Clickmed
programare rapida la medic

despre alimentele sanatoase

Escarele - ce trebuie sa stim despre ele?

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati Escara, cunoscuta in termeni medicali ca leziune de decubit sau ulcer de presiune, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale pacientilor cu mobilitate redusa. Pentru persoanele afectate, atat varstnice, cat si tinere, aceasta presupune un tratament indelungat, care implica utilizarea atat de resurse materiale, cat si umane.  Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare. Studiile internationale efectuate asupra unor grupuri mari de pacienti au relevat faptul ca o treime din pacientii cu escare decedeaza pe perioada spitalizarii. In general, cauza decesului in cazul acestor pacienti este boala primara, insa, in unele cazuri, escarele pot contribui si ele la deces, prin complicatiile pe care le determina. In ceea ce priveste persoanele in varsta, escarele sunt mai frecvente in randul femeilor, datorita sperantei de viata mai ridicate, doua treimi din cazuri... [continuare]

13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Investigatii simple pentru evaluarea sanatatii organismului Chiar daca o persoana merge anual la consult medical fizic si isi face analize de sange, nu poate depista intotdeauna potentialele probleme de sanatate. De fapt, anumite teste rapide pentru evaluarea sanatatii (cum ar fi masurarea taliei, analizarea fruntii si chiar a zonei de sub pleoape) pot oferi mai multe informatii despre sanatatea fizica a unui individ. Modalitatile rapide de autoevaluare sunt utile nu doar pentru depistarea anumitor probleme de sanatate, ci ar putea atentiona o persoana de necesitatea schimbarii obiceiurilor de zi cu zi. Printre acestea se enumera: 1. Testarea flexibilitatii - Un astfel de test ar fi urmatorul: stand in picioare, aplecati-va si incercati sa atingeti degetele de la picioare. Daca puteti sa ajungeti cu usurinta la degetul mare de la picior, sunteti foarte flexibil. In cazul in care mainile ajung doar pana la glezna sau fluierul piciorului, trebuie sa exersati zilnic pentru a... [continuare]

Cum influenteaza emotiile, starea de sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2011

Ce inseamna o stare de sanatate emotionala buna Oamenii care au o stare buna de sanatate emotionala sunt constienti de gandurile, sentimentele si comportamentele lor. Acestia au invatat modalitati sanatoase de a face fata stresului si problemelor care sunt o parte normala a vietii, au o parere buna despre ei insisi si au relatii sanatoase. Cu toate acestea, in viata oricarei persoane se pot intampla lucruri care ii pot afecta sanatatea emotionala si pot deteremina sentimente puternice de tristete, stres sau anxietate. Factori declansatori Sentimentele de stritete, stres, anxietate pot fi declansate de: - concedierea de la locul de munca - un copil care pleaca sau se reintoarce acasa - confruntarea cu moartea unei persoane dragi - divortul sau casatoria - suferita provocata de o boala sau traumatism - promovarea obtinuta la un loc de munca - confruntarea cu probleme financiare - mutarea intr-o casa noua - nasterea unui copil. Chiar si schimbarile... [continuare]

Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Februarie 2011

Gustoase si tentante, par a se intalni la fiecare pas si mai ales atunci cand o persoana doreste sa slabeasca. Dar multe dintre alimentele care se considera ca nu sunt foarte sanatoase nu sunt atat de nocive pe cat se crede. Este bine de aflat care sunt acestea pentru a fi incluse in planul dietetic. Oua Cand este vorba despre o alimentatie sanatoasa, putine alimente au starnit atatea dezbateri ca ouale. Cele mai recente cercetari considera ca un ou pe zi este hranitor si nu face rau majoritatii adultilor. De asemenea, un ou inclus in micul dejun va spori sansele unei persoane de a pierde in greutate. Motivul: Ouale contin multe proteine care implica mai mult timp pentru digestie. Consumul de proteine, inca de dimineata, stimuleaza functiile stomacului si intervine, senzatia de satietate, astfel incat o persoana va simti mai putin nevoia sa manance pe parcursul unei zile. Carnea rosie Ani de zile, expertii nutritionisti au recomandat un consum redus de carne rosie.... [continuare]

