astfel incat sa faciliteze absorbtia lor in organism. Acestea sunt gasite in tractul digestiv, unde participa activ la procesul digestiei, precum si in interiorul celulelor (in lizozomi) unde au rolul de a mentine celulele in viata. Se mai regasesc si in saliva (secretate de glandele salivare), in stomac (secretate de celulele tesutului stomacal), in sucul pancreatic (secretate de celulele pancreatice exocrine) si in secretiile intestinului gros si subtire. Rolul si importanta enzimelor digestive Dupa consumul de hrana, sistemul digestiv nu absoarbe mancarea ingerata, ci nutrientii din aceasta. Astfel, alimentele au nevoie sa fie descompuse in nutrienti separati aminoacizi (din proteine), acizi grasi si colesterol (din grasimi), zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi proveniti din surse vegetale si animale. Astfel, enzimele digestive,... [continuare]

Ce sunt cu adevarat aromele naturale si ce pericole ascund

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2015

Generalitati Diferenta dintre aromele naturale si cele artificiale este destul de dificil de realizat. De altfel, majoritatea produselor din supermarket prezinta inscris pe ambalaj termenul de "arome naturale", care induce ideea de aditivi "sanatosi", comparativ cu cei de origine chimica. In realitate, cele doua substante cu denumiri aparent opuse sunt mai asemanatoare decat se crede. Specialistii ofera cateva explicatii accesibile publicului larg despre aromele naturale si artificiale, cum pot fi ele distinse si ce ingrediente ascund in spatele denumirilor complicate. Definitia aromelor naturale Aromele naturale sunt definite ca fiind substante (uleiuri esentiale, produse obtinute din rasini, hidrolizati de proteine, agenti distilati sau orice alte produse obtinute prin prajire, incalzire sau enzimoliza, o modificare chimica sau descompunere datorata unei enzime) ce contin constituentii de aromatizare derivati dintr-un condiment, fruct, suc de fructe, leguma, suc de legume,... [continuare]

Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Generalitati Dintre toate sistemele organismului suntem, probabil, cei mai constienti de sistemul digestiv. Acesta ne transmite frecvent informatii precum foame sau sete, semnale de baza pentru supravietuire, la care nu putem ramane indiferenti si in urma carora actionam rapid pentru a asigura organismului substantele nutritive si lichidele necesare functionarii. Intr-adevar, vom fi mult mai rapizi in a reactiona la senzatiile de foame si de sete, pentru ca au cauze usor de identificat (organismul si-a consumat resursele de hrana alocate la ultima masa) si o rezolvare rapida (trebuie sa suplimentam aportul de alimente sau de lichide). Ce facem insa atunci cand sistemul digestiv ne transmite prin balonare, acumulare de gaze digestive, constipatie sau greata ca s-a instalat o stare de disconfort gastric, care sunt cauzele si cum optimizam digestia? [continuare]

Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale

Din Articole
Actualizat la data de: 02 August 2009

Generalitati Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la mentinerea unei greutati corporale optime. Pe langa faptul ca acestea sunt indicate in tratamentul impotriva constipatiei sau hemoroizilor, fibrele sunt indicate in meniul zilnic al persoanelor care sufera de diabet sau au colesterolul marit. O dieta bogata in fibre este asociata cu un mod de viata sanatos. Fibrele dietetice provin din parti ale plantelor care nu pot fi digerate de enzime si nu sunt absorbite in sistemul sanguin. In schimb, acestea sunt eliminate din organism ca si deseuri. Pe de alta parte, exista si fibre brute reprezentate de parti ale alimentelor care raman dupa ce alimentele au fost supuse hidrolizei acide si alcaline. Cantitatea de fibra bruta dintr-o planta este in general, intre 1/8 si 1 din totalul de fibre dietetice. Beneficiile dietei bogate in fibre Dieta bogata in fibre este o dieta care permite un regim 100% sanatos, putand fi consumate: - alimente... [continuare]

Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului?

