Clickmed
programare rapida la medic

ce este glutenul

Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Iulie 2019
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Scaunele verzi, cauzate de infectii bacteriene Scaunele verzi la copii pot fi alarmante pentru parinti, dar, de obicei, aceasta situatie nu trebuie sa fie ingrijoratoare. Alimentele din dieta, precum legumele cu frunze, provoaca adesea eliminarea de fecale verzi. In cazul in care nu au fost consumate astfel de alimente, scaunele de aceasta culoare pot fi legate de diaree sau chiar de diferite infectii bacteriene. De obicei, scaunele copiilor sunt maro, dar acestea isi pot schimba culoarea zilnic, fara a produce sentimente de panica. Motivele pentru care scaunele copiilor devin verzi sau alte culori sunt variante si depind de diferiti factori, inclusiv varsta. Care sunt cauzele? Scaunul are culoarea maro, deoarece contine bila, o substanta lichida de culoare verde-maronie. Atunci cand culoarea scaunelor este maro inseamna ca pancreasul si sistemul hepato-biliar functioneaza in parametri normali, producand suficienta bila. Deoarece bila are o culoare verde-maronie sau... [continuare]

Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic?

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Constipatia, afectiune larg intalnita Durerile abdominale reprezinta un simptom comun al constipatiei, astfel incat acestea apar de foarte multe ori impreuna. Exista multe motive pentru care oamenii sufera de dureri abdominale si constipatie, acestea variind de la anumiti factori ce influenteaza stilul de viata pana la afectiuni medicale grave. Constipatia este o afectiune larg raspandita care poate afecta persoanele de orice varsta si sex. Simptomele asociate constipatiei Constipatia se poate defini ca fiind incetinirea tranzitului intestinal, urmata de imposibilitatea de a defeca de mai mult de 2-3 ori pe saptamana. Constipatia se poate insoti de anumite simptome, precum: - dureri abdominale; - dificultate sau durere atunci cand se incearca eliminarea scaunelor; - eliminarea de scaune tari, uscate, fragmentate; - senzatia de plenitudine la nivelul intestinelor, chiar si dupa ce s-a mers la toaleta. Simptomele asociate durerilor abdominale Durerile abdominale pot varia in... [continuare]

Cancer de intestin subtire

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Clinica: Life Memorial Hospital

Generalitati Intestinul subtire este situat intre stomac si colon. Lungimea sa este de aproximativ 6 metri. Functia principala a acestuia este de a digera si de a absorbi nutrientii. Intestinul subtire reprezinta mai mult de 70% din lungimea si peste 90% din componenta tractului intestinal. Cele mai des intalnite tumori maligne (canceroase) ale intestinului subtire includ: adenocarcinomul, limfomul, sarcomul si tumorile carcinoide. La persoanele care traiesc in tarile industrializate, cel mai frecvent este diagnosticat adenocarcinomul, iar la cele din tarile in curs de dezvoltare, limfomul. Toate aceste tumori invadeaza peretele intestinal, se raspandesc pana in zonele invecinate, la nivelul ganglionilor limfatici si afecteaza chiar si organele situate la distanta mai mare de intestinul subtire (metastaze). Factori de risc In fiecare an, medicii din SUA stabilesc diagnosticul de tumoare maligna a intestinului subtire la aproximativ 1200 de bolnavi. Acesta este un numar... [continuare]

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]

Eczema

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon Iasi

Ce este eczema Eczema este o reactie inflamatorie alergica a pielii, acuta sau cronica, care poate afecta bebelusii, copiii, cat si adultii. Ea este cunoscuta si sub numele de dermatita si se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni cutanate (roseata, vezicule si cruste) care evolueaz in puseuri. Afectiunea provoaca o uscare accentuata a pielii si o alterare a barierei cutanate, fiind insotita de dureri si de prurit (mancarime), uneori intens, care pot limita activitatea zilnica a persoanei. Nu doar eczema in sine, cauzeaza stare accentuata de disconfort cat manifestarile si puseele care pot fi declansate de factorii de mediu. Aceasta boala afecteaza persoanele de toate varstele si desi incidenta eczemei este greu de evaluat, se estimeaza ca aceasta este cea mai frecventa dermatoza, interesand 15 – 30% dintre copii si 2 – 10% dintre adulti. Aproape 50% din persoanele cu eczema au un istoric familial de boli alergice.In 60-70% din cazuri tratamentul este eficient,... [continuare]

