Clickmed
programare rapida la medic

glicogen

Regim pentru cresterea masei musculare

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Laura Bara
Medic medicina sportiva

Generalitati A avea muschi bine definiti a devenit o constanta in dorintele tinerilor din ziua de astazi. Mersul la sala de fitness este o preocupare frecvent intalnita in randul lor. Sigur, ca si in cazul oricarui alt sport exista metode asociate care faciliteaza performanta, cum ar fi suplimentele nutritive, substante de care se abuzeaza frecvent. Acestea insa trebuie doar sa completeze un regim alimentar echilibrat, sarac in calorii si sa fie atent dozate. Muschii si compozitia lor Atunci cand vorbim de cresterea masei msuculare, ne referim in principal la cresterea in volum a muschilor striati (40% din greutatea corpului), care realizeaza deplasarea sau imobilizarea unor segmente sau a intregului organism. Muschiul contine: - apa 75-80% - substante anorganice: saruri de potasiu, magneziu, sodiu, calciu, clor etc. cu rol important in contractie; - substante organice: proteinele din miofibrile (actina si miozaina si proteine reglatoare, toate cu rol in contractie) si... [continuare]

Intoleranta la fructoza

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Candidoza esofagiana

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Candida este cea mai frecventa cauza de esofagita infectioasa. Totodata, dupa orofaringe, esofagul este al doilea loc, ca si frecventa, de manifestare al candidozei tractului digestiv. Prevalenta candidozei esofagiene este crescuta mai ales la persoanele diagnosticate cu HIV. Aproximativ 10-15% dintre pacientii infectati cu HIV vor suferi de candidoza esofagiana pe parcursul vietii lor.  Organismele identificate in candidoza esofagiana sunt aceleasi ca si in cazul organismelor prezente la candidoza orala si anume, candida albicans. In contrast cu candidoza orala, se cunosc destul de putine informatii despre factorii implicati in patogeneza candidozei esofagiene. Factori de risc Mai multe studii au aratat ca incidenta candidozei esofagiene este de 0,32% pana la 5,2% in populatia generala. Dar, exista unele populatii specifice in care incidenta acestei boli este mai mare, in timp ce altele sunt scazute. Aceasta lucrare incearca sa evalueze factorii de risc din... [continuare]

Simptomele bolilor pancreasului

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Iunie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati Pancreasul este un organ situat in abdomen si face parte din sistemul digestiv, producand insulina si  enzime digestive importante, care ajuta la descompunerea alimentelor. Pancreasul are functie exocrina deoarece elibereaza enzimele digestive direct in sange, dar si functie endocrina deoarece elibereaza insulina si glucagonul, cu rol in reglarea glicemiei. Problemele de control ale insulinei pot determina aparitia diabetului. Enzimele sau sucurile digestive sunt secretate de pancreas in intestinul subtire. Acolo, continua sa descompuna hrana care a parasit stomacul. Alte probleme de sanatate legate de pancreas  pot fi pancreatita si cancerul pancreatic. Trasaturi Pancreasul este localizat in cavitatea abdominala si joaca un rol important in digestie. Are o lungime de 15-20 cm si o grosime de 2 cm. Este alungit in sens transversal, cea mai mare parte aflandu-se in partea dreapta a abdomenului, unde stomacul se ataseaza la prima parte al intestinului subtire, a... [continuare]

Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iunie 2019
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]

De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

Din Articole
Actualizat la data de: 17 August 2020
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare. Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri). Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in: • Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza); • Oligoglucide - (Ex: Zaharoza); • Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele. Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi; Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe. Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si [continuare]

Dieta pentru sanatatea ficatului

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Generalitati Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp. Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie. Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile. Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului... [continuare]

Dieta pentru adhd reprezinta o solutie?

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Generalitati Daca sunteti un adult care sufera de ADHD, trebuie sa stiti ca o dieta speciala va poate ajuta in gestionarea simptomelor bolii. O dieta pentru tratarea ADHD stimuleaza in sens pozitiv activitatea creierului si diminueaza unele simptome ale conditiei, cum ar fi nelinistea sau lipsa de concentrare. Dieta pentru ADHD poate contine produse alimentare care au efecte benefice asupra conditiei sau, suplimente. Program dietetic pentru ADHD Un program dietetic pentru ADHD poate fi de obicei, alcatuit din: - Regim alimentar pentru ADHD - include alimentele pe care le consumati zilnic. Cum poate alimentatia sa afecteze ADHD? Cercetatorii sunt de parere ca unele alimente pe care pacientii cu ADHD le includ in dieta lor pot influenta pozitiv sau negativ evolutia bolii. Consumul anumitor alimente poate fi restrictionat pentru imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor cu ADHD. La fel de importanta este eliminarea anumitor alimente sau ingrediente care sunt suspectate ca... [continuare]

