Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

medicamente degenerescenta maculara

Dr. andreea ciubotaru, medic primar oftalmolog: “persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!”

Dr. andreea ciubotaru, medic primar oftalmolog: “persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!”

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024

Dr. Andreea Ciubotaru
Medic primar oftalmologie, Doctor in stiinte medicale

Solicitarea extrema a ochilor in fata calculatorului, dublata de acomodarea continua la doua medii de luminozitate diferita (ecranul si intunericul din camera) au efecte negative pe termen lung asupra vederii adultilor si in special a copiilor, atrage atenia dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmologie, doctor in stiinte medicale. In interviul acordat SfatulMedicului.ro, dr. Andreea Ciubotaru ne-a vorbit despre cum putem sa combatem riscurile pe care le presupune stilul de viata modern asupra sanatatii oculare! SfatulMedicului.ro: Care sunt problemele oftalmologice ale omului modern si cum ar putea fi ele combatute? Dr. Andreea Ciubotaru: Expunerea prelungita la ecrane (telefoane mobile, laptop, tablete cu ecrane LED), mai ales lumina albastra emisa de aceste ecrane, poate duce la deteriorarea vederii. Principalul pericol il reprezinta aparitia degenerescentei maculare, afectiune care era diagnosticata in trecut la varste inaintate, dupa 60 ani. Degenerescenta maculara este... [continuare]

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt acizii grasi? Acizii grasi sunt componente ale lipidelor, formati din lanturi de atomi de carbon legate intre ele prin legaturi chimice, care pot fi legaturi simple sau duble. Aceste legaturi chimice determina daca un acid gras este saturat sau nesaturat. Acizii grasi, au de asemenea, diferite lungimi: acizii grasi cu lant scurt au mai putin de 6 atomi de carbon, in timp ce acizii grasi cu lant lung au 12 sau mai multi atomi de carbon. Alimente bogate in acizi grasi Acizii grasi saturati, se gasesc in alimente, precum: untura, unt, lapte integral, smantana, oua, carne rosie, ciocolata. Un aport excesiv de grasimi saturate poate creste colesterolul si creste riscul de a dezvolta boli coronariene. Acizii grasi mononesaturati contin o legatura dubla. Exemple de alimente bogate in grasimi mononesaturate includ: avocado, nuci si uleiuri vegetale (de masline, arahide, canola, in) Oamenii de stiinta considera ca un consum crescut de grasimi mononesaturate (de exemplu,... [continuare]

Cum iti dai seama ca ai nevoie de ochelari?

Cum iti dai seama ca ai nevoie de ochelari?

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Acuitatea vizuala si evolutia ei Termenul de acuitate vizuala defineste capacitatea ochiului de a distinge forma, dimensiunile si alte detalii ale obiectelor pe care le vede in mediul inconjurator. Aceasta abilitate parcurge diferite etape de evolutie inca de la inceputul vietii, din perioada de nou-nascut, trecand prin faza copilariei spre maturitate si suferind procese degenerative odata cu inaintarea in varsta. La fel ca oricare dintre sistemele si organele corpului uman, si ochii pot suferi diferite afectiuni, acestea determinand scaderea acuitatii vizuale. Multe dintre bolile oftalmologice pot ramane nediagnosticate sau nu sunt depistate precoce, astfel incat masurile terapeutice care pot recupera din deficitul vizual nu mai pot fi aplicate. Acest lucru se intampla deoarece simptomatologia se instaleaza insidios si nefiind atat de zgomotoasa nu trimite pacientul la medic pentru investigatiile necesare. Din acest motiv medicii oftalmologi recomanda efectuarea acestor... [continuare]

Combinatii periculoase de medicamente

Combinatii periculoase de medicamente

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Care sunt combinatiile periculoase de medicamente? Pentru ca starea de sanatate a unei persoane sa nu fie afectata este contraindicat sa se amestece fara avizul medicului: - alcoolul; - tutunul; - drogurile ilegale; - medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala; - medicamentele tip OTC; - produsele naturiste; - suplimentele nutritive. Unele interactiuni sunt minore, dar altele pot fi periculoase si chiar pot pune in pericol viata unei persoane. Cum actioneaza combinatiile de medicamente? Atunci cand medicamentele sunt combinate pot rezulta trei posibile efecte: - acestea actioneaza independent unele de altele: alcoolul nu interfera cu vitaminele sau contraceptivele orale sau invers. - isi pot potenta efectele, reciproc fie pentru ca acestea afecteaza creierul in acelasi mod, fie pentru ca, concentratia unui medicamenent creste intr-o anumita parte a corpului. De exemplu, alcoolul si antihistaminicele deprima, ambele sistemul nervos central. Acest lucru... [continuare]

