Candidoza esofagiana

Publicat la data de: 17 Octombrie 2012 | Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Candidoza esofagiana

Candida este cea mai frecventa cauza de esofagita infectioasa. Totodata, dupa orofaringe, esofagul este al doilea loc, ca si frecventa, de manifestare al candidozei tractului digestiv.

Prevalenta candidozei esofagiene este crescuta mai ales la persoanele diagnosticate cu HIV. Aproximativ 10-15% dintre pacientii infectati cu HIV vor suferi de candidoza esofagiana pe parcursul vietii lor.

Organismele identificate in candidoza esofagiana sunt aceleasi ca si in cazul organismelor prezente la candidoza orala si anume, candida albicans. In contrast cu candidoza orala, se cunosc destul de putine informatii despre factorii implicati in patogeneza candidozei esofagiene.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Diagnosticul candidozei esofagiene
 5. Tratament si complicatii
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Candidoza esofagiana este cauzata de fungii de candida albicans. Aceasta apare atunci cand ciuperca se raspandeste de la cavitatea bucala, in jos, spre esofag. Conditia este un semn al unui sistem imunitar slabit. Urmatoarele situatii/conditii cresc riscul infectiei cu candida albicans:

 • HIV/SIDA
 • chimioterapia
 • diabetul
 • leucemia sau limfomul
 • transplantul de organe
 • alte conditii care suprima sau slabesc sistemul imunitar.

Daca aveti un sistem imunitar slabit sau candidoza orala, cresc probabilitatile dezvoltarii candidozei esofagiene.

Simptome

Sus

Bolnavii cu candidoza esofagiana pot avea unele dintre urmatoarele manifestari (sau chiar toate);

 • disfagie
 • odinofagie
 • dureri retrosternale care nu au legatura cu inghitirea
 • senzatie de obstructie toracica.

Rareori, candidoza esofagiana a fost asociata cu febra. In urma endoscopiei, la pacientii diagnosticati cu candidoza esofagiana se pot observa leziuni exudative albe, similare cu cele specifice candidozei bucale. Gradul de raspandire si contagiozitate al candidozei esofagiene difera de la un individ la altul.

Esofagita candidozica este considerata cea mai frecvent intalnita boala invaziva candidozica, la pacientii cu imunitate scazuta care sufera de HIV/SIDA, mai ales cand boala este acuta.

Diagnosticul candidozei esofagiene

Sus

Modul cel mai precis de a diagnostica aceasta conditie este prin intermediul analizei sau culturilor probelor recoltate. O alta metoda este endoscopia directa, cu ajutorul unui instrument (endoscop) care are la un capat o sursa luminoasa si o camera de luat vederi.

Instrumentul va fi introdus prin cavitatea bucala si prin esofag si se vor putea vizualiza pe un monitor imagini directe din interiorul esofagului. De asemenea, vor fi prelevate probe din interiorul esofagului pentru evaluare.

Un alt test este tranzitul baritat care implica consumul unei substante albe de catre pacient. Cu ajutorul acestei substante, la radiografia cu raze X, esofagul va putea fi vizualizat mult mai bine. Totusi, investigatia nu este specifica pentru depistarea candidozei. In plus, infectiile usoare posibil sa nu fie detectate.

Tratament si complicatii

Sus

La majoritatea oamenilor, infectia poate fi controlata cu ajutorul medicamentelor antifungice, cum ar fi fluconazolul (administrat oral) sau amfotericina (administrata injectabil). In unele cazuri pot fi necesare calmantele. Multi pacienti trebuie sa urmeze tratament pe termen lung pentru suprimarea candidei albicans si pentru prevenirea reaparitiei acesteia.

Printre complicatiile posibile se numara:

 • perforatia esofagului
 • infectii periodice
 • raspandirea candidei in alte zone din corp.

Medici specialisti Medicina interna


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Candida parapsilosis Candida parapsilosis

  Generalitati Candida parapsilosis este un agent patogen uman a carui dezvoltare si prevalenta au crescut semnificativ de-a lungul ultimelor doua decenii. Candida parapsilosis este acum una dintre cauzele principale ale bolilor candidozice invazive. Candida...citeste mai mult