Clickmed
programare rapida la medic

rahitism si osteomalacie

Vitamina d3

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Vitamina D se gaseste in multe produse alimentare, cum ar fi peste, oua, lapte fortificat si ulei de peste. Soarele contribuie semnificativ la productia zilnica de vitamina D - 10 minute pe zi de expunere la soare sunt considerate suficiente pentru a preveni deficienta de vitamina D. Cele mai importante forme de vitamina D sunt: ergocalciferol (D2) si colecarciferol (D3). Vitamina D3 este sintetizata prin expunerea la ultraviolete B (UVB) ale soarelui. Functia biologica majora a vitaminei D este de a mentine normalitatea nivelurilor de calciu si fosfor din sange. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism si contribuie la formarea si mentinerea rezistentei oaselor. Vitamina D poate fi utilizata in combinatie cu calciu, pentru a creste densitatea minerala a oaselor si pentru a reduce riscul producerii fracturilor. Studiile recente sugereaza ca vitamina D poate oferi protectie impotriva osteoporozei, hipertensiunii, cancerului si impotriva mai multor boli... [continuare]

Vitamine necesare

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Octombrie 2023
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]

Demineralizarea osoasa

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2014

Generalitati Demineralizarea osoasa sau osteomalacia este o afectiune caracterizata prin pierderea densitatii osoase, pe fondul unui aport inadecvat de calciu si fosfor sau al resorbtiei hiperactive de calciu din oase. Simptomele asociate cu demineralizarea osoasa sunt durerile corporale difuze, slabiciunea musculara si fragilitatea osoasa. Cea mai frecventa cauza a osteomalaciei este deficienta in vitamina D, nutrient preluat de regula din hrana si sintetizat prin expunerea suficienta la razele soarelui. Cauze si factori de risc Osteomalacia este o afectiune mai rar intalnita decat osteoporoza in randul adultilor, insa cele doua afectiuni pot coexista. In timp ce osteoporoza este caracterizata prin "oase poroase", osteomalacia reprezinta mineralizarea deficitara a sistemului osos, fiind boala "oaselor moi". Fenomenul demineralizarii osoase la copii poarta numele de rahitism. Demineralizarea osoasa are drept cauza principala deficienta de vitamina D. Statisticile medicale... [continuare]

Abc-ul vitaminelor

Din Articole
Actualizat la data de: 03 August 2016

Generalitati Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului. Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate. Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Clasificarea vitaminelor Vitaminele se clasifica in doua categorii principale: - Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K). - Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B). In... [continuare]

Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2015

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Boli ale oaselor si tratamentul acestora

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017

Generalitati Bolile oaselor sunt acelea care afecteaza scheletul, determina fragilitatea acestora si predispozitia catre fracturi. Oasele fragile nu sunt o parte naturala a procesului de imbatranire. Chiar daca oasele se consolideaza inca din timpul copilariei, oameni de toate varstele pot imbunatati, oricand, sanatatea oaselor lor. Cea mai comuna afectiune a oaselor este osteoporoza, caracterizata prin densitate osoasa scazuta si deteriorarea structurii osoase. Osteoporoza poate fi prevenita, diagnosticata si tratata. Densitatea osoasa scazuta apare atunci cand oasele au o deficienta de minerale (calciu, de exemplu) care le face puternice. Ca atare, fracturile osoase pot avea loc cu usurinta. Alte boli osoase includ boala Paget si osteogeneza imperfecta. Boala Paget afecteaza persoanele mai in vasta si cauzeaza deformarea scheletului si fracturi. Osteogeneza imperfecta este o tulburare mostenita care implica oase fragile si fracturi frecvente, la copii. Un sistem osos... [continuare]

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]

Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]

Examinari ale tractului digestiv superior

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024

Generalitati Examinarile tractului digestiv superior cuprind o serie de investigatii ce utilizeaza tehnicile radiologice, substante de contrast si fluoroscopia pentru a investiga partea superioara si de mijloc a tractului digestiv. Inaintea examinarii trebuie ca pacientul sa inghita o solutie de bariu (o substanta de contrast). Bariul este de multe ori combinat cu o substanta anestezica. Medicul va urmari apoi traseul bariului prin esofag, stomac si duoden cu ajutorul fluoroscopiei prin conectarea la un monitor. Cateva imagini radiologice sunt luate in timpul examinarii, in momente diferite si in portiuni diferite ale tractului digestiv. Dupa examinarea tractului digestiv superior poate fi facuta si examinarea rapida a intregului intestin subtire. Endoscopia digestiva superioara ce foloseste un tub flexibil, subtire si prevazut cu o camera video pentru examinarea esofagului, stomacului si a duodenului, a inlocuit o serie de examinari ale tubului digestiv superior, in... [continuare]