Bolile autoimune

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Rolul sistemului imunitar este sa protejeze organismul de afectiuni cauzate de bacterii, virusuri, microbi sau celule dezvoltate anormal; in cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca si distruge in mod eronat tesuturile si organele umane. Astfel, pot fi afectate: globulele rosii, vasele sangvine, tesutul conjunctiv, sistemul endocrin, sistemul muscular, articulatiile, centrii nervosi sau pielea. De regula, bolile autoimune apar in randul femeilor aflate la maturitate, mai exact la varsta fertilitatii. De asemenea, aceste afectiuni sunt in special ereditare, dar exista si factori de mediu care conduc la slabirea sistemului imunitar. Simptomele bolilor autoimune variaza de la un individ la altul, fiecare afectiune si manifestare fiind diferita. Clasificare Bolile autoimune sistemice sunt caracterizate prin faptul ca afecteaza mai multe tipuri de organe dar si sisteme functionale ale acestora. Cele mai frecvente afectiuni autoimune sistemice sunt: -... [continuare]

Artrita din bolile inflamatorii intestinale

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Artritele din bolile inflamatorii sunt reprezentate de afectarea articulara inflamatorie care poate fi periferica si/sau axiala si care poate sa apara in asociere cu bolile intestinale (colita ulcerativa/boala Crohn, enterocolite acute microbiene, enteropatia glutenica, by-pass intestinal, colita colagenoasa, colita limfocitara). Posibilitatea ca anumiti antigeni alimentari sa se absoarba nemodificati si sa genereze reactii imune este sugerata in principal de observatia clinica asupra copiilor hraniti la san, care fac colici abdominale mult mai frecvent atunci cand mama consuma lapte de vaca. Factorii dietetici si socio-economici par a avea un rol important in aceste afectiuni. Tutunul pare a avea un rol protector in colita ulceroasa dar in acelasi timp este un factor agravant in boala Chron printr-un efect imunodepresor sau o influenta asupra mucinei protectoare a mucoasei intestinale. Atat in boala Crohn cat si in colita ulcerativa exista distributie similara de... [continuare]

Alergiile alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

Ameliorarea intolerantei la gluten

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Generalitati Alimentele pe care le consumam au o influenta directa asupra nivelului de energie, asupra starii de confort si asupra sanatatii per total. Daca din alimentatie lipsesc nutrimenti importanti, organismul va resimti lipsa acestora si functionarea sa normala va fi perturbata. Exista insa si situatii in care trebuie sa evitam consumarea anumitor categorii de alimente pentru ca acestea nu sunt benefice pentru organismul nostru. Intoleranta sau alergie? Pentru a functiona la parametrii optimi, organismul are nevoie de o varietate de substante nutritive. De aceea, specialistii recomanda o alimentatie diversificata, bazata atat pe vegetale, pentru antioxidanti, vitamine, minerale, cat si pe produse animale, necesare in special pentru proteine si anumite minerale. Organismul transforma hrana primita in energie prin procese complexe de descompunere si transformare, procese denumite generic digestie. Anumite persoane au insa dificultati in digestia unor categorii de... [continuare]

Paracetamolul are gluten?

Din Comunitate

Răceala [continuare]

De îmi este rău când mănânc dulce?

