Clickmed
programare rapida la medic

bolile porcului

Virusul nipah

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Iulie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati Virusul Nipah este un virus zoonotic, ceea ce inseamna ca se transmite de la animale la oameni, dar poate fi transmis si prin intermediul unor alimente contaminate sau direct de la o persoana la alta. Persoanele afectate prezinta o serie de afectiuni, de la infectie asimptomatica (subclinica) pana la boala respiratorie acuta si encefalita fatala. Virusul poate provoca boli severe in randul anumitor animale, precum porcii, rezultand in pierderi economice semnificative pentru fermieri. Desi virusul Nipah a cauzat doar cateva focare epidemice in Asia, acesta infecteaza o gama larga de animale, provocand boli grave si deces in randul oamenilor, si de aceea el reprezinta o problema de sanatate de interes public. Liliecii frugivori care apartin familiei Pteropodidae, in particular speciile care fac parte din genul Pteropus, sunt gazdele naturale ale virusului Nipah. Nu exista o boala aparenta in liliecii frugivori, prin urmare ei sunt doar purtatori ai acestui virus,... [continuare]

Relatia intre alimentatie si cancer

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi

Generalitati Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor. Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii. In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice. Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa Cancerul intestinal Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon. Carnea rosie si carnea prelucrata contine un... [continuare]

Combaterea cresterii ponderale prin abordarea unui stil de viata sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Combaterea cresterii in greutate Combaterea cresterii in greutate este un subiect de actualitate. Cercetarile in domeniu sunt abundente si in continua expansiune, datorita tendintei in crestere a obezitatii la nivel mondial. Implicarea excesului ponderal in aparitia majoritatii bolilor este bine cunoscuta. Riscul cardio-vascular, diabetul zaharat de tip 2, sindromul de apnee in somn, sindromul metabolic, incidenta cancerelor de orice natura, cresc direct proportional cu cresterea in greutate. Datorita faptului ca excesul ponderal reprezinta un factor de risc modificabil pentru toate aceste patologii, este important sa cunoastem si sa abordam principiile nutritionale si sociale utile pentru a ne mentine greutatea optima. Cand apare obezitatea? Desi perceptia generala este ca termenii de “supraponderal” sau “obez” sunt folositi adesea pentru a descrie aspectul fizic al unei persoane, realitatea zilelor noastre ne arata ca obezitatea in sine este o boala cu potential de... [continuare]

Hepatita virala e

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Decembrie 2022

Ce este virusul hepatic E Virusul hepatic E este un virus ce infecteaza ficatul. Hepatita este infectia hepatica, cauzata de acest virus, fiind numita in consecinta hepatita virala E. Virusul hepatic E are cel putin 4 tipuri diferite de genotipuri: genotipurile 1,2,3, si 4. Genotipurile 1 si 2 au fost identificate doar la oameni, in timp ce genotipurile 3 si 4 circula si in randul animalelor precum porcii, caprioarele salbatice sau bovinele. La animale, virusul hepatic nu produce infectii semnificative, insa acestea pot deveni surse de contaminare pentru oameni. Majoritatea pacientilor diagnosticati cu hepatita E se insanatosesc in cateva luni, boala avand un prognostic bun. Nu cauzeaza, de regula, patologii hepatice cronice sau distructii tisulare, cum fac alte tipuri de hepatita. Totusi, hepatita E poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate sau pentru persoanele imunodeprimate, inclusiv pacientii in varsta. Cauze si modalitati de transmitere Hepatita E este raspandita... [continuare]

Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Decembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Ce este regimul alimentar sanatos Un regim alimentar sanatos este, in cazul copiilor, baza cresterii si dezvoltarii lor armonioase si, in cazul adultilor, previne aparitia unor boli cronice. Ce trebuie sa contina Un regim alimentar de calitate contine o varietate mai mare de legume si fructe, cereale integrale, proteine, lactate semidegresate si uleiuri sanatoase. De asemenea, are un continut scazut de grasimi de tip saturat si trans, dar, si de sare si zahar. Toate aceste caracteristici duc la un aport corespunzator de vitamine, minerale si macronutrienti (adica proteine, glucide si grasimi). Importanta regimului alimentar sanatos Un consum scazut de legume, leguminoase si fructe, adaosul de zahar si glucide rafinate, un aport crescut de alimente procesate si sedentarismul sunt factorii care contribuie la aparitia obezitatii, atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Prevenirea si tratamentul obezitatii la populatia pediatrica poate reduce comorbiditatile pe termen... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2014

Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]

Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2015

Generalitati Un nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate. Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie. Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor Hipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea... [continuare]

De ce trebuie sa respecti mesele principale?