10 mituri combatute despre diete

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2013

Generalitati Unele mituri despre diete sunt atat de frecvent intalnite, incat adesea, foarte multe persoane sunt convinse ca stiu totul despre acestea. Cel mai mult sunt dezbatute subiectele cum ar fi grasimile, carbohidratii si metodele sigure de slabit. Cand mai multe dintre aceste mituri sunt analizate din punct de vedere stiintific, rezultatele pot surprinde cu adevarat. Este important sa aflati de la profesionisti ce este sau nu real despre consumul de alimente sanatoase si, adevarul cu privire la cele mai comune mituri despre diete. Mituri despre diete - Mit 1: Nu mancati decat atunci cand va este foame Fapt: Cercetatorii au descoperit ca secretul eliminarii surplusului de kilograme il reprezinta consumul in mod constant al unor mese echilibrate cantitativ de-a lungul unei zile. Persoanele care mananca alimente sanatoase, la intervale regulate, incepand cu micul dejun, sunt mai bine hranite, gandesc mai bine si au un nivel de energie crescut. Cei care sar peste mese... [continuare]

Cel mai bun moment al zilei pentru exercitii fizice

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Februarie 2013

Generalitati Cel mai bun moment al zilei pentru a face exercitii fizice este cel pe care il alegeti pentru ca acestea sa fie facute in mod constant. Secretul este consecventa cu care va implicati in activitatile fizice. Adevarul este ca nu exista nicio dovada ca se vor arde mai multe calorii intr-o anumita parte a zilei. Cea mai buna alegere este sa faceti exercitii fizice la aceeasi ora in acelasi moment al zilei. Organismul sa va adapta la acest tip de actiune si va elibera mai multa energie, hormoni care vor contribui la construirea muschilor (cum ar fi testosteronul), care ajuta la obtinerea performantei si la metabolizarea cu mai multa usurinta a grasimilor. Recomandari privind alegerea celui mai bun moment al zilei pentru activitatile fizice Ritmul circadian influenteaza functiile corpului, cum ar fi [continuare]

Carbohidratii

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Mai 2013

Generalitati Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie. Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului. Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de mai... [continuare]

8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine b

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2013

Generalitati Complexul de vitamine B se numara printre categoriile de nutrienti esentiale sanatatii organismului. Aportul zilnic corespunzator de vitamine B aduce o serie intreaga de beneficii, inclusiv un risc mai mic de atac cerebral si o functionare optima a metabolismului. Vitaminele B se regasesc in cerealele integrale si fortificate, in legumele verzi, lactate si carne. Doza zilnica recomandata de vitamine B Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine distincte, fiecare cu propria sa functie in organism si cu doza zilnica recomandata. Tiamina sau vitamina B1 trebuie sa fie furnizata organismului intr-o doza de 1,1 mg pe zi in cazul femeilor si de 1,2 mg pe zi in cazul barbatilor. Este necesara in transmiterea impulsurilor nervoase si ajuta la metabolizarea carbohidratilor si a anumitor aminoacizi. Cele mai bune surse de tiamina sunt painea si cerealele fortificate. Riboflavina ajuta la transformarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor in energie.... [continuare]

Totul despre proteine

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Februarie 2014

Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]

Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Martie 2014

Generalitati De decenii intregi, expertii in medicina au dezbatut aprins beneficiile si pericolele dietelor prea bogate in proteine, asa cum este faimoasa dieta Atkins. Dupa efectuarea de numeroase teste clinice de evaluare acestor tipuri de regimuri alimentare, cercetatorii, medicii nutritionisti si consultantii in nutritie confirma ipotezele celor care critica de ani buni principiile dietelor bazate pe proteine, care ar creste riscul dezvoltarii mai multor probleme de sanatate. Dezavantajele dietelor bazate pe proteine Dietele bazate pe proteine si-au castigat popularitatea prin faptul ca exclud carbohidratii proveniti din paine, paste, cartofi sau orez, macronutrientii care se transforma in grasimi in urma procesului digestiv. Tot dietele hiperproteice promit mentinerea senzatiei de satietate pe o perioada mai lunga de timp si stabilizarea nivelului de glicemie in sange. Pe de alta parte, pot avea si numeroase consecinte negative pentru starea de sanatate. Un alt motiv... [continuare]