Din Comunitate

când mănânc dulciuri,mă ia o stare de rău amețeală ,oboseala etc a mai plătit cineva așa ? [continuare]

Steatoreea

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2011

Generalitati Steatoreea este termenul medical folosit pentru a desemna prezenta grasimilor in scaun. Grasimile din scaun pot schimba aspectul normal al unui scaun, astfel ca fecalele vor avea aspect uleios, vor fi insemnate cantitativ, de consistenta moale, iar mirosul lor va fi fetid. Grasimile sunt prezente in scaun ca urmare a imposibilitatii tractului digestiv de a le absorbi. Steatoreea temporara poate sa rezulte din schimbarile de dieta sau din cauza infectiilor intestinale, in timp ce steatoreea persistenta poate fi rezultatul unor boli ale cailor biliare, pancreasului sau ale intestinelor. Influente Absorbtia grasimii este influentata de activitatea bilei (care este produsa in ficat si stocata in vezicula biliara), de lipazele pancreatice (enzime care descompun grasimi) si de functionarea normala a intestinului. Absenta bilei este deseori cauzata de obstructia cailor biliare si poate avea ca rezultat prezenta unor scaune grasoase si deschise la culoare.... [continuare]

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei substantelor... [continuare]

28 de alimente supernutritive

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Reactia alergica la muraturi

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Februarie 2012

Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti. Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei. Sensibilitatea la sulfit Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente. Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave,... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Quinoa: beneficii nutritionale

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Aprilie 2012

Generalitati Quinoa este un aliment foarte nutritiv din America de Sud care era considerat, in trecut, aurul incasilor. Quinoa era considerata sacra si era folosita de catre incasi in ritualurile lor. Quinoa este un tip de cereala bogata in proteine si aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Acoperita de saponina care ii confera un gust amar, aceasta trebuie spalata inainte de preparare. Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, astmului la copii, bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari. Compozitie Quinoa contine multe proteine. De fapt aceasta este o proteina complexa deoarece contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina care este necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturi [continuare]

Nefropatia cu imunoglobuline a

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2017

Generalitati Nefropatia cu imunoglobuline A (Ig A), numita si boala Berger este o afectiune renala, ce apare cand Ig A (proteine ce ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor) se depun in structuri esentiale ale rinichiului. Depunerea anticorpilor Ig A apare si in alte afectiuni, cum ar fi purpura Henoch Schonlein, considerata a fi o forma sistemica de nefropatie cu Ig A. Dupa o evolutie indelungata, aceste depozite ajung sa interfere cu functionalitatea rinichiului si, in timp, datorita acestor modificari, prin urina pot sa se piarda hematii (apare asa-numita hematurie, care poate fi macroscopica sau microscopica) si proteine plasmatice (ceea ce se va manifesta clinic prin edeme). Nefropatia cu Ig A este o glomerulonefrita (o inflamatie a glomerulilor renali), fiind una din cele mai frecvente varietati din intreaga lume. O astfel de afectiune se poate complica (sau poate evolua spre boala renala cronica sau terminala). Se pare ca peste 20% dintre pacientii suspectati... [continuare]

Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Generalitati Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, subdiagnosticata la acest moment din motive multiple, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate. Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator. La ingestia alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercursiuni asupra intregului organism. Conform OMS, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati. Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi. Care sunt deosebirile intre alergie... [continuare]

Nevrita optica

Din Articole
Actualizat la data de: 09 August 2009

Generalitati Nevrita optica reprezinta inflamarea nervului optic (nervul care transmite informatia si stimulii vizuali catre creier) ce se poate manifesta prin scaderea brusca de vedere in ochiul afectat. Nevrita optica este una din cauzele de pierdere a vederii asociata cu o durere intensa. Uneori aceasta afectiune poate fi semnul de debut al unei scleroze multiple. De cele mai multe ori nevrita optica apare datorita unei boli autoimune ce poate fi declansata de o infectie virala. Cauze Cauzele exacte ale nevritei optice nu sunt complet cunoscute. Nervul optic este format din aproximativ 1,2 milioane de axoni si este invelit intr-o teaca izolanta de mielina care are rolul de a transmite mult mai repede impulsul electric catre creier unde stimulii din periferie pot fi integrati si analizati astfel incat sa se formeze imaginile. La adulti tineri nevrita optica pare sa apara cel mai fecvent in cadrul unor procese autoimune care ataca teaca de mielina. Ca urmare se... [continuare]

Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Februarie 2016

Acesta este un dictionar nu atat de terminologie medicala si mai ales in terminologia bolilor digestive cat mai precis un dictionar de diferentiere a patologiilor pentru confuziile care apar des in terminologia medicala. - AMIGDALITA = Amigdalita la fel ca o serie numeroasa de de termeni medicali ce se termina in sufixul –ita se refera la o infectie a respectivului organ. Amigdal-ita este asadar infectia acestor organe denumite amigdale sau tonsile. Confuzia mai apare in cazul terminologiei de operare a acestor amigdale, in momentul in care se precizeaza operatia, pacientii au tendinta sa spuna mi-am scos amigdalita greseala este ca rezectia a fost de organ – amigdale, operatia poarta numele de amigdalectomie, iar apendicita este infectia, asadar nu poate fi scoasa amigdalita ci pot fi rezecate (scoase) amigdalele; - APENDICITA = La fel ca si in cazul amigdalelor este asemenea si in cazul apendicelui. Apendicele este o prelungire conexa a intestinului al carui rol nu este inca... [continuare]

Proteinele in dieta vegana

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Septembrie 2013

Generalitati Proteinele au un rol important in mentinerea sanatatii masei osoase, musculare, a sistemului imunitar dar si in prevenirea oboselii. Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun deseori ca este foarte dificil sa se obtina suficiente proteine dintr-o dieta vegana, in timp ce altii considera ca plantele nu contin proteine (fapt neadevarat). Veganii, care sunt mult mai informati in acest sens, au un punct de vedere diametral opus, considerand ca este imposibil pentru oricine adopta o dieta vegana sa nu asimileze suficiente proteine. Adevarul este undeva la mijloc. Se poate obtine o cantitate indestulatoare de proteine dintr-o dieta vegetariana daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Daca un vegan consuma preparate care nu contin legume, este dificil pentru acesta sa aiba un nivel normal de aminoacizi lizina. Printre legume sunt incluse chiar si soia si preparatele derivate din acest produs (tofu, lapte de... [continuare]

Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Februarie 2011

Generalitati Daca pielea ar fi doar un invelis al corpului, n-ar fi atat de importanta. Dar ea este un organ care protejeaza organismul impotriva invaziei bacteriilor, regleaza temperatura corpului si preia informatii din mediul exterior legate de senzatia de cald, rece, durere si presiune. Uneori, cand exista un dezechilibru intern, au loc unele modificari si la nivelul pielii. De exemplu, diabetul este, in general, o boala care nu se manifesta intr-un mod evident, dar persoana care sufera de aceasta afectiune poate avea modificari distincte la nivelul pielii. Pielea de culoare galbena, palmele si talpile de culoare portocalie Ce inseamna: Coloratia galbena-portocalie a pielii sau carotenodermia poate fi rezultatul unei productii scazute de hormoni ai glandei tiroide (hipotiroidism) care determina niveluri crescute de betacaroten in sange. Betacarotenul este un antioxidant, intalnit in compozita fructelor si legumelor, care in mod normal este prelucrat de tiroida. Atunci... [continuare]

Intoleranta si alergiile la alcool

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Martie 2010

Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu celiakie. Putine... [continuare]

Sindromul de intestin iritabil (sii)

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Iunie 2010

Generalitati Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune intestinala care determina dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipatie. Este o boala cronica, dar care poate fi ameliorata. Cauze Cauza exacta a sindromului de intestin iritabil este necunoscuta. Cu toate acestea, medicii specialisti cred ca o comunicare intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta cauza acestui sindrom. O combinatie complexa de elemente, incluzand stresul psihologic, statusul hormonal, sistemul imun si neurotransmitatorii, par sa interfere cu mesajele dintre creier si intestin. Aceasta comunicatie anormala determina contractii sau spasme abdominale, care cauzeaza adesea crampe. Aceste spasme, fie accelereaza tranzitul intestinal, determinand diareea, fie il incetinesc, determinand constipatia. Persoanele care sufera de SII au un intestin anormal de sensibil. Nu se cunoaste motivul pentru care intestinele lor reactioneaza puternic la... [continuare]