Alimente bogate in antioxidanti

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Generalitati Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman. Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia. Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative. Antioxidantii vor imbunatati functia imunitara si vor reduce riscul aparitiei cancerului si infectiilor. Cei mai cunoscuti antioxidanti Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt: - Vitamina A si carotenoidele - se gasesc in morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, rosii, varza, pep [continuare]

Grasimi sanatoase pentru inima

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Februarie 2012

Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate. Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane. Grasimi bune versus grasimi rele Exista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt: - grasimile trans - grasimile monosaturate - grasimile saturate - grasimile polinesaturate. Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind etichetele produselor alimentare. Grasimile de care orice fiinta umana are nevoie sunt grasimile saturate si grasimile trans. Grasimile trans se gasesc in unele alimente procesate si in produsele de... [continuare]

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Aprilie 2012

Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine prenatale... [continuare]

Totul despre sanatatea sanilor

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Septembrie 2011

Generalitati Multe dintre femei ar dori sa stie raspunsurile la diverse intrebari legate de sanatatea sanilor, cum ar fi: de ce in anumite perioade sanii se umfla, care sunt argumentele pro si contra maririi sanilor, cum pot deveni acestia mai fermi in urma exercitiilor, ce semnifica scurgerile mamelonare atunci cand o femeie nu este insarcinata, etc. Scurgerile mamelonare nu sunt un lucru chiar atat de neobisnuit, pot avea diverse culori (de la galben, verde, gri, etc.), consistente (apoase, vascoase, etc.). Secretiile de la nivelul mameloanelor care nu au legatura cu prezenta unei sarcini pot avea loc ca urmare a stimularii (stoarcere sau supt) si sunt cel mai adesea rezultatul unui papilom benign, al unei infectii sau al unei reactii adverse la medicamente. In cazuri rare, scurgerea poate semnala un dezechilibru hormonal sau chiar cancer la san. Este posibil alaptatul dupa marirea sanilor cu ajutorul implanturilor mamare? De obicei, da. Cele mai multe dintre implanturile... [continuare]

Conceptii gresite despre legume si slabire

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Septembrie 2016

Generalitati Multe diete impun restrictii alimentare cu privire la legume bazate pe intelepciunea populara, nu pe date stiintifice. Conceptiile gresite despre legume si slabire trebuie inlaturate pentru o alimentatie sanatoasa, care nu provoaca cresteri in greutate. Salata iceberg nu este hranitoare Pentru ca nu este la fel de plina de minerale si vitamine ca alte legume, salata iceberg este adesea ignorata, insa beneficiile ei nu sunt de neglijat. Bogata in vitamina K, s [continuare]

Informatii despre sanatatea orala

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Generalitati Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului organism, astfel ca gura are nevoie de ingrijire completa pentru o stare optima de sanatate. Care sunt cel mai frecvent intalnite probleme de sanatate orala? Cele mai des intalnite afectiuni orale sunt cele legate de gingii sau de dinti. - Cariile - Majoritatea oamenilor au un risc crescut de a dezvolta carii dentare. Bacteriile (germenii) traiesc in mod natural in gura unei persoane, ca urmare a prezentei zaharului in alimentele pe care le consuma. Zaharul formeaza acizi care, in timp, distrug stratul exterior al dintilor si, astfel, apar cariile dentare si alte tipuri de afectiuni. - Afectiunile gingivale - Bolile gingiilor sunt infectii cauzate de bacterii care, impreuna cu mucusul si alte tipuri de particule... [continuare]

Adevaruri despre poftele alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024

Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2010

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

7 boli care vorbesc despre caracterul oamenilor!