Aspecte esentiale despre ficat

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Septembrie 2015

Generalitati Ceea ce mancati, beti si excesul unor alimente si al alcoolului joaca un rol extrem de important pentru sanatatea ficatului dumneavoastra. Obiceiurile nesanatoase pe care poate ca le urmati pot dauna acestui organ care este responsabil de energia pe care o avem pentru a face fata cerintelor cotidiene. Un ficat sanatos este important pentru intreaga bunastare a corpului, iar daca el nu va mai functiona, corpul uman nu ar putea sa supravietuiasca nici macar o zi. Daca nu aveti nicio problema de sanatate, probabil ca nu va ganditi de 2 ori atunci cand vine vorba despre ficat, deoarece se poate sa nu fiti constient de ceea ce face el. Pentru ca ficatul este un organ atat de important, trebuie sa va interesati despre el. Mai ales daca ati avut probleme de sanatate sau aveti o istorie medicala cu aspecte de acest gen. Cateva aspecte importante in legatura cu ficatul Este cel mai mare organ glandular: ficatul este cel mai mare organ glandular al corpului uman,... [continuare]

Deshidratarea, pericolul verii. 5 semne ascunse ale lipsei de apa in organism

Din Articole
Actualizat la data de: 08 August 2016

Corpul uman este compus in proportie de 75% din apa, cea mai mare parte aflandu-se in interiorul celulelor, iar restul, in interiorul vaselor de sange si in spatiile dintre celule. Cand cantitatea de apa din organism este mai mica decat cantitatea de lichide pe care le bei, apare deshidratarea. Prin urmare, nu uita sa bei apa la timp, poti evita o serie de consecinte neplacute. Cum se manifesta deshidratarea si ce afectiuni o pot declansa? Primul semn ca organismul tau are nevoie de apa este senzatia de sete. Exista o serie de factori care contribuie la instaurarea starii de deshidratare: - Diareea : este cea mai comuna cauza a deshidratarii, fiind extrem de periculoasa pentru copii. Peste 1 milion de copii mor anual, in intreaga lume, din cauza deshidratarii provocate de diaree. - Varsaturile : cauzeaza pierderea de fluide, dezechilibrand nivelul de saruri si substante nutritive din corp. - Transpiratia : apare atunci cand corpul elibereaza cantitati mari de apa pentru se... [continuare]

Nu ignorati pierderile bruste in greutate

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Iulie 2017

Generalitati Pierderea brusca a greutatii fara un motiv real poate fi un indiciu al unei probleme de sanatate. Astfel, daca pierdeti mai mult de 5% din greutatea corporala in 6 pana la 12 luni, este indicat sa mergeti la medic, mai ales daca sunteti un adult mai in varsta. Problemele pe care le ascunde pierderea inexplicabila in greutate Diabet . Insulina este principalul hormon al carui rol consta in metabolizarea glucidelor. Daca suferiti de diabet zaharat, fie nu puteti face insulina, fie nu o puteti folosi cum trebuie. De asemenea, insulina are rolul de a stimula formarea de glicogen din glucoza - proces care determina stocarea energiei la nivel celular. In lipsa insulinei si, implicit, a glucozei din sange, corpul va crede ca sufera de foame si va incepe sa arda grasimi, iar acest lucru va va face sa pierdeti in greutate. Printre simptomele diabetului se numara: sete, oboseala accentuata si senzatie de urinare accentuata. In acest caz este recomandat sa va prezentati de... [continuare]

Este daunator sa slabesti mult in timp scurt?