Alimente bogate in vitamine

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Iunie 2012

Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa are nevoie de un regim alimentar echilibrat, care sa includa toate substantele nutritive esentiale, inclusiv vitamine. Pentru ca organismul sa functioneze corect, vitaminele sunt esentiale, iar cel mai bun mod de a le obtine este sa consume produse alimentare cat mai naturale posibil. Consumul, inca de la o varsta frageda, de alimente nutritive, care contin toate vitaminele necesare, ajuta la formarea unor bune obiceiuri alimentare pe parcursul intregii vieti. Alimentele bogate in vitamina A si beta-caroten Vitamina A este o vitamina esentiala necesara pentru vedere, transcrierea informatiei genetice, stimularea sistemului imunitar si sanatatea pielii. Deficienta de vitamina A poate duce la orbire si creste riscul de infectii virale. Totusi, acest deficit este intalnit mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde este o cauza principala a orbirii la copii. Consumul excesiv de vitamina A poate duce la icter, greata,... [continuare]

Alimente esentiale pentru intarirea oaselor

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Mai 2017

Generalitati In absenta anumitor nutrienti din corp, oasele pot deveni fragile, fiind supuse riscului de a se rupe usor. Unele alimente insa pot creste rezistenta oaselor si pot scadea riscul de osteoporoza. Alimente bogate in nutrienti Calciu Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, actionand impotriva osteoporozei. Doza zilnica necesara de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg si o putem extrage din alimentele consumate. Cele mai recomandate sunt iaurtul, laptele fara grasimi, tofu, soia, fasolea alba, varza, broccoli sau migdalele. Vitamina D Vitamina D este si ea un nutrient important pentru sanatatea oaselor; inclusiv acumularea calciului in organism nu se realizeaza fara vitamina D. Alimente bogate in vitamina D: somonul, heringul, macroul sau sardinele, laptele, iaurtul, ciupercile. Deficitul de vitamina D impiedica mineralizarea matricei osoase, ducand la osteomalacie, rahitism, deformari osoase si osteoporoza. Vitamina C Alimentele bogate in... [continuare]

Importanta calciului in dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]

Genu valgum

Din Dictionar Termeni

Deviatie a gambei spre exteriorul axei membrului inferior cu proeminenta genunchiului spre interior. Daca deviatia este marcata, genu valgum, denumit in mod curent genunchi in X, poate impiedica mersul. In plus, genu algum este adesea un factor de gonartroza (artroza genunchiului), deoarece presiunile nu se exercita pe locurile obisnuite. La copii, intre 3 si 5 ani, genu valgum este curent accentuat printr-un exces de greutate. El este cauzat de o hiperlaxitate a ligamentelor interne ale genunchiului sau de unele sechele de fractura (fractura partii inferioare a femurului sau partii superioare a tibiei, care nu este consolidata intr-o pozitie buna), de o boala osoasa prin carenta (rahitism) sau o malformatie osoasa. Genu valgum este nedureros. Chirurgia este rezervata formelor grave. La adult genu valgum poate fi urmarea unui genu valgum infantil netratat, unei sechele de fractura a genunchiului consolidata in pozitie proasta sau unei boli osoase (osteomalacie). El sta uneori la... [continuare]

Fenobarbital, comprimate

Din Medicamente

Ce este Fenobarbital si pentru ce se utilizeaza Indicatii - ca antiepileptic: Se administreaza in monoterapie sau asociat cu alte antiepileptice pentru tratamentul epilepsiei: epilepsia partiala cu sau fara generalizare secundara, epilepsia generalizata: crize tonice, clonice, tonico-clonice. - ca hipnotic si sedativ: Se administreaza pentru tratamentul tulburarilor de somn si respectiv al stari de agitatie psihomotorie, starilor nevrotice sau starilor care apar ca reactii adverse ale unor medicamente stimulante ale sistemului nervos central. - ca inductor enzimatic hepatic si coleretic: Se administreaza pentru tratamentul icterelor congenitale cronice cu bilirubina neconjugata, precum si in anumite cazuri de colestaza hepatica. Mod de administrare Doze: Adulti: Doza recomandata este de 2-3 mg/kg si zi, administrata in priza unica, seara, inainte de culcare. Copii: Doza recomandata depinde de greutatea corporala, dupa cum urmeaza: - sub 20 kg: 5 mg/kg si zi -... [continuare]