Pleoapa cazuta

Din Comunitate

buna seara ! am 15 ani si am o pleoapa putin cazuta , la ochiul stang .Pe parcursul unei zile mai aglomerate observ ca pleoapa sta la locul ei , dar dimineata iar este cazuta. Cred ca asta se datoreaza calculatorului . Exista niste exercitii ale ochilor , sau ceva recomandari pentru ca pleoapa sa stea mereu la locul ei ? [continuare]

Amortire parte stanga, ameteli, pierderi de echilibru, dureri usoare mai sus de frunte

Din Comunitate

Am 23 de ani,sunt masteranda pentru inca un an in Belgia, iar povestea se poate rezuma astfel. Primele simptome au aparut in aprilie 2009 si anume - amortire usoara picior si mana stanga plus jumatatea stanga fata (obraz si frunte), insotite de usoare dureri de cap (ce au durat vreo 2 zile, dureri ce erau intermitente si suportabile). Aveam putere in maini si in picioare, doar ca simteam ca partea stanga nu e la fel cu cea dreapta, sa spun asa. Starile au tinut o saptamana, nu au fost continue dupa care au disparut de la sine, fara nici un medicament. Apoi in septembrie si in octombrie, au revenit amortirile - doar mana si picior, mult mai reduse in intensitate. Dureri de cap nu au fost, dar in schimb au fost ameteli - cand intorceam capul stanga/dreapta spre exemplu, iar cand mergeam nu ma simteam stapana pe mine, usoara pierdere de echilibru sa spun asa. M-au tinut cate 2 zile aceste simptome si din nou au disparut fara vreun medicament. Mentionez ca port ochelari cu -0,5 la... [continuare]

Test celikey - screening pentru boala celiaca sau anticorpi antitransglutaminaza tisulara iga

Din Analize Medicale

Boala celiaca este o boala autoimuna caracterizata de raspunsul imun la gluten, o proteina gasita in grau, secara si orz. Atunci cand o persoana este expusa la gluten, organismul produce anticorpi care actioneaza impotriva vilozitatilor intestinale, astfel incat toate elementele nutritive, mineralele, vitaminele nu mai sunt absorbite corespunzator, persoana in cauza incepand sa dezvolte simptome asociate cu malnutritia si malabsorbtia. Aceasta se poate manifesta la orice varsta, aceasta prezentand perioade de agravare si amelioare. De obicei, debutul se instaleaza dupa varsta de 6 luni, odata cu introducerea alimentelor fainoase in alimentatie, si se manifesta prin: - scaune diareice si apoase; - malnutritie; - varsaturi; - balonare, meteorism, disconfort abdominal; - scadere in greutate. Diagnosticul bolii celiace este deseori confundat cu cel al altor afectiuni precum boala Crohn, intoleranta alimentara, diverticulita, sindrimul de colon iritabil. Testarea pentru aceasta... [continuare]

Anticorpi anti-gliadin igg

Din Analize Medicale

Boala celiaca este o tulburare autoimuna, caracterizata prin raspuns imun inadecvat la gluten. Desi boala celiaca este destul de frecventa, majoritatea persoanelor sunt asimptomatice. In cazul pacientilor simptomatici, semnele si simptomele variaza de la o persoana la alta. Boala celiaca este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat tip 1, boala hepatica autoimuna, boala tiroidiana, sindromul Down, sindromul Turner sau sindromul Williams. Analiza se recomanda pentru a ajuta in depistarea bolii celiaca si in evaluarea dietei fara gluten. Printre simptomele care sugereaza boala celiaca se numara diareea cronica, durerea abdominala, anemia sau pierderea in greutate. Testarea se poate recomanda si celor care au rude cu boala celiaca. [continuare]

Pagina 2 din 13 (385 rezultate)