8 substante nutritive care va vor optimiza vederea

8 substante nutritive care va vor optimiza vederea

Actualizat la data de: 18 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu siguranta, vederea reprezinta cel mai important simt uman dintre cele cinci pe care le detinem. Elemente nutritive sunt deosebit de importante pentru vedere. Aceste substante nutritive au rol important in mentinerea functiei ochiului, protejeaza ochii impotriva luminii puternice si reduc dezvoltarea bolilor degenerative produse de imbatranire. Riscul de a dezvolta o boala oculara creste odata cu imbatranirea. Cele mai frecvente boli oculare 1. Cataracta Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, numita cristalin. In mod normal, aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara. Cataracta este in general apanajul varstei, ea aparand ca o imbatranire a cristalinuliui. 2. Retinopatia diabetica Atunci cand aceasta este asociata cu diabetul zaharat poate deveni o cauza majora a afectiunilor de vedere si poate duce chiar la orbire. Retinopatia se dezvolta atunci cand nivelul ridicat de zahar din sange... [continuare]

Ai ochii deschisi la culoare? iata de ce afectiuni poti suferi

Ai ochii deschisi la culoare? iata de ce afectiuni poti suferi

Actualizat la data de: 22 Mai 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ochii spun multe lucruri despre o persoana, inclusiv despre bolile la care aceasta este predispusa. Astfel, cercetatorii sustin ca exista o stransa legatura intre culoarea ochilor si anumite probleme de sanatate. Principalele probleme de sanatate ce pot aparea daca ai ochii verzi sau albastri Din categoria ochilor deschisi la culoare fac parte ochii verzi si cei albastri. Aceste persoane sunt mult mai sensibile la lumina si se pare ca pot dezvolta anumite tipuri de cancer. Explicatia consta in faptul ca ochii deschisi la culoare prezinta o cantitate mica de pigment care sa lupte impotriva razelor UV. Astfel, aceste persoane sunt predispuse la melanomul ocular, o forma rara de cancer. Singura metoda de preventie in cazul acestora este folosirea ochelarilor de soare cumparati din magazine de specialitate. Se pare ca tot aceste persoane, deoarece au pielea deschisa la culoare, sunt predispuse si la dezvoltarea cancerului de piele. Totodata, persoan [continuare]

Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea

Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea

Actualizat la data de: 13 Februarie 2020

Autor: SfatulMedicului

Alimente care lupta cu imbatranirea Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa, oamenii trebuie sa manance doar alimente bune si de calitate. Multe persoane sunt familiarizate cu aceasta afirmatie, dar nu stiu care sunt aceste alimente. Cifrele oficiale indica faptul ca, in prezent, primele trei tari din lume cu cea mai mare speranta de viata sunt Principatul Monaco, Japonia si Singapore. Aceste locuri sunt asociate cu o calitate inalta a vietii, iar un element important este consumul de mese sanatoase. Este important de stiut ca nu exista anumite super-alimente in aceste tari, iar oamenii ar trebui sa urmeze diete echilibrate si nutritive. Cu toate acestea, introducerea in alimentatie a unor produse alimentare poate ajuta la lupta cu imbatranirea, deoarece sunt mai hranitoare si pot proteja impotriva bolilor. Cele mai bune alimente care lupta cu imbatranirea 1. Edamame (boabele proaspete de soia) Edamame (boabele proaspete de soia) au fost un element fundamental al bucatariei... [continuare]