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Aprilie 2021

Multe persoane aud aceasta fraza populara: toate bolile apar din cauza nervilor . Uneori ne gandim la adevarul acestor cuvinte. Totusi, aceste zicale amuzante despre cauza bolilor pot fi si metode de tratament. Exista mai multe directii in medicina care studiaza influenta psihologiei umane si a psihicului asupra sanatatii fizice. Orice boala, cu exceptia celor infectioase, este un rezultat al unui stres emotional. Insatisfactia, supararea, vinovatia - acestea sunt emotii negative, care pot duce la aparitia bolilor. Pentru a le evita, persoana trebuie sa puna sfarsit lucrurilor care o tortureaza si o ingrijoreaza. Pacientii care vor sa scape de boala trebuie sa-si schimbe atitudinea fata de boala si caracterul. Desigur, daca persoana se implica in autosugestie in fata oglinzii, repetandu-si: „Nu sunt furioasa pe soacra mea” sau „Pot castiga multi bani”, fara a simti adevar in cuvintele pronuntate, acestea nu vor avea nici un efect. Fiecare organ are o functie proprie, si... [continuare]

Tratamentul alergiilor alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Generalitati Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor alimentare sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Aprilie 2021

Generalitati Adevarul despre usturoi este usor de descoperit. Ce este interesant este faptul ca de-a lungul timpului, calitatile sale au fost confirmate. In prezent, usturoiul este considerat important gratie modului in care acesta poate ajuta la prevenirea a multiple boli. Usturoiul a fost folosit inca din Evul Mediu pentru o sanatate optima. Oamenii de stiinta au descoperit noi utilizari interesante ale acestui aliment si beneficiile pe care aceasta le poate oferi. Rolul pozitiv al usturoiului pentru sanatate - Tratarea cancerului - Da, usturoiul poate ajuta inclusiv in tratarea cancerului. Studiile au aratat ca anumite substante din compozitia usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile in distrugerea celulelor canceroase si ajuta la dezvotlarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltarii tumorilor papilare. - Echilibrarea tensiunii arteriale - Uimitor dar adevarat. Usturoiul poate ajuta la echilibrarea... [continuare]

Mituri despre mirosurile corpului si halena

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Decembrie 2010

1. Puteti sa va mirositi respiratia Fals: Multe persoane cred ca isi pot mirosi propira respiratie daca tin mana intre nas si gura si inspira aerul pe care il sufla. Din pacate, o persoana nu poate depista mirosul real pentru ca fiecare se obisnuieste cu mirosul sau. Cum puteti sti daca respiratia dumneavoastra este urat mirositoare? Una din cele mai bune metode este sa cereti unui copil sa va spuna adevarul despre mirosul respiratiei dvs. 2. Intotdeauna va puteti mirosi corpul Fals: Majoritatea isi pot mirosi transpiratia de la subrat sau picioare, dar cei care au transpiratie acida sau nu mentin igiena anumitor parti ale corpului, n-au nici cea mai vaga idee ca miros ingrozitor. Singurul mod in care ar putea observa ceva neobisnuit este atunci cand intra intr-o camera iar cei din jurul lui au disparut. 3. Apa de gura si bomboanele mentolate sunt eficiente pentru inlaturarea halenei Fals: Acestea rezolva doar temporar problema. Apa de gura care contine alcool poate... [continuare]

Pastrarea sanatatii orale a copilului

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Generalitati Este crucial ca parintii sa invete copilul sa isi ingrijeasca dintii sau chiar ei sa faca acest lucru. Inca de la aparitie, primul dinte al bebelusului trebuie periat. Cariile dentare sunt unele din cele mai comune boli cronice la copiii cu varste intre 6-11 ani si adolescentii de 12-19 ani. Cariile dentare sunt de cinci ori mai frecvent intalnite decat astmul si apar cu o frecventa de sapte ori mai ridicata decat febra fanului la copii. Deja, la varsta gradinitei, mai mult de 40% dintre copii au carii dentare. Neglijarea igienei dintilor copilului nu este singura atitudine gresita a parintilor cand vine vorba despre sanatatea dentara a micutilor lor. 7 modalitati pentru pastrarea sanatatii orale a copiilor 1. Incepeti de timpuriu ingrijirea dintilor copiilor dvs . - Primul consult stomatologic al unui copil trebuie sa aiba loc la varsta de un an, conform specialistilor. Notiunile de baza de ingrijire preventiva economisesc si bani, pe termen lung. Cercetarile au... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)