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2018

Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Pe de alta parte, prin respectarea celor cinci mese se poate controla senzatia de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca dulciuri sau produse fast-food, senzatia de foame va fi prezenta pe tot parcursul... [continuare]

Alimente interzise copiilor in functie de varsta

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Generalitati Primii 3 ani din viata copilului sunt esentiali in dezvoltarea acestora. Acum se formeaza obiceiurile alimentare si se pun bazele unei alimentatii sanatoase care are rolul de a preveni anumite boli in viata adulta. Copilul intre un an si 3 ani trebuie sa consume 3 mese principale si 2 gustari, iar necesarul caloric intre 12 si 24 de luni este de 1000 kcal/zi. De regula, cel mic este bine sa aiba o dieta alcatuita din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume si fructe. De asemenea, in primii ani de viata, copilul are interdictie la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate indruma corespunzator. Alimente interzise pana la 4 – 6 luni OMS recomanda sa se evite orice tip de alimente si copilul sa fie alaptat exclusiv la san, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf adecvate copilului [continuare]

Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2013

Generalitati Intoleranta la lactoza apare atunci cand corpul nu produce cantitati suficiente dintr-o enzima numita lactaza. Lactaza ajuta la metabolizarea si descompunerea zaharului din lapte, lactoza. Atunci cand lactoza nu este digerata, apar simptome cum ar fi diareea, greata, scaderea in greutate, crampe, gazele abdominale si balonarea. In plus, conditia poate fi periculoasa la persoanele care au o forma mai severa a bolii. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa elimine complet din alimentatia lor laptele natural si preparatele alimentare care contin lapte - in special, de vaca. Pentru a se evita aparitia simptomelor neplacute ale intolerantei la lactoza exista diverse alternative alimentare, dar si reguli pe care trebuie sa le urmati. [continuare]

5 cauze surprinzatoare ale cancerului

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Martie 2013

Generalitati Este binecunoscut faptul ca stilul de viata poate juca un rol important in dezvoltarea cancerului. Fumatul si expunerea excesiva la soare sunt numai cativa dintre posibilii factori declansatori ai acestei boli destul de grave. Acestea nu sunt singurele lucruri care va pot expune unui risc mai mare de cancer. Iata cinci cauze surprinzatoare, intalnite in viata de zi cu zi, care probabil ca nu stiti ca ar putea declansa cancerul. Elemente care nu stiati ca ar putea declansa cancerul - Alcoolul. Cercetatorii au descoperit ca alcoolul este o substanta cancerigena, chiar si atunci cand este consumat in cantitati moderate. Conform ultimelor studii, consumul mediu de alcool (1-2 bauturi pe zi) a fost asociat cu aproximativ 30% din totalul deceselor determinate de cancere. Cele mai puternice legaturi intre alcool si decesele provocate de cancer au fost intalnite in cazul cancerului de san, esofagian, [continuare]

Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2018

Generalitati Pe masura ce se apropie sezonul festiv, atentia majoritatii oamenilor se indreapta catre masa de Craciun, care in Romania este considerata cea mai bogata in calorii si grasimi de pe tot parcursul anului. Aceasta, de obicei, este alcatuita din sarmale, carnati, carne de porc si cozonac. Toate aceste alimente sunt nesanatoase daca sunt consumate in cantitati excesive. Atunci cand se exagereaza in timpul sarbatorilor, nu numai ca se poate castiga in greutate, insa se poate, de asemenea, sa se suprasolicite sistemul digestiv, sa apara tulburarile de somn, dar si pirozisul, adica senzatia de arsura din piept. In perioada sarbatorilor, oamenii au tendinta de a neglija propria sanatate, fara a mai tine cont de obiceiurile sanatoase pe care le aveau inainte de aceasta perioada. In multe cazuri, oamenii sunt mult mai stresati de sarbatori, experimentand anxietatea sau depresia, aceste lucruri putand sa ii faca sa consume in exces alimente nesanatoase, specifice acestei... [continuare]