Multiplele beneficii ale strugurilor

Multiplele beneficii ale strugurilor

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii sunt fructe foarte bune pentru sanatate, fiind o sursa naturala de antioxidanti si de vitamine. Consumul de struguri contribuie la combaterea anemiilor, a asteniilor, a stresului, dar si a starilor de oboseala. In plus, strugurii au un efect diuretic, laxativ, coleretic, colecistokinetic, detoxifiant, hipocolesterolemiant, sunt regeneratori hepatici, calmanti si combat insomniile. Strugurii se numara printre fructele cu cel mai mic indice glicemic, iar aportul lor caloric este redus, ei avand circa 70 de calorii per 100 de grame. Strugurii negri contin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti. Mai contin si licopen, bioflavonoide, acizi grasi Omega 3 si 6, mangan, cupru, antocianine, acid elagic si melatonina. De asemenea, strugurii negri contin multe oligoelemente care fortifica organismul si ii ofera vitalitate, tocmai de aceea au fost denumiti si „polivitamine naturale”. Principalele beneficii • Intaresc... [continuare]

Cele mai bune surse de omega-3

Cele mai bune surse de omega-3

Actualizat la data de: 06 Iunie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia bogata in acizi grasi Omega-3 contribuie la mentinerea sanatatii inimii, creierului, a sistemului circulator, scade riscul de inflamatii si amelioreaza starile depresive. Acizii grasi Omega-3 se gasesc si in alimentele de origine vegetala, dar si in cele de origine animala, insa corpul uman nu ii poate produce. Cea mai importanta sursa o reprezinta pestele gras, iar in peste se gasesc cei trei acizi - DHA, EPA si ALA. Principalele alimente care contin o cantitate mare de acizi grasi esentiali Omega-3 sunt pestii (somon, sardine, hering, ton si hamsii), dar si uleiul de krill. O sursa pretioasa de acizi DHA este galbenusul. Semintele si uleiul de in contin o cantitate mare de acid gras ALA, inclusiv semintele de dovleac, de mac si susan contin Omega-3, dar in cantitate mai mica. Este important de retinut ca atunci cand din alimentatie lipsesc aceste grasimi polinesaturate, ne putem confrunta cu: diminuarea procesului de crestere, leziuni ale ficatului... [continuare]

Cum te pot afecta acumularile de drusen?

Cum te pot afecta acumularile de drusen?

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Acumularile de drusen reprezinta mici depuneri galbene de proteine grase, adica lipide, care se acumuleaza sub retina. Retina este un strat subtire de tesut care delimiteaza partea din spate a ochiului. Ea contine celulele sensibile la lumina care sunt esentiale pentru vedere (celulele cu conuri pentru vederea pe timpul zilei si cele cu bastonas pentru vederea nocturna). La nivelul retinei se formeaza imaginea si se gaseste nervul optic. Acesta are rolul de a transmite informatiile primite de catre ochi la creier. Acumularile de drusen de la nivelul retinei se pot asemana cu resturi de pietricele ce se aduna de-a lungul timpului. Exista doua tipuri principale ale acestor acumulari: • Moi – in acest tip acumularile sunt mari si sunt grupate; • Dure – in acest tip acumularile au dimensiuni mici si sunt raspandite. Acumularile moi sunt asociate de cele mai multe ori cu o alta afectiune destul de frecventa a ochilor numita degenerescenta maculara... [continuare]

Degenerarea maculara

Degenerarea maculara

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Degenerarea maculara este o afectiune ce include o varietate de boli de natura oftalmologica ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale (exact punctul din mijloc al imaginii), in timp ce vederea periferica ramane functionala. Degenerarea maculara apare in momentul in care retina incepe sa se deterioreze si nu mai poate capta corespunzator imaginile din mediul inconjurator. Retina este tesutul sensibil la lumina care captuseste suprafata interna a ochiului. Aparatul optic al ochiului capteaza imaginile din mediu si creeaza o imagine coerenta a lumii inconjuratoare pe retina. Atunci cand stimulul luminos ajunge la nivelul retinei se declanseaza o serie de cascade de reactii electro - chimice care in final determina aparitia impulsurilor nervoase. Acestea vor fi captate ulterior prin nervul optic, acesta transmitandu-le catre creier. In ciuda acestei schematizari a reactiilor care au loc la nivelul retinei, functiile ei sunt mult mai complexe, iar... [continuare]

ORDIN nr. 1803 din 29 octombrie 2008 privind stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, precum si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Vazand Referatul de aprobare comun al Directiei farmaceutice, Directiei politici, strategii si managementul calitatii in sanatate si al Agentiei Nationale de Programe si al Agentiei Nationale a Medicamentului nr. E.N. 11.355/2008, avand in vedere prevederile: - ARTICOLUL 851 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, - ARTICOLUL 140 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)