Calciu cu vitamina d sursa naturala, comprimate

Din Medicamente

Ce este Calciu cu Vitamina D sursa naturala si pentru ce se utilizeaza Indicatii Recalcificant cu actiune potentata de vitamina d. Deficit de calciu in perioada de crestere, in timpul sarcinii si alaptarii, in insuficienta paratiroidiana, in osteoporoza (senila, de postmenopauza, de imobilizare sub corticoterapie) si alte osteopatii cu decalcifiere, in osteomalacie si rahitism, ca tratament de fond in spasmofilie calcipriva. Mod de administrare Copii 2-7 ani: 1 comprimat pe zi dupa mese sau conform prescriptiei medicului. 7-15 ani: 2 comprimate pe zi, dupa mese. Adulti: 3-4 comprimate pe zi dupa mese. Atentionari si precautii Contraindicatii Hipercalcemie si hipercalciurie, in hiperparatiroidism, in hipervitaminoza D, metastaze osoase, insuficienta renala si litiaza calcica. Reactii adverse posibile Foarte rar usoara iritatie gastrica sau diaree. Informatii suplimentare Compozitie Comprimate ce contin 250 mg (12,5 mEq) calciu ca element si 133 UI vitamina... [continuare]

Fosfor seric, fosfat seric, fosfor anorganic p

Din Analize Medicale

Fosforul este un element important, vital pentru mai multe procese fiziologice ale corpului. Acesta ajuta la cresterea oaselor, la stocarea energiei si la producerea de nervi si muschi. Multe alimente - in special carnea si produsele lactate - contin fosfor, de aceea este de obicei usor sa obtineti acest mineral din dieta zilnica. Fosforul este un mineral care se combina cu alte substante pentru a forma compusi fosfati organici si anorganici. Fosfatii sunt esentiali pentru producerea de energie, functia musculara si nervoasa si cresterea osoasa. Acestia joaca, de asemenea, un rol important, contribuind la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Fosforul se gaseste in multe alimente si este usor absorbit la nivel intestinal. Alimente precum fasolea, mazarea, nucile, cerealele, produsele lactate, ouale, carnea de vita, pui sau peste contin cantitati semnificative de fosfor. Aproximativ 70-80% din fosfatii din organism se combina cu calciu pentru a ajuta la formarea... [continuare]

Clearence-ul fosfatilor

Din Analize Medicale

Aproximativ 80% din fosforul filtrat este reabsorbit la nivelul celulelor tubului proximal. Reglarea excretiei fosforului este dependenta de reglarea reabsorbtiei fosforului de la nivelul tubului renal proximal. O varietate de factori influenteaza reabsorbtia tubulara a fosfatului si, in consecinta, excretia urinara. Factorii care cresc excretia fosforului includ: - dieta bogata in fosfor; - hormonul paratiroidian; - extinderera fluidului extracelular; - dieta saraca in potasiu; - afectiuni ale tubilor renali proximali (sindromul Fanconi, rahitism hipofosfatemic X-linkat, osteomalacie indusa de tumori). Factorii care scad excretia fosforului sau se asociaza cu reducerea excretiei fosforului includ: - dieta saraca in fosfor; - administrarea de insulina; - dieta bogata in potasiu; - scaderea absorbtiei intestinale a fosforului; - deficit de vitamina D; - malabsorbtie. [continuare]

Beta-crosslaps

Din Analize Medicale

Sistemul osos se afla intr-un proces continuu de formare si resorbtie. Aproximativ 90% din matricea organica a osului este alcatuita din fibre de colagen de tip I. Colagenul este format din trei lanturi polipeptidice (doua lanturi α1 si un lant α2 sau din trei lanturi α1, fiecare cu aproximativ 1000 de aminoacizi). Aceste lanturi se spiraleaza in jurul propriului ax, apoi se spiraleaza unul in raport cu celalalt, formand triplul helix, rezultand astfel o molecula nou formata, precolagenul. Precolagenul are doar partea centrala organizata in triplu helix, partile laterale fiind paralele si spiralizate doar in jurul axei proprii. Impachetarea stransa a lanturilor din triplu helix ii confera o rezistenta la tensiune mai mare decat cea a unei sarme de otel de aceeasi grosime. Colagenul tanar nu este incrucisat si este solubil. La pacientii varstnici, acesta devine insolubil, deoarece prezinta mai multe legaturi incrucisate si este mai putin flexibil. Pierderea flexibilitatii... [continuare]

Sindrom de toni debre fanconi

Din Comunitate

care sunt efectele bolii pe termen lung [continuare]

Pagina 2 din 3 (62 rezultate)