Legatura dintre dieta si afectiunile oculare

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Martie 2013

Generalitati Bolile de ochi sunt printre cele mai comune cauze de invaliditate permanenta. Tot mai multe persoane, cu varsta de peste 40 de ani, sufera de cataracta si un numar destul de ridicat de oameni cu varsta de peste 60 de ani dezvolta degenerescenta maculara. Aceste conditii apar odata cu inaintarea in varsta. Nutritia poate avea un anumit efect in aparitia, progresia sau prevenirea acestor doua conditii. Degenerescenta maculara apare atunci cand celulele din macula ochiului mor. Macula este situata in centrul retinei (in spatele ochiului) si este responsabila pentru vederea buna. Odata ce macula se deterioreaza, vederea devine neclara, iar oamenii nu mai pot vedea detaliile fine ale obiectelor. In prezent, nu exista niciun leac pentru degenerescenta maculara, dar specialistii sustin ca o nutritie adecvata poate ajuta la incetinirea progresiei bolii. Dieta sanatoasa pentru ochi Potrivit expertilor, anumite elemente nutritive sunt asociate cu mentinerea sanatatii... [continuare]

Substante cancerigene unde se gasesc si ce efecte au

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Mai 2013

Generalitati Substantele cancerigene sunt peste tot in jurul nostru, unele ascunse mai bine in produse la care putini s-ar gandi, altele expuse mai mult, cum ar fi cele din tigari. Substantele cancerigene nu provoaca automat cancer, insa favorizeaza dezvoltarea acestei boli grave, in special atunci cand exista o expunere constanta si indelungata la ele. Carcinogeneza reprezinta un proces complex, prin care o celula oarecare din organism sufera o serie de mutatii cauzate, in general, de expunerea la anumiti factori de mediu (chimici, fizici si biologici). Carcinogenul reprezinta agentul (substanta, radiatie sau izotop radioactiv) care provoaca carcinogeneza. Substante cancerigene din produsele cosmetice Produsele cosmetice si cele pentru ingrijirea corpului sunt nelipsite din orice casa, dar pe cat de mult promit sa infrumuseteze, pe atat de mult ascund faptul ca pot dauna sanatatii. Metalele Plumbul, cromul, aluminiul si titanul sunt doar cateva substante cancerigene... [continuare]

5 retete rapide si sanatoase pentru sarbatori

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Decembrie 2013

Generalitati Aproape fiecare familie organizeaza cel putin o petrecere de sarbatori, ceea ce inseamna ca un meniu simplu de realizat cu aceasta ocazie poate fi mereu de ajutor in preajma Craciunului si a Revelionului. Daca salata boeuf, ouale umplute si fripturile grele de porc nu mai suna la fel de tentant ca odinioara, exista alternative in afara sferei traditionalului, usor de preparat si apreciate de toate gusturile. Cateva retete rapide si sanatoase pentru o petrecere reusita de sarbatori pot salva o buna parte din rezervele de timp si energie deja limitate in aceasta perioada a anului. Branza Brie coapta Strata Timp de preparare 25 min Timp de gatire 30 min Timp de racire 10 min Timp total 55 min Ingrediente 2 ardei iuti taiati transversal in felii subtiri; spray pentru gatit; 200 grame de paine cu coaja tare, taiata cubulete; 50 grame de branza Brie taiata cuburi; 250 grame de rosii cherry taiate in jumatate; 4 oua batute mediu; 1 pahar lapte degresat; 50... [continuare]

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Generaliatati Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an. In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi. Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada. Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de... [continuare]