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Decembrie 2019

Alimentatia de sarbatori Dupa o perioada lunga de post, romanii se bucura din plin de sarbatorile de iarna, deoarece acestea sunt pline de specialitati culinare, precum cozonacii, piftia, fripturile, sarmalele si placintele. Sarbatorile de Craciun sunt sarbatorite, in special, cu preparate realizate din carne de porc. Astfel, tochitura, jumarile si soriciul se vor afla pe masa fiecarei persoane in preajma sarbatorilor, fiind savurate din plin. Totusi, consumarea acestor produse alimentare in cantitati exagerate poate avea efecte negative asupra organismului. Astfel, excesul alimentar poate afecta somnul, greutatea corporala si chiar senzatia de bine pe termen scurt si lung. Afla efectele pe care excesul alimentar le poate avea asupra corpului, astfel incat alimentatia de sarbatori sa fie una mai potrivita. Efectele excesului alimentar asupra organismului Excesul alimentar poate avea loc din mai multe motive, de exemplu din cauza gustului placut al alimentelor, din graba, din... [continuare]

Omega-3 si omega-6: de ce sunt importanti?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Generalitati Organismul nostru nu stie sa produca acizii grasi Omega-3 si omega-6, asa ca alimentele sunt singurele surse din care ii putem procura. Echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6 le permite acestora sa actioneze eficient asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare, precum in cazul psoriazisului si a reumatismelor inflamatorii. Acesti acizi amelioreaza, de asemenea, astmul si rinitele alergice. Cat despre inima, acestia favorizeaza ritmicitatea batailor cardiace. Acizii Omega-3 si Omega-6 fac sangele mai fluid si arterele mai suple Acesti acizi grasi fluidizeaza sangele si impiedica placile responsabile de aparitia [continuare]

Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine

Din Comunitate

sunt speriata copilul meu are 2 ani si are valoarea analizei de 456u/1 [continuare]

Este o fixatie sau sunt gay?

Din Comunitate

buna ziua numele meu este iulian am 20 de ani... acum 1 an de zile am avut simptomele schizofreniei aveam impresia ca canta despre mine in melodii , ca sunt urmarit , ca lumea vrea sa imi faca rau etc. Inainte de aceasta precizes ca am folosit etnobotanice dupa aceasta sa declansat schizofrenia sau paranoia ce o fi... si vreau sa spun ca in timpul simptomelor am avut gaze vreo 2 luni de zile in continuu ... nu puteam nici macar sa ma abtin.. ce inseamna asta sunt gay? sau este doar in capu meu? [continuare]

Nodul la san,sunt disperata

Din Comunitate

Buna seara!va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns cele care ati trecut prin aceasta cumplita problema.Am 61ani si am observat de 2-3 luni ca mi a aparut un nodul in jurul mamelonului iar mamelonul mi a intrat in interior,am fost la control,am facut mamografie si mi a zis dr ca nu sunt bine si ca trebuie sa merg la Bucuresti la oncologie.Nu mai am liniste de cand am aflat vestea asta,va rog din suflet sa imi dati un raspuns,am cancer ,o sa ma mai fac bine?Sunt disperata!Astept un raspuns cu sufletul la gura! [continuare]

Enzima de conversie

Din Dictionar Termeni

enzima care participa la reglarea presiunii arteriale. In terapeutica, medicamentele inhibitoare ale enzimei de conversie sunt utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Sinonime : enzima de conversie a angiotensinei, kininaza II. [continuare]

Enzima de conversie a angiotensinei

Din Dictionar Termeni

enzima care participa la reglarea presiunii arteriale. In terapeutica, medicamentele inhibitoare ale enzimei de conversie sunt utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Sinonime : enzima de conversie, kininaza II. [continuare]

Enzime digestive

Din Comunitate

Ce se poate intampla daca se consuma enzime digestive in exces? La o perioada de cativa ani dupa 2 episoade de pancreatita acuta pe fond de dislipidemie mixta, acuz de mai multe luni de zile o stare ingrozitoare de astenie psihica si fizica care devine si mai chinuitoare, daca se mai poate spune asa, in mod special dupa mesele principale. NICI UN TRATAMENT URMAT,inclusiv cel psihiatric, nu a dat nici un rezultat...ba chiar din contra...In urma studierii unui articol pe internet privitor la beneficiile extraordinare ale enzimelor digestive, am inceput sa consum la fiecare masa principala cate 2 comprimate de ZYMOGEN FORTE si un comprimat de DYGESTIVE ENZYMES de la CALIVITA iar intre mese cate un comprimat de COSM ENZIME, similar cu o reteta de tratament citita pe net in legatura cu ULTIMATE ENZYMES, pare-se unele dintre cele mai eficiente enzime de pe piata externa...asta desi medicul de familie se rezuma la a-mi prescrie doar un comprimat de ZYMOGEN la masa (luand la modul... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)