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Decembrie 2017

Generalitati E normal sa doresti sa slabesti cat mai mult in cat mai putin timp posibil, insa nu de putine ori ai auzit spunandu-se ca e mult mai bine sa slabesti cate putin si intr-un ritm constant. Studiile sustin ca persoanele care slabesc in acest ritm isi vor putea pastra greutatea ideala pentru mai mult timp. De asemenea, se vor elimina anumite riscuri asociate cu pierderea in greutate prea rapida. Totusi, unele studii sustin ca nu exista diferente majore in ce priveste ritmul in care incerci sa slabesti. Cat de rapid inseamna sa slabesti rapid Potrivit expertilor, o pierdere in greutate de 0.5-1 kg pe saptamana este considerata sigura si sanatoasa. Sa slabesti mai mult de 1 kg intr-o saptamana inseamna ca te poti expune unor riscuri inutile precum pierderea musculara, litiaza biliara, carente nutritionale si o scadere a metabolismului. Cele mai comune modalitati de pierdere in greutate rapida sunt exercitiul fizic intens sau o dieta hipocalorica extrema (mai putin de... [continuare]

Simptome si cauze ale glicemiei scazute

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Mai 2018

Generalitati Hipoglicemia este scaderea concentratiei de glucoza din sange. Este intalnita cu precadere la persoanele care iau insulina sau alte comprimate care scad glucoza, si de regula, aparea la persoanele cu diabet care nu utilizeaza insulina. In mod normal, glucoza normala in sange, pe nemancate, este de 3,5 – 5, 5 mmol/l. Hipoglicemia este practic o diminuare importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 2,4 miliomoli, adica 0,45 grame la litru. Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Cand mancam, zaharul din alimente ajunge in sange si glicemia creste. Atunci pancreasul secreta insulina, hormonul care preia excesul de zahar in celule, in special cele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen. Cand o persoana nu mananca, nivelul zaharului din sange scade, iar daca scade mult, pancreasul o sa secrete glucagon - hormonul care antreneaza productia de glucoza a ficatului eliberat in sange. Care sunt... [continuare]

Cum te ajuta inotul sa te mentii in forma

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Generalitati Inotul este unul dintre sporturile care ofera o multitudine de beneficii sanatatii. Este un sport ideal pentru persoanele care doresc sa piarda din kilogramele acumulate, sau pentru cei care au probleme de circulatie sau la coloana vertebrala. Beneficiile inotului exista si in ceea ce priveste reducerea durerilor la incheieturi sau presiunea ridicata a sangelui. De asemenea, ajuta in stimularea circulatiei sangelui, creste rezistenta cardio-pulmonara, reduce riscurile aparitiei unor boli cardiovasculare si intareste ligamentele articulare. Nu in ultimul rand, inotul aduce o stare de spirit foarte buna, estompeaza starile de anxietate si reuseste sa amelioreze simptomele depresiei si relaxeaza muschii mai mult decat o face masajul. Care sunt principalele beneficii ale inotului • Tonifiaza muschii fesieri, pectoralii, coapsele, gambele si abdomenul. Apa contribuie la antrenarea musculaturii. Mai mult, prin inot sunt protejate articulatiile si oasele, in felul acest [continuare]

Beneficiile vinului rosu

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Septembrie 2012

Generalitati Vinul rosu este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice de pe planeta, istoria vinului intinzandu-se pe mii de ani. In timp ce consumul crescut al oricarui tip de bautura alcoolica aduce dupa sine mai multe probleme de sanatate decat beneficii, cercetarile recente sugereaza ca un pahar de vin rosu zilnic va poate furniza ceva mai mult decat o mica relaxare. In timp ce prea mult alcool poate dauna organismului, cercetatorii sugereaza ca 1-2 pahare de vin rosu pe zi pot de fapt ajuta sanatatea corporala. Cu toate acestea, nici un fel de bautura nu poate inlocui avantajele exercitiilor fizice zilnice sau cele ale unei diete bine echilibrate, insa consumul moderat de vin rosu poate fi benefic. Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii R educe riscul mortalitatii. Cercetatorii europeni declara ca un aport zilnic moderat, de vin rosu (22-32 g de alcool) are un efect protector impotriva tuturor cauzelor de deces. Fumatul. Fumatul acut afecteaza in mod... [continuare]

Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]

Apa hidrogenata: bautura miraculoasa sau mit?