9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Generalitati Cand sunt utilizate corect, antibioticele isi fac efectul si pot trata chiar si infectii cu bacterii care ar putea fi, uneori, letale. Daca o persoana este atat de grav bolnava incat necesita spitalizare, si sufera, de exemplu, de o boala infectioasa cum este pneumonia, antibioticele ii pot salva viata. Totusi, ca majoritatea medicamentelor din ziua de astazi, antibioticele sunt folosite in exces si prescrise cu destula usurinta, in ciuda argumentelor si avertizarilor repetate, de a fi recomandate cu prudenta, formulate de specialistii in boli infectioase. Efectele adverse dar si instructiunile de utilizare sunt adesea ignorate de unii dintre medicii dornici sa multumeasca pacientii care solicita o solutie rapida pentru raceli si dureri in gat. Una din cele mai grave probleme ale administrarii constante de antibiotic este ca tot mai multe tulpini de bacterii devin rezistente la aceste medicamente. Bacteriile se vor multiplica in mod constant, iar efectul... [continuare]

Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Decembrie 2010

Generalitati Desi afecteaza pielea, parul, silueta, etc, anotimpul rece nu trebuie considerat un inamic al frumusetii. Sunt necesare doar cateva mici trucuri pentru mentinerea starii de sanatate si frumusetii exterioare. Ingrijirea tenului si parului Exfolierea Trecerea de la temperaturi scazute la un mediu incalzit artificial are un efect puternic de uscare a pielii. Exfolierea este importanta pentru indepartarea straturilor de piele moarta care sa permita noilor celule sa se formeze. Folosirea unei lufe in timpul dusului, pentru spalarea pe spate, brate si picioare, de cateva ori pe saptamana, face pielea mai moale si mai fina. Pielea fetei este mai delicata motiv pentru care nu este recomandat acest procedeu la nivelul ei. In acest caz se va folosi un produs bland de exfoliere, abraziv, dar nu mai des de doua ori pe saptamana. Hidratarea Hidratati-va dupa demachiere (dimineata si seara), cu o crema care sa hraneasca si sa mentina umiditatea pielii dvs., pentru ca... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

gripa - cum separam mitul de adevar

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Generalitati Gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina - ne confruntam cu din ce in ce mai multe virusuri capabile sa determine imbolnaviri, insa parca si miturile care inconjoara transmiterea, evolutia si prognosticul acestor afectiuni sunt mai numeroase ca oricand. Specialistii considera ca zvonurile sunt chiar la fel de greu de stapanit precum virusurile in sine, virusuri care alimenteaza ideile preconcepute referitoare la intregul spectru al bolii, iar acest fapt nu face decat sa se agraveze, tinand cont si de numarul din ce in ce mai crescut de pacienti diagnosticati sau posibil contaminati cu noul virus gripal porcin. Gripa aviara si gripa porcina nu au facut decat sa ne arunce intr-un necunoscut de informatii contradictorii, de temeri si explicatii adesea insuficiente, in fata carora ne putem simti neprotejati si insuficient lamuriti. Expertii sunt adesea alertati de magnitudinea acestor zvonuri care circula mai repede decat informatiile cu scop preventiv pe... [continuare]

Durere partea dreaptă ?

Din Comunitate

Bună ziua!Vin și eu cu o întrebare,pentru ca sunt foarte stresat din cauza ca nu știu ce am,După Crăciun și Anul nou,țin să precizez ca în această săptămână Crăciun și Anul nou am mâncat extrem de mult,eu de obicei mănânc mult,gras,și foarte rapid,Așadar după ce a trecut seara de revelion fix a doua zi cam la amiază asa,după ce dimineață i-am dat iar cu mâncare grasă țin să menționez ca am mâncat extrem de multă salată de beouf și multe mâncăruri care aveau la compoziție maioneză și ou,plus friptură de porc și multe altele,durerea a apărut la amiază în prima zi a anului,o durere foarte apăsătoare în partea dreaptă sus,cred ca (Hipocondru drept)se numește o durere care se simțea ca și cum ceva voia să-mi explodeze,m-am dus la medic mi-a spus ca e doar o indigestie și m-a trimis acasă mi-a a dat niște pastile și aia a fost,durerea mea era accentuată cu o stare de râgâială excesivă,practic râgâiam de la orice,cu o stare... [continuare]