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Martie 2019

Generalitati Apa curata este cea mai sanatoasa alegere pentru a va mentine corpul hidratat. Cu toate acestea, unele companii de bauturi sustin ca adaugarea elementelor in apa, cum ar fi hidrogenul, poate spori beneficiile pentru sanatate. Ce este apa hidrogenata? Apa hidrogenata este pur si simplu apa pura cu molecule suplimentare de hidrogen adaugate la aceasta. Apa cu hidrogen molecular este o modalitate convenabila si naturala de a avea mai multa energie, reducand in acelasi timp oboseala, acumularea de acid lactic si stresul oxidativ. Este, de asemenea, o modalitate de a va recupera mai repede, a va ridica performanta si va permite sa va bucurati mai mult de activitatile dumneavoastra, conform anumitor studii. Hidrogenul este un gaz incolor, inodor, netoxic care se leaga de alte elemente cum ar fi: oxigenul, azotul si carbonul pentru a forma diferiti compusi, inclusiv zaharul de masa si apa. O molecula de apa este formata din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen... [continuare]

Antrenamentul fizic si hipertrofia musculara

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Aprilie 2019

Generalitati Hipertrofia este un proces de crestere a celulelor musculare. Ea se refera la marirea masei musculare obtinute prin exercitii fizice si antrenament. Daca doresti sa-ti tonifici sau sa-ti dezvolti musculatura in timpul antrenamentului, cea mai intalnita tehnica este ridicarea de greutati. Ce este hipertrofia musculara? Exista doua tipuri de hipertrofie musculara: - miofibrilara sau contractila: prin crestere a componentelor musculare contractile. - sarcoplasmica sau non-contractila: cresterea cantitatii de masa musculara prin rezerve de glicogen. In functie de obiectivele tale in materie de activitate fizica, vei sti pe care dintre cele doua tipuri sa te concentrezi. Antrenamentul miofibrilar te ajuta din punct de vedere a fortei si a vitezei, in timp ce dezvoltarea sarcoplasmatica va conferi corpului tau energie de durata in timpul competitiilor sportive. Tipuri de hipertrofie musculara Ce creste ... [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]

Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati Gestionarea cu mai mare atentie a diabetului de tip 2 poate reduce riscul complicatiilor grave sau chiar pericolul de deces. Nu exista niciun leac pentru diabetul zaharat, ca atare, tratamentul este foarte important. Rolul terapiei pentru diabetul zaharat de tip 2 este de a mentine normale nivelurile de glucoza din sange si, pe cat posibil, de a controla simptomele, pentru a preveni aparitia altor probleme de sanatate care ar putea sa se dezvolte pe masura inaintarii in varsta a bolnavului. Abordari de baza pentru tratarea diabetului de tip 2 Terapia diabetului de tip 2 implica adoptarea a trei masuri principale: 1. Dieta - Se vor face modificari dietetice, astfel incat alimentele consumate sa contina 30% grasimi bune, 40-55% carbohidrati (cu un nivel ridicat de fibre si indice glicemic scazut) si 15% proteine. Distribuirea carbohidratilor si a caloriilor este foarte importanta, pe parcursul unei zile, precum si limitarea caloriilor totale, pentru a se mentine o... [continuare]

Citicoline, echivalentul romanesc?

Din Comunitate

Iau de ceva vreme Piracetam in vederea imbunatatirii cognitiei, atentiei, memoriei. Am tot citit pe forumurile straine ca ar fi bine a fi combinat cu un anume medicament/suplement numit Citicoline. Am tot cautat pe site-urile romanesti un eventual medicament care sa contina aceasta substanta insa nu am gasit nimic. Sunt interesat de numele medicamentului disponibil in Romania. Daca as merge la farmacie si ii spun farmacistei Citicoline s-ar putea sa dea din umeri http://en.wikipedia.org/wiki/Citicoline Va multumesc. [continuare]

Pensie definitiva diabet zaharat?

Din Comunitate

Buna ziua,am 39 de ani si am diabet zaharat tip 1 complicat de 32 de ani(de la varsta de 7 ani).Sunt pensionata pe caz de boala pe un an de zile si as vrea sa aflu cum ma pot pensiona definitiv pentru diabet zaharat.Am inteles ca exista o ordonanta de urgenta in acest sens(din ianuarie 2010).Va multumesc! [continuare]

As dori sa mi se sugereze o dieta cu efect rapid.. chiar de catre un doctor daca se poate

Din Comunitate

Am 17 ani jumate, 1.70 inaltime si 60 de kg. Mi s-a spus ca aceasta este greutatea pe care ar trebui sa o am insa totusi vreau sa mai scad vreo 5 kg. Plus de asta, in ultimul timp (din cauza mancarii nesanatoase si a sedentarismului) am inceput sa fac burta, celulita.. as dori ca in 2 luni sa se vada rezultate. Ce diete care sa aiba efect imi recomandati? si ce exercitii? Va multumesc :) [continuare]

Pagina 4 din 5 (128 rezultate)