Hipertensiune,alternanta talpi f recisi f fierbinti

Din Comunitate

intrebare Buna ziua D.na/D.l Dr, Am o mare rugaminte la Dvs sa-mi spuneti,va rog f mult cum sa rezolve o problema de sanatate tatal meu.Incerc sa detaliez pe cat de scurt posibil! Tatal meu 82 ani,1.75/68kg,hipertensiv cu tensiune ce ii creeaza mari probleme cu toate ca nu mananca niciod.gras,nu carne porc,ci doar pui f rar si legume.Nu alcool,nu cafea si chiar daca are 82 ani arata de 60 ani si cu toate astea doctorii il trateaza superficial datorita varstei reale, inaintate.Cei invarsta,dupa parerea unora,trebuie aruncati la gunoi!Cu 2 nopti in urma a avut 22,tatal si mama mea erau ingroziti pt ca nu numai ca nicio pastila nu-si mai facea efectul,dar faptul ca ei locuiesc in Ialomita ii ingrozea si mai rau pt ca ar fi vrut sa dea telefon la salvare dar stiau ca nu este o rezolvare pt ca anul trecut in octombrie a facut accident cerebral seara,l-a luat salvarea si la dus la Spitalul din Urziceni unde acolo nu aveau neurologie.Si,cum bine stiti ca un om care face un ACV trebuie... [continuare]

Daca mai am vreo snsa de viata normala

Din Comunitate

buna ziua ,ma numesc Gherban Cornelia am 48 de ani in urma cu 2 ani am inceput sa fiu dezechilibrata la mers dupa aceea in timp sa mai agravat si acum nu mai pot merge singura si am probleme de vorbire (parca ceva ma stringe de limba si nu mai pot pronunta bine cuvintele in special cele cu litera R) am fost diagnosticata de catre doctori cu o atrofiere a creierului mic adica pe intelesu meu mia spus ca mi se usuca creierul si ca nu exista nici un tratament si in momentu de fata nu miau dat nimic nici macar pentru oprirea boli va rog pe dv sa-mi spune-ti daca mai am vreo sansa va multumesc si va doresc o zi buna [continuare]

Vania atudorei un microbiolog roman vorbeste despre gripa porcina

Din Comunitate

Doar cateva extrase din interviu: "- Se face o afirmatie referitoare la cancer, cum ca, de fapt, industria farmaceutica din intreaga lume este cea care nu permite rezolvarea cancerului, pentru ca ar exista deja medicamente, dar industriei farmaceutice ii este mai profitabil sa produca citostatice. - Partial este adevarat. Industria farmaceutica este si o industrie necinstita, este si o industrie ipocrita, este si o industrie care vrea sa faca profituri si le face din plin. Pot sa va dau un exemplu. Tratam sinuzita cu antibiotice – se folosea la inceput tetraciclina si s-a descoperit un alt antibiotic de 10 ori mai puternic, iar industria farmaceutica nu voia sa-l fabrice, desi era mult mai eficient si trebuia luat numai o data pe zi, iar nu de 3-4 ori pe zi ca tetraciclina, iar industria farmaceutica a zis: “Eu deja am instalatii care m-au costat milioane si miliarde de dolari, eu ce fac cu instalatiile astea si cu vechile antibiotice?”. Este si o industrie care vrea sa... [continuare]

Brucella - serologie

Din Analize Medicale

Bruceloza este o zoonoza, determinata de bacteriile din genul Brucella, gram negativi, intracelular facultativ, avand capacitatea de a supravietui in interiorul celulelor fagocitare, foarte rezistente in mediul extern la temperatura obisnuita. S-au identificat 8 specii, insa doar 4 dintre acestea sunt patogene pentru om: - Brucella melitensis (oi); - Brucella suis (porci); - Brucella abortus (capre); - Brucella canis (caini). Bacteria se transmite de la animale la om prin ingestia alimentelor infestate (carne, lapte), prin contactul direct cu animalul infectat sau prin inhalarea aerosolilor. Oamenii sunt gazde accidentale, cu toate ca bruceloza continua sa fie o problema majora de sanatate publica si una dintre cele mai comune zoonoze. Simptomele brucelozei includ: febra, transpiratii nocturne, stare de rau, cefalee, dureri articulare, dureri musculare, frisoane, anorexie. Examenul fizic poate indica o limfadenopatie si hepatosplenomegalie. Bruceloza este o boala cu... [continuare]

Saturatia transferinei (sange) tfs

Din Analize Medicale

Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate. Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara. Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism. Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza. Testul este util in... [continuare]

Pagina 3 din 11 (315 rezultate)